Βρε, βρε τα… καημένα τα παιδάκια! Πρόστιμα 4,3 δισ. δολ. σε έξι τράπεζες | Mikrometoxos.gr

Βρε, βρε τα… καημένα τα παιδάκια! Πρόστιμα 4,3 δισ. δολ. σε έξι τράπεζες

13.11.2014 06:48

”ΠΑΝΤΟΥ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ”: 

 
Πρόστιμα συνολικού ύψους 4,3 δισ. δολ. επέβαλαν σε έξι τράπεζες, μεταξύ των οποίων η UBS και η Citigroup, οι εποπτικές αρχές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ελβετίας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας που διεξάγεται σχετικά με το σκάνδαλο χειραγώγησης των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Οι δύο τράπεζες μαζί με τις J.P. Morgan Chase, HSBC, και Royal Bank of Scotland, κατέληξαν σε ταυτόχρονους διακανονισμούς με τη βρετανική Financial Conduct Authority (FCA) και την αμερικανική Commodity Futures Trading Commission (CFTC), με την κατηγορία ότι δεν πραγματοποίησαν τους αναγκαίους ελέγχους προκειμένου να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής αγοράς του κόσμου, με συναλλαγές 5,3 τρισ. δολ. ημερησίως.
Την ίδια ώρα, στις J.P. Morgan, Citi και Βank of America επιβλήθηκαν επιπλέον κυρώσεις, ύψους 950 εκατ. δολ., από το αμερικανικό Γραφείο του Ελεγκτή Νομίσματος (OCC), που διέταξε, παράλληλα, τις τράπεζες να «διορθώσουν ελλείψεις και να ενδυναμώσουν την εποπτεία των δραστηριοτήτων τους σε συναλλαγές FX».
Στην UBS, η οποία καλείται να πληρώσει το υψηλότερο πρόστιμο στη FCA, ύψους 371 εκατ. δολ., οι παραλείψεις συνέβησαν παρά το γεγονός ότι επί δύο χρόνια λάμβανε αναφορές από πληροφοριοδότη σχετικά με καταχρήσεις από traders, ανέφερε η FCA. Παράλληλα, στη RBS προέκυψαν θέματα παρά τις δύο καταγγελίες πελατών για θέματα εμπιστευτικότητας.
Σε ομάδες που αυτοαποκαλούνταν «οι παίκτες», «οι 3 Σωματοφύλακες» και «συνεταιρισμός», traders βρέθηκαν να προσπαθούν να χειραγωγούν δείκτες αναφοράς forex σχεδόν επί έξι έτη, σύμφωνα με τα έγγραφα διακανονισμού της FCA, τα οποία επικαλούντο οι «Financial Times».
Σημειώνεται ότι στο σκάνδαλο εμπλέκεται και η Barclays, ωστόσο η βρετανική τράπεζα εξαιρέθηκε από τη συμφωνία, προκειμένου να αναζητήσει «έναν περισσότερο γενικό συντονισμένο διακανονισμό». Η FCA ανακοίνωσε ότι οι έρευνες στην εν λόγω τράπεζα συνεχίζονται.
Η ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι οι Deutsche Bank, Credit Suisse και Standard Chartered, καθώς και άλλη μία τράπεζα, απαλλάσσονται των κατηγοριών.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017