Γ. Κατρούγκαλος: Καμία περικοπή σε κύρια σύνταξη

‘Οπως σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι να αποτραπεί η γενικευμένη απορρύθμιση στην αγορά Εργασίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις συντάξεις διαβεβαίωσε πως δεν θα περικοπεί καμία κύρια σύνταξη, αλλά αντίθετα θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις, λόγω επανυπολογισμού των εισφορών υγείας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, το θέμα των ομαδικών απολύσεων αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Η κυβέρνηση δεν προσέρχεται αμυντικά στη διαπραγμάτευση, αλλά θέτει ζητήματα όπως η επαναφορά των συλλογικών διαπαραγματεύσεων μέσω των οποίων θα καθορίζεται και ο κατώτατος μισθός, όπως γινόταν πάντα, πρόσθεσε.ka

Ο κ. Κατρούγκαλος σημειώσε ότι η χώρα χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας και όχι απολύσεις, ενώ επέκρινε το ΔΝΤ λέγοντας πως «οι ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις του δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και δεν ταιριάζουν με το DNA της».

Είπε ακόμη πως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται διεθνές συνέδριο στην Αθήνα για τα εργασιακά με την συμμετοχή Ευρωπαϊκών Συνδικάτων και Ευρωπαίων υπουργών που διαφωνούν με νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ δεν θα πληγούν. Στην περίπτωση που το άθροισμα είναι μεγαλύτερο, όπως είπε, η κύρια σύνταξη δεν θα πληγεί ενώ θα γίνει επανυπολογισμός της επικουρικής αλλά με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Ως εκ τούτου – υπογράμμισε – δεν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές.

Ανέφερε τέλος πως με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν οι περικοπές στις συντάξεις του Δημοσίου ήταν μεσοσταθμικά 8-10% για το 20% των συνταξιούχων. Ανάλογη θα είναι, όπως ανέφερε, η περικοπή για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.