Αύξηση των εξαγωγών κατά 4,5% εκτιμά για φέτος το ΙΟΒΕ – Οφέλη αναμένονται για εξαγωγικές εταιρείες από τη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ | Mikrometoxos.gr

Αύξηση των εξαγωγών κατά 4,5% εκτιμά για φέτος το ΙΟΒΕ – Οφέλη αναμένονται για εξαγωγικές εταιρείες από τη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ

02.02.2015 03:04

Ανοδο των εξαγωγών υπό προϋποθέσεις, προβλέπει για τη φετινή χρονιά το ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα εκτιμά ότι εφέτος οι εξαγωγές θα καταγράψουν άνοδο 4,5%, καθώς αναμένεται ότι θα ευνοηθούν αφ ενός από τη διαφαινόμενη συνέχιση της καλής πορείας του τουρισμού και αφ ετέρου από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών εκτός της Ευρωζώνης από τη χαμηλή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

 

Ωστόσο ο ΙΟΒΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, βασικό εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων και στην κρίση στις οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, προβλήματα τα οποία ενδέχεται να μετριάσουν την ανοδική δυναμική των ελληνικών εξαγωγών.

 

Οφέλη αναμένονται για εξαγωγικές εταιρείες – Από τη μείωση της ισοτιμίας του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Atradius

 

Επωφελής για εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε χώρες εκτός της Ευρωζώνης, και μάλιστα ικανή να προσδώσει ώθηση για το σύνολο της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης, μπορεί να αποδειχθεί η μείωση της ισοτιμίας του ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, εταιρείες οι οποίες εισάγουν από χώρες εκτός της Ευρωζώνης, κινδυνεύουν να ζημιωθούν από την πτώση της αξίας του ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως ομοίως και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα. Αυτό αναφέρει μεταξύ των άλλων σε οικονομική της έρευνα η Atradius στην οποία σημειώνεται ότι η αξία του ευρώ έπεσε ραγδαία τον τελευταίο μήνα και ενδέχεται να συνεχίσει περαιτέρω την πτώση του κατά το νέο έτος.

Ειδικότερα, το ευρωπαϊκό νόμισμα έχασε έναντι του δολαρίου (USD) 15% από την αξία του κατά το χρονικό διάστημα Μάιος 2014 – μέσα Ιανουαρίου 2015. Στις 8 Ιανουαρίου μάλιστα το ευρώ έφτασε το 1,18 USD, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο σημείο από το 2006. Η πτώση του ευρώ προκλήθηκε από τη συνεχιζόμενη οικονομική αδυναμία που εμφανίζει η Ευρωζώνη, το χαμηλό και συνεχώς πτωτικό ρυθμό του πληθωρισμού καθώς και από μέτρα, τα οποία ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, καθιστά τις επενδύσεις ομολόγων σε ευρώ λιγότερο ελκυστικές. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις εκτός Ευρωζώνης. Την ίδια ακριβώς στιγμή, το δολάριο των ΗΠΑ ανεβαίνει εξαιτίας της ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ και της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στα μέσα του 2015.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017