Γερμανική αναδίπλωση για την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Γερμανική αναδίπλωση για την επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα

06.09.2016 00:01

Μετά την αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Γερμανού υπ. Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα, το γερμανικό υπ. Εσωτερικών έβαλε την ουρά στα σκέλια και δήλωσε ότι η όποια ενέργεια γίνει θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έκανε κάποιες νέες δηλώσεις αλλά απλώς επανέλαβε παλαιότερες θέσεις του, τόνισε σήμερα Δευτέρα στο κυβερνητικό μπρίφινγκ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τομπίας Πλάτε, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Επιθυμία της Γερμανίας είναι η εφαρμογή και πάλι του Κανονισμού του Δουβλίνου ειδικά σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα που έχει σταματήσει να εφαρμόζεται από το 2011.

Δεδομένου ότι η ρύθμιση δεν εφαρμόζεται μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα «δεν παραβιάζει» τη σχετική ρύθμιση σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλάτε, προϋπόθεση για την επανέναρξη των επαναπροωθήσεων είναι η τήρηση ευρωπαϊκών στάνταρτ στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν είναι της άποψης ότι ως τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

Αναφορικά με την κατανομή προσφύγων (πρόγραμμα Relocation) το Βερολίνο δέχεται την ελληνική κριτική ότι η σχετική συμφωνία δεν εφαρμόζεται επαρκώς από τα κράτη μέλη. Αυτή η κριτική αφορά και τη Γερμανία όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η γερμανική ανεπάρκεια οφείλεται στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που έχουν έρθει στη χώρα. Πάντως, για αυτή την εβδομάδα ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Relocation, η πρώτη πτήση από την Ελλάδα με τριψήφιο αριθμό προσφύγων.

Τέλος, ο Τομπίας Πλάτε δεν θέλησε να σχολιάσει τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η ΕΕ δεν στέλνει, όπως έχει συμφωνηθεί, τον απαιτούμενο αριθμό ειδικών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. «Η Γερμανία έχει εκπληρώσει τα σχετικά αιτήματα» αρκέστηκε να δηλώσει ο Τομπίας Πλάτε.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017