Βοριάδες και καταιγίδες – Χιονιάς από την Κυριακή | Mikrometoxos.gr

Βοριάδες και καταιγίδες – Χιονιάς από την Κυριακή

06.02.2015 23:13
ΕΚΚΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Βροχές και καταιγίδες, οι οποίες παρά τη μικρή τους διάρκεια θα είναι κατά τόπους ισχυρές, κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, σοβαρή επιδείνωση αναμένεται ξανά από τις απογευματινές ώρες της και από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:

Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, τους βόρειους ανέμους που η έντασή τους κατά τόπους θα φθάνει τα 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (8 με 10 βαθμούς) και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας.

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την Τρίτη.

 

Υδάτινος εφιάλτης και εκκενώσεις χωριών στον Έβρο

 

Προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν ήδη δημιουργηθεί στον Έβρο, με το χωριό Λαγυνά να έχει εκκενωθεί προληπτικά από νωρίς το πρωί, καθώς έσπασαν τα αναχώματα στην κοίτη του ποταμού και τα νερά «εισέβαλαν» στον οικισμό απειλώντας σπίτια.

«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Λίτσα Κακαλή, κάτοικος του οικισμού, η οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να «εισβάλλουν» στο σπίτι της.

Προληπτική εκκένωση αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρο του Δημοτικού διαμερίσματος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.

Με αφορμή τις πλημμύρες, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, δήλωσε ότι απόλυτη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ύπαρξη.

«Έχω ήδη ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Έβρου και ειδικά τα Λαγυνά και ο Πόρος. Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Πέτροβιτς και τους τοπικούς φορείς για την άμεση κινητοποίηση που ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει τα χειρότερα. Το ελάχιστο που μπορώ να πω αυτές τις στιγμές είναι ότι συμπάσχω με τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας», τόνισε η υφυπουργός.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017