Β. Φουρλής: «Η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί» – «Ακόμη και υγιείς εταιρείες αδυνατούν να λειτουργήσουν» | Mikrometoxos.gr

Β. Φουρλής: «Η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί» – «Ακόμη και υγιείς εταιρείες αδυνατούν να λειτουργήσουν»

23.06.2015 08:32

Β. Φουρλής: «Η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί»
«Ακόμη και υγιείς εταιρείες αδυνατούν να λειτουργήσουν»

«Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο εκείνο που ακόμη και υγιείς εταιρίες, αδυνατούν να λειτουργήσουν», ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος του ομίλου Φουρλή, Βασίλης Φουρλής, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.
Ο κ. Φουρλής ζήτησε επιστροφή στην ομαλότητα υπογραμμίζοντας τα πλήγματα που έχει δεχθεί η πραγματική οικονομία καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Σημείωσε δε πως, «η κρισιμότητα των στιγμών επηρεάζει πέρα από κάθε αμφιβολία την οικονομία.

 

Η αβεβαιότητα πρέπει να τερματιστεί και η διαπραγμάτευση να καταλήξει σ’ ένα αποτέλεσμα που δεν θα ταράξει περισσότερο τις ισορροπίες». Ο ίδιος ιεράρχησε ως μείζον ζήτημα αυτό της ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας: «βρισκόμαστε πλέον στο σημείο εκείνο που ακόμη και υγιείς εταιρείες, αδυνατούν να λειτουργήσουν, στερημένες από τα απαραίτητα κεφάλαια για την τροφοδότηση τους».
Αναφερόμενος στις επιδόσεις της εταιρείας και των βασικών λιανικών concepts που αναπτύσσει σημείωσε: «έως πρότινος μιλούσαμε για προσάρτηση μεριδίων. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά από τρία χρόνια που εκτιμούμε ότι θα εμφανίσουμε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας». Τονίζοντας ότι η παραπάνω πρόβλεψη υπόκειται στις αστάθμητες εξελίξεις που εξαρτώνται από την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

———————

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου, Απ. Πεταλά, ο όμιλος κατάφερε να αντισταθμίσει τις βίαιες μεταβολές που επήλθαν στην ελληνική αγορά (μείωση 75% στην πίτα της λιανικής οικιακού εξοπλισμού) και να προσδοκά φέτος ανάπτυξη της κερδοφορίας.

 

Ο όμιλος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια αγορά, καθώς η λειτουργική κερδοφορία έρχεται κατά 50% από την Ελλάδα, ωστόσο οι ενδείξεις του β’ τριμήνου εξακολουθούν να είναι καλύτερες σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο σε όλους τους δείκτες.
Όσον αφορά τις επιδόσεις σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο και Τουρκία, σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, όλες κινούνται ανοδικά προσφέροντας σημαντικές προοπτικές. Μεσοπρόθεσμα δε εκτιμάται ότι το 70% της λειτουργικής κερδοφορίας θα προέρχεται από το εξωτερικό όπου ο όμιλος αναπτύσσεται μέσω ΙΚΕΑ και Intersport.
Πέραν των παραπάνω, ο όμιλος εξακολουθεί να στοχεύει σε βελτίωση της ρευστότητας τους μειώνοντας το ύψος των επενδύσεων, του κεφαλαίου κίνησης και αυξάνοντας κερδοφορία μέσα από ένα λελογισμένο μείγμα. Έτσι, προϋπολογίζει να δαπανήσει 13-14 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους για επενδύσεις.
Σ’ αυτές περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του logistic center της Intersport, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο του 2015, ένα ακόμη pick up point της ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας που ήδη λειτουργεί, καθώς και η δημιουργία 2-3 καταστημάτων Intersport και δύο καταστημάτων της νέας αλυσίδας Athlete’s Foot σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017