ΒRUEGEL: 160 δισ. ευρώ το κόστος του Grexit για Γερμανία – Γαλλία

ΒRUEGEL: 160 δισ. ευρώ το κόστος του Grexit για Γερμανία – Γαλλία

 

Στα 160 δισ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι σε Γερμανία – Γαλλία, εαν δεν πληρωθούν τα δάνεια και αποχωρήσει η Ελλάδα απο την Ευρώπη σύμφωνα με το οικονομικό think tank Βruegel στις Βρυξέλλες. Σε ανάλυση του, με τίτλο ” Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία” οι αναλυτές τονίζουν πως οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν ένα πολύ υψηλό κόστος, καθώς τα δάνεια προς της ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το think tank, το ποσό των 160 δισ. ευρώ επιμερίζεται σε 4350 ευρώ για κάθε γερμανική ή γαλλική οικογένεια 4 ατόμων.

“Αυτό θα πρέπει να ζυγιστεί απέναντι στα κόστη τα ρίσκα μια συνεχιζόμενης υποστήριξης ή ενός τρίτου προγράμματος. Το breugel σημειώνει επίσης, ότι κρατώντας την Ελλάδα στο ευρώ με κόστος των πολιτών απο τις υπόλοιπες χώρες διχως σοβαρές δεσμεύσεις απο την ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές στην οικονομία και τους θεσμούς, “θα ήταν μια συλλογική αποτυχία”.

Το Bruegel υπογραμμίζει ότι, η Ελλάδα πρέπει πρώτα να δεσμευτεί αξιόπιστα για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή αλληλεγυή. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσήδήποτε την δημιουργία μιας ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, ένα πιο φιολόδοξο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό ώστε να γίνει διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα, μια γρήγορη επιστροφή σε πλεόνασμα και φυσικά μεταρρυθμίσεις στα προϊόντα και υπηρεσίες ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνσμός και να εξασφαλιστούν οι προσααρμογές τιμών.

Κατά το think tank επίσης, το δεύτερο σημαντικό στοιχείο πρέπει να χτιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να προκληθούν εσωτερικές και διεθνείς επενδύσεις στην χώρα.

Δημ. Παφίλας

 http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/233562-