Βίαιη τραπεζική – και όχι μόνο – διόρθωση σημειώνεται σήμερα στο Χ.Α.

Βαρύ το κλίμα – Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες έως -9%, τα warrants έως -12%, ρευστοποιήσεις και στον FTSE 25
Βίαιη τραπεζική – και όχι μόνο – διόρθωση σημειώνεται σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς η αγορά κατανοεί ότι η πρόοδος που θα καταγραφεί στο σημερινό Eurogroup δεν θα είναι ικανή να ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση μέσω εντόκων από την ΕΚΤ, ενώ δεν θα δοθούν και τα 1,92 δισεκ. από τα κέρδη των ομολόγων.
Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που θα επιβεβαιωθεί στο Eurogroup δεν θα φέρει ακόμη συμφωνία, θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και παρεμβάσεις και προφανώς πάμε για 27 με 29 Μαΐου για την τελική Συμφωνία. Στις 12 Μαΐου πληρώνονται τα 764 εκατ στο ΔΝΤ και 13 Μαΐου συνεδριάζει εκ νέου η ΕΚΤ για τα collaterals των ελληνικών τραπεζών.
Βραχυχρόνια η αγορά έχει γίνει πολύ επικίνδυνη – με έμφαση στο πολύ επικίνδυνη – και έτσι εξηγείται η διόρθωση στο χρηματιστήριο. Το ελληνικό χρηματιστήριο  σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και εν έσω αρνητικών δημοσιευμάτων διαπραγματεύεται στις 815 μονάδες με ισχυρή διόρθωση -2,7% και με χαμηλό ημέρας στις 808,96 μονάδες και υψηλό 838,36 μονάδες. 
Ο τζίρος σε μέτρια επίπεδα, διαμορφώνεται στα 27 εκατ και ο όγκος 70 εκατ τεμάχια, εκ των οποίων στις τράπεζες έχουν διακινηθεί 61 εκατ τεμάχια και στα warrants 4,6 εκατ τεμάχια.
Η Eurobank έχει διακινήσει μέχρι τώρα τον μεγαλύτερο όγκο στο χρηματιστήριο παραμένει παραδοσιακά η μετοχή με τον μεγαλύτερο όγκο ενώ στα warrants μεγάλη κινητικότητα σημειώνεται στην Πειραιώς.

Βραχυχρόνια έχει αυξηθεί το ρίσκο αλλά στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία

Βραχυχρόνια έχει αυξηθεί το ρίσκο στο ελληνικό χρηματιστήριο, αρνητικά δημοσιεύματα και το σημερινό Eurogroup δεν θα ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που επιδρούν σήμερα σε μετοχές και ομόλογα;
1)Στο σημερινό Eurogroup, αναμένεται να επιβεβαιωθεί κάποια πρόοδος αλλά αυτή η πρόοδος δεν θα φέρει ακόμη συμφωνία και σίγουρα δεν θα ξεκλειδώσει την χρηματοδότηση της ΕΚΤ μέσω των εντόκων.
Συμφωνία θα υπάρξει αλλά θα καθυστερήσει μάλλον πάμε για τις 27 με 29 Μαΐου.
2)Τα δημοσιεύματα του διεθνή τύπου είναι πολύ αρνητικά για την Ελλάδα.
WSJ:Το ΔΝΤ μελετά σχέδιο έκτακτης ανάγκης αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
ΝΥT: Η Ελλάδα εξετάζει να μην πληρώσει ΔΝΤ, ΕΚΤ
3)Αν η πρόοδος που θα καταγραφεί σήμερα δεν είναι αρκετή, στις 13 Μαΐου συνεδριάζει η ΕΚΤ πάλι με επίκεντρο τα ελληνικά collaterals και όλα τα σενάρια είναι πιθανά ακόμη και επιβολής νέου haircut έως 35% κατά μέσο όρο.
4)Η Ελλάδα στις 12 Μαΐου ωστόσο θα πληρώσει τα 764 εκατ στο ΔΝΤ.
5)Η άποψη μας είναι ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να αυξάνει από 3,2 στα 14,2 δισεκ. τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις ή αύξηση 343% και να επιδιώκει ρήξη.
Ωστόσο θα υπάρξει και 5η αναθεώρηση των μέτρων καθώς θα φθάσουν στα 16 δισεκ. ευρώ.
6)Στο χρηματιστήριο καταγράφεται ισχυρή διόρθωση με τις τράπεζες να δέχονται τις περισσότερες ρευστοποιήσεις.
Αν δεν υπάρξει καθαρό μήνυμα σήμερα στο Eurogroup για τις επόμενες 2-3 ημέρες χρηματιστηριακά η αγορά θα είναι πολύ επικίνδυνη.
7)Οι τράπεζες και τα warrants δέχονται ισχυρές πιέσεις υπό τον φόβο της επόμενης ημέρας ειδικά στις 13 Μαίου που συνεδριάζει η ΕΚΤ.
Το σημερινό Eurogroup πρέπει πάσει θυσία να διώξει τον κίνδυνο που μεγαλώνει επικίνδυνα πάνω από το χρηματιστήριο και τις τράπεζες.

Μεταξύ 780-830 το εύρος κίνησης της αγορά

Μεταξύ 830 με 780 μονάδες θα είναι το εύρος κίνησης της αγοράς αν και βραχυχρόνια δεν πρέπει να διασπαστούν καθοδικά οι 810-806 μονάδες.
Ωστόσο η πορεία του χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί από την στάση της ΕΚΤ στις 13 Μαΐου.
Οι 780 μονάδες δεν πρέπει να σπάσουν καθοδικά και οι 830 μονάδες πρέπει να διασπαστούν ανοδικά σύντομα για να μην εγκλωβιστεί επικίνδυνα η αγορά.

Ισχυρότατη διόρθωση στις τράπεζες έως -9% – Πιέσεις και στα warrants

Ισχυρότατες ρευστοποιήσεις σημειώνεται σήμερα στις μετοχές των τραπεζών λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το σημερινό Eurogroup.
Η Εθνική βρίσκεται στα 1,15 ευρώ με πτώση -5,5% και όγκο 5,5  εκατ. τεμάχια, με την κεφαλαιοποίηση στα 4 δισ. ευρώ.

* ,