Βαρουφάκης: Το μνημόνιο τελείωσε - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Βαρουφάκης: Το μνημόνιο τελείωσε

20.02.2015 23:24

«Η Ελλάδα βγήκε από την μοναχική απομόνωση, δεν μπλοφάραμε», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα

Για ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έκανε λόγο ο υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από το κρίσιμο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup, ώστε, να αλλάξουμε σελίδα», προσθέτοντας πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την αμείλικτη ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου, απέδειξε πως μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Η διαπραγμάτευση γίνεται για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Σημαίνει ταυτόχρονα αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και την δυνατότατη να φανταστεί κανείς τη ρήξη», είπε και πρόσθεσε: «Συνδυάσαμε την αποφασιστικότητα να μην μπούμε σκυφτοί σε μια διαπραγμάτευση και να συνδυάσουμε αυτή την αποφασιστικότητα με μια επιδέξια διαπραγματευτική πολιτική που οδήγησε σε μαι συμφωνία».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, η συμφωνία αυτή είναι ένα μικρό βήμα, αλλά ένα βήμα προς μια νέα κατεύθυνση.

«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς», είπε και υπογράμμισε: «Όταν τελειώσει αυτή η συνέντευξη εμείς θα καταπιεστούμε ώστε να συντάξουμε τον κατάλογο».

«Η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο πίσω», διεμήνυσε, τονίζοντας ότι είναι ένα Σαββατοκύριακο χαράς και δημιουργίας.

«Αφήνουμε πίσω μας το Μνημόνιο και γινόμαστε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η κυβέρνηση κατάφερε να αποτρέψει νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά και το ασφυκτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος.

«Υπάρχει ένας άλλος όρος, πρωτογενή πλεόνασμα για τις επόμενες χρονιές που να συνάδουν με τις πραγματικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεσμευτήκαμε να κάνουμε και κάποιες δεσμεύσεις. Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα διαταράξουμε την ισορροπία».

«Η Ελλάδα σήμερα βγήκε από την απομόνωση των Eurogroup των τελευταίων ετών. Επειδή διανοηθήκαμε τη ρήξη και δεν μπλοφάραμε, δημιουργήσαμε ερείσματα σε όλη την Ευρώπη», είπε, τονίζοντας πως από τον Ιούλιο, «θα βάλουμε μπροστά για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας» και ότι «οι εταίροι έχουν να κερδίσουν από μια “έξυπνη” αναδιάρθρωση του χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αφορά σε μια ολόκληρη τετραετία και όπως είπε, αυτή η συμφωνία αφορά τέσσερις μήνες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο.

«Δεν θα περιμένουμε το τέλος του τετραμήνου. Θα τα αντιμετωπίσουμε με τέτοιον τρόπο, που δεν θα έχουν επίπτωση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε, σημειώνοντας πως θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, «επειδή είναι ένας άδικος φόρος».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017