Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος εάν... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος εάν…

27.03.2015 16:49
ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΚΗΝΙΚΟ ΡΗΞΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

 

Βόμβα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βάζει η κυβέρνηση η οποία προειδοποιεί τους θεσμούς ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών εάν δεν εκταμιευτούν οι δόσεις που οφείλονται από το 2014. Στο non paper για το κυβερνητικό έργο του διμήνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες. Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.

Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος εάν...

Είναι ξεκάθαρη η προειδοποίηση για στάση πληρωμών των δόσεων δανείων και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ και στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν τα δάνεια αν πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Τα νέα δεδομένα θα πρέπει να συνδυαστούν και με τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών για το τι (δεν) θα περιέχει η λίστα μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί στους θεσμούς. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, θα περιλαμβάνει μέτρα για έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2015 αλλά δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι δεν θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις συντάξεις, στον ΦΠΑ και σε άλλους φόρους. Ενδεχομένως αυτή η λίστα να μην ικανοποιήσει τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις άμεσης απόδοσης κι όχι ένα γενικό πλαίσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017