Α.Τσίπρας – Ηράκλειο: Είμαστε σε μνημόνιο αλλά είμαστε και ανεξάρτητη χώρα

“Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν”, τόνισε ο Α. Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, επισημαίνοντας ότι “τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν”.

“Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων”, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

“Δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Ο κ.Τσίπρας τόνισε, ότι η κυβέρνηση έδωσε μάχη και εξασφάλισε συμφωνία – το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης – «η οποία είχε περιορισμους αλλά οδηγεί σε ορατή λύση, σε υλοποιήσιμη συμφωνία», για να προσθέσει: «Μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που χρεοκοπήσανε τη χώρα».

Όπως είπε, την περίοδο 2010–14 σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της χώρας καταστράφηκε, με αποτέλεσμα οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να εγκλωβιστούν στην ύφεση.
Ο Τσίπρας ανέφερε, ότι το 2016 κλείνει με θετικό πρόσημο, παρά την καταστροφολογία πολλών του περασμένου καλοκαιριού, «περάσαμε μία δύσκολη περίοδο αλλά τα καταφέραμε, η οικονομία και τα έσοδα υπεραπέδωσαν».
Σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Τσίπρα, αποτελεί «η στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».

“Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται ανέφερε ο πρωθυπουργός και για την οικονομία υπογράμμισε πως με πλεόνασμα 1.1% αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης» κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη.

Με σκωπτικό ύφος είπε ότι “έχω ένα καλό και ένα κακό νέο. Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου , το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί”.

Αναφερόμενος στην αρχή της ομιλίας του στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, είπε ότι “χθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη. Η ‘Αγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας.

Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες”.

Αναφέρθηκε ακόμη και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης, λέγοντας ότι “σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους”.