Γ. Μπάφετ: «Κλειδί» τα επιτόκια για την αποτίμηση των μετοχών – Μπ. Γκρος: Τελειώνει η «bull market»

Γ. Μπάφετ: «Κλειδί» τα επιτόκια για την αποτίμηση των μετοχών – Μπ. Γκρος: Τελειώνει η «bull market»

«Κλειδί» για την αποτίμηση των μετοχών θεωρεί τα επιτόκια ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ, αναφέροντας στο «CNBC» πως η χρηματιστηριακή αγορά θα αρχίσει να θεωρείται «φθηνή» εάν τα επιτόκια παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.
«Εάν αυτά τα επιτόκια επρόκειτο να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για δέκα χρόνια, οι μετοχές θα ήταν εξαιρετικά φθηνές σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος και CEO της Berkshire Hathaway στην εκπομπή «Squawk Box».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν τα επιτόκια ομαλοποιηθούν, οι μετοχές θα βρεθούν ψηλά σε βάση αποτίμησης. Οι μετοχές είναι φθηνότερες από τα ομόλογα, που είναι «πολύ υπερτιμημένα», δήλωσε ο Μπάφετ. «Εάν είχα έναν εύκολο τρόπο, και έναν ακίνδυνο τρόπο, να σορτάρω σε ομόλογα διάρκειας 20 και 30 ετών, θα το έκανα. Αλλά δεν είναι αυτό το παιχνίδι μου», πρόσθεσε.
Ο Μπάφετ δήλωσε επιπλέον πως δεν έχει ιδέα ποια μπορεί να είναι η επόμενη κίνηση της Federal Reserve. «Με ξεγέλασαν μέχρι στιγμής. Άρα έκανα λάθος», δήλωσε. «Θα πίστευα πως μέχρι τώρα θα είχαμε πολύ υψηλότερα επιτόκια από αυτά που έχουμε, που είναι σχεδόν μηδενικά», συμπλήρωσε.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής πρόσθεσε πως η Fed θα πρέπει να παραμείνει χαμηλά καθώς «η Ευρώπη συνεχίζει να ακολουθεί τις τρέχουσες πολιτικές». «Εάν έχεις αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη, θεωρώ πως θα υπάρξουν πολλές συνέπειες αν αυξήσεις σημαντικά τα επιτόκια εδώ», δήλωσε.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις από τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για όλο τον κόσμο. «Το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων είναι παγκοσμίως τόσο ασυνήθιστο. Πραγματικά δεν θα πρέπει να επιμείνει», δήλωσε. «Δημιουργεί προβλήματα σε όρους μόχλευσης και φουσκών», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Μπιλ Γκρος, διάσημος επενδυτής και διευθυντής στην Janus Global Unconstrained Bond Fund, δήλωσε ότι ο «σούπερ κύκλος» της «bull market» για τις μετοχές και τα ομόλογα πλησιάζει στο τέλος του, καθώς οι αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές, που ώθησαν υψηλότερα τις τιμές των assets μετά τη χρηματοοικονομική κρίση, εξαντλούνται.
Όπως έγραψε ο Γκρος σε ένα επενδυτικό outlook για την Janus Capital, η προσπάθεια από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με περισσότερο χρέος δεν έχει περαιτέρω περιθώρια ελιγμών, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στη λήξη ενός ράλι που διήρκεσε 3,5 δεκαετίες.
Ο Γκρος ανέφερε, επίσης, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να σταματήσουν να εστιάζουν στην ανατίμηση των τιμών και, αντ’ αυτού, να αναζητούν ένα «ήπια μοχλευμένο εισόδημα», όπως η σύστασή του για το βραχυπρόθεσμο δημόσιο χρέος της Γερμανίας. «Έχω απλώς μια αίσθηση του τέλος, μια κοσμική “bull market” τελειώνει με ένα κλαψούρισμα, όχι με πάταγο», συμπλήρωσε ο Γκρος.
* ,