«Βουτιά» ομολόγων στο β’ τρίμηνο – Σε τροχιά για το χειρότερο τρίμηνο από το 1987

         «Βουτιά» ομολόγων στο β’ τρίμηνο
Σε τροχιά για το χειρότερο τρίμηνο από το 1987

Σε τροχιά να καταγράψουν το χειρότερο τρίμηνό τους σε διάστημα σχεδόν 30 ετών βρίσκονται τα κρατικά ομόλογα, όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Bloomberg».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δείκτης Bank of America Merrill Lynch Global Government υποχωρεί κατά 2,9% από τα τέλη Μαρτίου. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα καταγραφεί η μεγαλύτερη τριμηνιαία ζημία από το γ’ τρίμηνο του 1987.

 

Το sell-off ξεκίνησε στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αποθαρρύνθηκαν από τα ρεκόρ χαμηλών αποδόσεων στη Γερμανία, ενώ εξαπλώθηκε εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve ετοιμάζεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ανεβάζει ταχύτητα.
«Έχουμε εισέλθει σε μια “bear market” για τα ομόλογα», δήλωσε ο Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην AMP Capital Investors Ltd. «Οι φόβοι αποπληθωρισμού συνεχίζουν να μετριάζονται και η Fed πλησιάζει σε μια αύξηση των επιτοκίων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 44 μονάδες βάσης από το τέλος Μαρτίου, στο 2,37%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Bond Trader, ενώ χθες υποχώρησε κατά 1 μ.β.
Πίσω από αυτή τη μεταβλητότητα «κρύβονται» τα άνευ προηγουμένου μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως, με στόχο την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αγοράζουν ποσά-ρεκόρ δημόσιου χρέους, έτσι ώστε να «ρίξουν» χρήματα σε οικονομίες τους. Η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία μείωσαν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

«Buy» η περιφέρεια της Ευρωζώνης

Την ίδια ώρα, ανεξάρτητα από τα «τρομαχτικά» πρωτοσέλιδα για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, αναλυτές σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου παραμένουν αισιόδοξοι ότι μια συμφωνία θα επιτευχθεί και προχωρούν σε ανάλογες συστάσεις.

 

Η Societe Generale S.A. εκτιμά ότι μια συμφωνία για την Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ συνιστά την αγορά ομολόγων από την περιφέρεια της Ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, η Rabobank International συστήνει την πώληση γερμανικών ομολόγων και την αγορά 10ετούς πορτογαλικού χρέους.

 
Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας «αναρριχήθηκε» χθες έναντι των αντίστοιχων γερμανικών για πρώτη φορά σε μια εβδομάδα, εν μέσω εικασιών ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας.

 
Παρόλα αυτά, ακόμα και στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το χρέος της, το περιθώριο περαιτέρω διεύρυνσης των αποδόσεων της περιφέρειας έναντι του γερμανικού χρέους είναι περιορισμένο, σύμφωνα με τη Mizuho International Plc.

 

«Πιθανόν να μην υπάρχει τόσο ρίσκο στο να είναι κάποιος “long” στα ιταλικά ομόλογα αυτή τη στιγμή, όπως πιστεύει ο κόσμος διαβάζοντας τα ελληνικά πρωτοσέλιδα», δήλωσε ο Peter Chatwell, αναλυτής της Mizuho. «Μια νέα ένταση στις ελληνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι κάτι που νομίζουμε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο», πρόσθεσε.

* ,