ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ CENERGY (ΣΩΛΚ+ΕΛΚΑ) - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΗΣ CENERGY (ΣΩΛΚ+ΕΛΚΑ)

27.10.2016 00:01

 

TO έγκλημα εις βάρος των μικρομετόχων των ΣΩΛΚ είναι πλιάτσικο παγκοσμίου επιπέδου. Διαβάσαμε και το σχέδιο συγχώνευσης έχουμε και τις αποδείξεις.

Κανονικά θα έπρεπε να επέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να κάνουν αγωγή οι μικρομέτοχοι στην εταιρεία αποτίμησης και στην διοίκηση του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και εξηγούμαστε:-

Για να βγει η σχέση ανταλλαγής χρησιμοποιήθηκαν δύο μέθοδοι αποτίμησης, η ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ και η ΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΤΙΜΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ με σταθμίσεις 60% και 40% αντίστοιχα.

Το απίστευτο είναι ότι εφηύραν την αναπροσαρμοσμένη καθαρή θέση και όχι την καθαρή θέση που όλοι ξέρουμε.

Το μυστικό με την προσαρμοσμένη είναι, ότι παίρνει την αξία των ενσώματων παγίων στοιχείων, στην περίπτωση των ΕΛΚΑ… 230.84 εκατ. ευρώ, βγάζοντας έτσι ένα εύρος τιμών αποτίμησης από 6,30 έως 8,00 ευρώ !!! Η μέση τιμή είναι 7,15 δίνοντας μια αποτίμηση για τα ΕΛΚΑ 211,26 εκατ. ευρώ, δηλαδή λίγο χαμηλότερα από τα ενσώματα πάγια στοιχεία!!

Η μέση τιμή 6μήνου είναι 0,635 δίνοντας μια αποτίμηση 18,76 εκατ. ευρώ. Σταθμίζοντάς τα αυτά με 60% και 40% αντίστοιχα βγάζει μια αποτίμηση 127,31 εκατ. ευρώ. Αυτή η αλχημεία βασίζεται όπως βλέπεται στην αξία των ενσώματων παγίων στοιχείων της εκάστοτε εταιρείας αδιαφορώντας πλήρως τι καθαρό τραπεζικό δανεισμό έχει, αν βγάζει κέρδη ή ζημιές, αν έχει θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές ή όχι. Δηλαδή πόσο καλή είναι η εταιρεία.

Αυτή η μέθοδος αποτίμησης δεν ασχολείται με τέτοια ζητήματα. Δηλαδή βοηθάει πάρα πολύ τις εταιρείες οι οποίες έχουν πολύ υψηλά ενσώματα πάγια.

Για να καταλάβετε, για το μέγεθος του πλιάτσικου που έχουν κάνει, απλά φανταστείτε ότι φτιάχνουμε μια καινούργια εταιρεία στο Λουξεμβούργο και την ονομάζουμε STARLIGHT… όπου αυτή η καινούργια εταιρεία δημιουργείται από την συνεισφορά της ΜΠΕΛΑ (το αστέρι-STAR) και της ΔΕΗ (LIGHT-φώς).

ΟΠΩΣ όλοι γνωρίζουμε η ΜΠΕΛΑ είναι μια εταιρεία η οποία έβγαλε κέρδη μετά από φόρους και μετά δικαιωμάτων 121.26 εκ ευρώ, έχει καθαρό ταμείο 250 εκατ. ευρώ αλλά έχει ενσώματα πάγια μόνο 498,76 εκ ευρώ. Για την ΔΕΗ, ακούστε, έχει καθαρό τραπεζικό δανεισμό 4,8 δις ευρώ κέρδη 80 εκατ. ευρώ αλλά έχει ενσώματα πάγια, κρατηθείτε, 13,43 δις ευρώ.

Η μέση κεφαλαιοποίηση του τελευταίου 6μήνου για την ΜΠΕΛΑ είναι 1,53 δις ευρώ και για την ΔΕΗ 657,24 εκατ. ευρώ. Δηλαδή με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις στην καινούργια εταιρεία STARLIGHT οι μέτοχοι της ΜΠΕΛΑ θα έπρεπε να έχουν το 70% της εταιρείας και το 30% οι μέτοχοι της ΔΕΗ, απολύτως σωστό και λογικό σύμφωνα με την ολική χρηματοοικονομική εικόνα του JUMBO η οποία συμβαδίζει με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Τώρα, αν ακολουθήσουμε την ακριβή μεθοδολογία του πλιάτσικου, στην καινούργια εταιρεία STARLIGHT οι μέτοχοι του JUMBO θα είχαν μόνο το 12.57% !!!!! και οι μέτοχοι της ΔΕΗ το 87.43%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν για το τι πλιάτσικο έχει γίνει.

Το πράγμα σηκώνει αγωγές από παντού. Αυτά για να μη μας περνάνε για χαϊβάνια.

ΒΕΒΑΙΑ θα αναρωτηθείτε γιατί να το κάνει αυτό η διοίκηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, εφόσον έχει το 86% των ΣΩΛΚ και το 74% των ΕΛΚΑ.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν έχει κανένα κίνητρο να το κάνει υπέρ των ΕΛΚΑ, ίσα-ίσα.

Το μυστικό όμως είναι, ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο το έκανε είναι για όλες τις δανείστριες τράπεζες (κυρίως για την Τράπεζα Πειραιώς)  και για τα covenants (τις ρήτρες δανεισμού)

Και προσέξτε:- Εκεί που δεν αγόραζε ΕΛΚΑ κανένας (άντε να ‘εκαναν 2-3 χιλ. τμχ την ημέρα) μέσα σε ένα μήνα, κρατηθείτε, έχει κάνει (από 26/9 μέχρι 26/10) 2.733.108 μετοχές, το 9,25% της εταιρείας. Δηλ. έχουν τοποθετηθεί 3 εκατ. ευρώ στην μετοχή, ενώ στο ΣΩΛΚ έχει γίνει μόνο το 2,52% του μετοχικού κεφαλαίου.

Έτσι είναι οι αδελφικές δουλειές..

Και φτιάχνουμε και τα covenants και παίρνουμε τα χαρτιά τζάμπα και έχουμε και σέξι ενεργειακό στόρι…

Και έτσι ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει μια “win-win” σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Και όλοι τους είναι “Ηappy”…

Γιατί χωρίς αυτό, δεν κινείται τίποτα….

Με την υπογραφή του μικρομέτοχου

mikros

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017