Αύξηση μέχρι 10% στα ομόλογα της περιφέρειας- Ήπια για ευρώ, ισχυρές δονήσεις στα Χρηματιστήρια | Mikrometoxos.gr

Αύξηση μέχρι 10% στα ομόλογα της περιφέρειας- Ήπια για ευρώ, ισχυρές δονήσεις στα Χρηματιστήρια

29.06.2015 15:11
του Σταύρου Χαρίτου

Η δυνατότητα της ΕΚΤ να ρίξει όλο το QE στη διάσωση της Ευρωπαίκής οικονομίας και του ίδιου του κοινού νομίσματος, του ευρώ και η δυνατότητα να κόψει επιπλέον χρήμα, αν χρειαστεί, είναι ο βασικότερος λόγος που το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα σήμερα κρατάει. Κινείται στα επίπεδα του 1,1109 δολάρια με πτώση μόλις 0,52% παρά το γεγονός ότι  το άνοιγμα ήταν 1,10 δολάρια. Οι δε χρηματιστηριακές αγορές παρά την αρχική βουτιά του -4% ή -5,5% για τον Dax στην Φρανκφούρτη,  ισορροπούν σε μια πτώση 3%.

Σύμφωνα με την αγορά,  ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι διαθέτει στα χέρια του την ποσοτική χαλάρωση και μπορεί να αγοράσει έως και 1 τρισ. ευρώ ακόμη και σε μια περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ. Επίσης το 1 τρισ. Ευρώ μπορεί να γίνει κάλλιστα 2 -3 τρισ. ευρώ . Γι αυτό άλλωστε, υπήρχαν οι δηλώσεις ότι η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένη απέναντι σε ένα αρνητικό σενάριο.

Από την άλλη πλευρά, η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών δεν είναι κάτι το αφύσικο. Οι αγορές των ΗΠΑ, Ευρώπης, Ασίας, Κίνας έφθασαν στα υψηλά τους σημεία το τελευταίο διάστημα και όλοι οι παράγοντες είχαν συνδέσει το ελληνικό ζήτημα με την πορεία των χρηματιστηρίων. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συζητήσει την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων με τον Αμερικανό υπουργό Λιου.

Με άλλα λόγια, οι αγορές ήταν έτοιμες και ανέμεναν μια κατάσταση χάους. Είχαν διαλέξει την Ελλάδα, ως αφορμή πτώσης των ξένων αγορών. Και επειδή ήταν προετοιμασμένοι κάποιοι τζόγαραν και τζογάρουν, είτε στο ευρώ, είτε στα χρηματιστήρια. Πάντως, η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, και κυρίως, οι πιέσεις θα υποδείξουν μια συμφωνία ή την επανέναρξη μιας συμφωνίας.

 

Πρόβλημα υπάρχει με τα ομόλογα του Νότου, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται στα Γερμανικά ομόλογα. Το ένα εξηγεί το άλλο.

 

Δηλαδή, πουλάνε ομόλογα της περιφέρειας και μπαίνουν στα Γερμανικά ή σε άλλα των χωρών της Βορείου Ευρώπης. Το δεκαετές Ιταλικό ομόλογο ενισχύεται στο 2,4% με άνοδο 8%, το Ισπανικό 2,3% με άνοδο 8,5%, το Πορτογαλικό 2,3% με άνοδο 10% και το Ελληνικό σημειώνει άνοδο 33,7% και απόδοση 14,5%.

http://www.businessenergy.gr/articlenews/4054/%CE%B1%CF%8D%CE%BE%CE%

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017