Γ. Μουζάλας: Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή μπορεί να κλονίσει τη “ευαίσθητη”, όπως την χαρακτήρισε, συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για το προσφυγικό η οποία “απεδείχθη τόσο καλή για τη πατρίδα μας”.

Μιλώντας στο Βήμα FM, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει αύξηση προσφυγικών ροών. “Θέλω απλά να σας υπενθυμίσω ότι πέρσι οι ροές αυτήν την εποχή ήταν από 5.000 μέχρι 8.000 την ημέρα. Αφότου υπεγράφη η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, οι ροές είναι από 70 μέχρι 100 άτομα την ημέρα, επομένως όλος αυτός ο θόρυβος για αύξηση των ροών στο Αιγαίο, αποτελεί μία αναίδεια”.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα νησιά δήλωσε ότι “έχει μαζευτεί ένας αριθμός ανθρώπων, ο οποίος τις παλαιότερες εποχές μπορεί να ήταν πολύ περισσότερος, αλλά ήταν ανανεούμενος πληθυσμός. Τώρα είναι έναςπληθυσμός που έχει εγκατασταθεί εκεί πάνω. Αυτό δημιουργεί πια δυσκολίες στη συνύπαρξη με τον ντόπιο πληθυσμό. Πρέπει να ισορροπήσουμε τα δικαιώματα του πληθυσμού με τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Στα νησιά αυτή η ισορροπία έχει χαθεί και προς τις δύο πλευρές”.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής “ήδη αρχίζουμε μεταφορές στην Αθήνα ανθρώπων και οικογενειών από αυτόν τον πληθυσμό, οι οποίοι εκπίπτουν από τη συμφωνία, δεν πρόκειται δηλαδή να επιστραφούν στη Τουρκία. Επίσης θα επιστρέψουμε και θα θέσουμε υπό κράτηση αυτούς που συμμετέχουν σε βανδαλισμούς και στη μικροεγκληματικότητα που αναπτύσσεται” και παράλληλα προανήγγειλε ότι θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά.

Ερωτηθείς για την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου στο προσφυγικό ο κ. Μουζάλας απάντησε πως “όταν βγαίνουν οι ευρωπαικοί θεσμοί και λένε ότι η Ευρώπη έχει Plan Α, το να εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, θα υπέσκαπτε τη συμφωνία, να βγούμε εμείς και να πούμε ότι έχουμε Plan Β…;”

Για τους Τούρκους παρατηρητές στο Αιγαίο και αν έχουν αποχωρήσει μετά το πραξικόπημα δήλωσε ότι σύντομα θα έρθουν και υποστήριξε ότι ο θεσμός παραμένει.

Ενώ τέλος, αναφερόμενος στη δημιουργία camp στη Κρήτη δήλωσε ότιαυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνουμε τον καινούριο σχεδιασμό Camp, μικροί πληθυσμοί, ισομοιρασμένοι περίπου σε όλη την Ελλάδα.

Ζήτησα από τον περιφερειάρχη και τους Δημάρχους (στην Κρήτη) να μας προτείνουν χώρους, μέσα στους οποίους θα πάμε, αν χρειαστεί, 2.000 άτομα, το νωρίτερο Νοέμβριο-Δεκέμβριο”.