Βενιζέλος: O Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αποδεχτεί 4ο μνημόνιο

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη αποδεχτεί 4ο μνημόνιο και διευκρινίζει ότι η ψήφος για την παροχή προς τους συνταξιούχους θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ως ψήφος εμπιστοσύνης προς αυτή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε: «Δεν επρόκειτο για μία ψήφο σε σχέση με την παροχή προς τους συνταξιούχους, αλλά για μία ψήφο την οποία η κυβέρνηση θα εκλάμβανε ως ψήφο εμπιστοσύνης, ως ψήφο συνενοχής» και εξηγεί ότι «η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισε στα όργανά της να υπερψηφίσει, αλλά διευκρίνισε ότι θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αλλαγή της κυβέρνησης, μέσω εκλογών βεβαίως».

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εκτιμά ότι: «Όχι! Δεν θα φύγει ούτε από το πρόγραμμα, ούτε από την τρόικα. Θα παίζει πάντα καθοριστικό ρόλο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στο πρόγραμμα ως εμπειρογνώμονας, διότι αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία που διέπει τον ESM» και προσθέτει «το ζήτημα είναι αν θα μετάσχει και ως δανειστής με ένα μικρό ποσό στο δάνειο των 85 δισ., το οποίο έχει μεν συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει πει ποτέ έως τώρα η Ευρωζώνη αν θα το καλύψει πλήρως».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρέους κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν πήρε απολύτως τίποτα· τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι ένα δούλεμα, ένα ψιλό γαζί των εταίρων προς τον κ. Τσίπρα, και δυστυχώς προς τη χώρα» και ότι «ήδη έχει αποδεχτεί εκ των προτέρων μνημόνιο 4 για αόριστη χρονική περίοδο, μετά το 2018, χωρίς δάνειο».

«Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ – δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό» υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι «εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική, αλλά και πολιτειακή».

Τέλος, βάζει τέρμα στα σενάρια που τον έφεραν να φεύγει από το ΠΑΣΟΚ και να συμπορεύεται με τη Ν.Δ τονίζοντας ότι «η δική μου στάση και η δική μου γραμμή αμφισβητεί το βασικό στόχο της Ν.Δ., που είναι η επάνοδος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, και μάλιστα η αυτοδυναμία» και σημειώνει ότι «η δραστηριότητά μου και ο λόγος του αναδεικνύουν το στρατηγικό και ηγετικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης».