Βουλιάζουν τα εισοδήματα σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία!

Το μεγαλύτερο χτύπημα της κρίσης, ήταν στην Ελλάδα, όπου το 10% των εργαζομένων που λαμβάνει τις χαμηλότερες αποδοχές είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 67%

Μάλιστα κατά την περίοδο 2007-2014, η μείωση των αποδοχών για τη μεσαία εισοδηματική τάξη διαμορφώθηκε στο 50% κατά το ίδιο διάστημα. Για το 10% των εργαζομένων με τις υψηλότερες αποδοχές η μείωση του εισοδήματος ανήλθε στο 45%.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, που επικαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ, η κατάσταση στην Ελλάδα τόσο χάλια, που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί ακόμα και με τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Το μέλλον εκτιμάται ακόμη πιο ζοφερό, αν τα συγκρίνει κανείς με την κατάσταση της αγοράς εργασίας στη Γερμανία, η οποία αναδεικνύεται ως η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που δεν επηρεάστηκε από την πολιτική της λιτότητας, διεύρυνε το εμπορικό της πλεόνασμα και έδωσε ώθηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και στην αγορά εργασίας, προς μία θετική κατεύθυνση.

Όπως δήλωσε στο Enikonomia.gr,  ο Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, εξηγεί πως «με τις παρεμβάσεις των τριών μνημονίων έχουν καταλυθεί οι βασικές αρχές του ασφαλιστικού συστήματος και κυρίως η αρχή της αλληλεγγύης των γενεών και η αρχή της αναλογικότητας των εισφορών. Το ασφαλιστικό σύστημα λειτουργεί περισσότερο με όρους φορολογικότητας, παρά με όρους κοινωνικής ασφάλισης. Πρόκειται για μία στρατηγική φορολογικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος».