Βαρουφάκης: «ΗΛΙΘΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ-ΚΑΚΗ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ» - Σαμαράς: Ο Βαρουφάκης προτιμά τον «θάνατο» της Ελλάδας - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Βαρουφάκης: «ΗΛΙΘΙΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ-ΚΑΚΗ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ» — Σαμαράς: Ο Βαρουφάκης προτιμά τον «θάνατο» της Ελλάδας

20.01.2015 21:08

Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο πρωθυπουργός, μέσω του γραφείου τύπου του, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο οικονομολόγος υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη γαλλική εφημερίδα La Tribune, στην οποία αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στα σχέδια Γιούνκερ και Ντράγκι για επενδύσεις και αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ ισχυρίζεται ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίους, τότε είναι προτιμότερος ο «θάνατος» της Ελλάδας…

 

Η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναφέρει ότι ο κ.Βαρουφάκης «αποκάλυψε σήμερα το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς απέριψε το πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και «καθύβρισε» τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο κ.Βαρουφάκης:

«Λέει:

» Αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος»!

» Απορρίπτει το Αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που το αποκαλεί «Ηλιθιότητα»!

» Απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, λέγοντας ότι «δεν είναι πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές»!

» Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων!

» Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!»

Απάντηση Σκουρλέτη

Απάντηση στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

«Χαιρόμαστε που έστω και τώρα ο κ. Σαμαράς ανακάλυψε τη διαφοροποίηση του κ. Ντράγκι στα ζητήματα της ποσοτικής χαλάρωσης έναντι της συμμάχου του κ. Μέρκελ», αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και σημειώνει:

«Σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά στο ενδεχόμενο να μην γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, αυτό θα είναι ένα γεγονός το οποίο θα πιστοποιεί την πλήρη και απόλυτη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά. Τον βαραίνει εξολοκλήρου και να μην το εύχεται».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει»

Στην συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα La Tribune, με τίτλο «Η Ελλάδα μπορεί να υποχρεώσει την Ευρώπη να αλλάξει», ο κ.Βαρουφάκης, αφού αναφέρει ότι ο κ.Τσίπρας συμφώνησε με το σύνολο των προτάσεών του, λέει πως δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν οι προτάσεις αυτές, καθότι «το μόνο σίγουρο στην Ελλάδα είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, παρόλα αυτά, όταν έχεις μια ευκαιρία το προσπαθείς».

Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Θα ζητήσουμε καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες.

» Αυτό το σχέδιο θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το πρόβλημα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να λύσει αυτό το πρόβλημα- «χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογραμμίζει.

Ο κ.Βαρουφάκης, στη συνέχεια, ασκεί αυστηρή κριτική στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, αλλά και στις στον Μάριο Ντράγκι:

«Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σ.σ. Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές.

» Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι. Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό “νέο δεδομένο” για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία. Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

Ο τελευταίος πυλώνας, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση ενδεχόμενης άρνησης της Γερμανίας σε αυτές τις προτάσεις, ο οικονομολόγος απαντά πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει», προσθέτοντας ότι αυτό που ζητάμε είναι να δαπανώνται τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων πιο έξυπνα και να μην καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, όπως τώρα.

«Γιατί να ζητάμε να δανειστεί η Ελλάδα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων για να αποπληρώνεται η ΕΚΤ, επειδή το αποφάσισε κάποτε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης της ιστορίας», αναρωτιέται και προσθέτει: «Ας κάνει η ΕΚΤ τη δουλειά για την οποία δημιουργήθηκε. Αν έχουμε τα χρήματα, βέβαια (θα αποπληρώσουμε τα 6 δις ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούνιο). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει επίσης ότι θεωρεί «ανόητη την ιδέα να πρέπει να αποπληρώσουμε την Κεντρική Τράπεζα», σημειώνοντας: «Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην ιστορία. Και το ερώτημα είναι, γιατί με τέτοιες κινήσεις συνεχίζουμε να τρέφουμε κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία);».

Η συνέντευξη του Γιάννη Βαρουφάκη

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017