«Βάζουν» ρευστό οι επενδυτές πετρελαίου - Σε υψηλό 4 ετών οι ροές σε funds που παρακολουθούν το αργό - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

«Βάζουν» ρευστό οι επενδυτές πετρελαίου – Σε υψηλό 4 ετών οι ροές σε funds που παρακολουθούν το αργό

08.01.2015 23:32

Τα περισσότερα χρήματα σε διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών επενδύουν σε funds που παρακολουθούν το αργό πετρέλαιο οι επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα ανακάμψουν από τα χαμηλότερα επίπεδα των 5½ τελευταίων ετών.

 

Τα τέσσερα μεγαλύτερα διαπραγματεύσιμα προϊόντα (ETP) που είναι εισηγμένα στις ΗΠΑ έλαβαν συνολικά 1,23 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010, όπως προκύπτει από στοιχεία του «Bloomberg». Παράλληλα, ένα επιπλέον ποσό 109,99 εκατ. δολ. προστέθηκε αυτόν τον μήνα, έως τις 5 Ιανουαρίου.

 

Οι επενδυτές συσσωρεύονται σε ETFs πετρελαίου ακόμη και αφότου οι τιμές του αργού WTI, που αποτελεί σημείο αναφοράς των ΗΠΑ, κατέγραψαν το τελευταίο έτος τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008, εν μέσω ενδείξεων αύξησης της προσφοράς, αλλά και της χαμηλής ζήτησης. Οι ενεργείς μετοχές των τεσσάρων funds ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009.

 

«Οι επενδυτές εμπορευμάτων μπορεί να πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα», δήλωσε ο Matt Hougan, πρόεδρος της εταιρείας ερευνών ETF.com. «Υπάρχουν πολλοί αληθινοί πιστοί στον χώρο των εμπορευμάτων. Πολλοί άνθρωποι είναι προσκολλημένοι στην ιδέα ότι η φυσική τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να βρίσκεται στα 100 δολ., όχι στα 50 δολ.», πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Το U.S. Oil Fund, το μεγαλύτερο ETF πετρελαίου, προσέλκυσε 629,9 εκατ. δολ. τον Δεκέμβριο και 100,4 εκατ. δολ. μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα. Το ταμείο, το οποίο παρακολουθεί τις τιμές του WTI, ενισχύθηκε κατά 1,8% την Τετάρτη, στα 18,369 δολ.

 

Χρήματα διοχετεύονται σε ETFs πετρελαίου ακόμη και εάν οι ρευστοποιήσεις σε δείκτες που συνδέονται με το εμπόρευμα ανήλθαν στο επίπεδο ρεκόρ των 17 δισ. δολ. κατά τους πρώτους 11 μήνες του περασμένου έτους, όπως προκύπτει από έκθεση της Barclays Plc. Το σύνολο του ενεργητικού των εμπορευμάτων υπό διαχείριση υποχώρησε στα 276 δισ. δολ. τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010, σύμφωνα με την τράπεζα.

 

Τα τέσσερα κεφάλαια περιλαμβάνουν επίσης το ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil, το Ipath S&P GSCI Crude Oil Total Return Index ETN και το PowerShares DB Oil Fund. Στις 6 Ιανουαρίου, και τα τέσσερα είχαν συνολικά 171,6 εκατ. μετοχές, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του «Bloomberg».

 

Στο μεταξύ, χθες, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ ανέκαμψε ελαφρώς, ανερχόμενη σε επίπεδα άνω των 51 δολ. το βαρέλι, καθώς βρήκε στήριξη σε μια απροσδόκητη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων, αλλά και σε στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ειδικότερα, η τιμή του μπρεντ ανήλθε ενδοσυνεδριακά κατά 12 σεντς, στα 51,27 δολ. το βαρέλι, έναντι των 49,66 δολ. της Τετάρτης, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Απριλίου 2009. Την ίδια ώρα, το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 19 σεντς, στα 48,84 δολ.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017