Αύξησαν μερίδιο οι τράπεζες των ΗΠΑ - Οι ευρωπαϊκές χάνουν έδαφος, λόγω της πτώσης των εσόδων από προμήθειες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αύξησαν μερίδιο οι τράπεζες των ΗΠΑ – Οι ευρωπαϊκές χάνουν έδαφος, λόγω της πτώσης των εσόδων από προμήθειες

03.07.2015 09:04

Αύξησαν μερίδιο οι τράπεζες των ΗΠΑ –  Οι ευρωπαϊκές χάνουν έδαφος, λόγω της πτώσης των εσόδων από προμήθειες

Αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους οι έξι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ κατά το α’ εξάμηνο του έτους, ενώ όλοι οι κορυφαίοι ευρωπαίοι ανταγωνιστές τους έχασαν… έδαφος, σε μια ένδειξη ότι η χρηματοοικονομική δύναμη μετατοπίζεται στη Wall Street.
Η J.P. Morgan Chase κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη από προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής κατά τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, συλλέγοντας  3,31 δισ. δολ. από την παροχή συμβουλών σε εταιρείες για συγχωνεύσεις και εξαγορές, εκδόσεις ομολόγων, δάνεια και πωλήσεις μετοχών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε, χθες, η Thomson Reuters.
Ωστόσο, η Goldman Sachs έκλεισε την ψαλίδα από την J.P.Morgan, αυξάνοντας τα κέρδη της από προμήθειες σχεδόν κατά 12% σε ετήσια βάση, στα 3,29 δισ. δολ. Η καθεμία από τις δύο τράπεζες κατέγραψε μερίδιο αγοράς 7,3% κατά την εν λόγω περίοδο.
Η Bank of America Merrill Lynch, η Morgan Stanley και η Citigroup ακολουθούν δίπλα-δίπλα, με την καθεμία να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της, παρά την πτώση των εσόδων τους από τέλη.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί όμιλοι υπέστησαν μια απότομη πτώση στα έσοδα από προμήθειες κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, αντανακλώντας το πόσοι από αυτούς αναγκάζονται να αναδιαρθρώσουν ριζικά τις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής, υπό την πίεση των ρυθμιστικών αρχών και των επενδυτών.
Η απόκλιση στις επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ και των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους αντανακλά επίσης το γεγονός ότι η επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα ανέκαμψε από την κρίση πιο έντονα στην Αμερική από ό,τι στην Ευρώπη.
Το σύνολο των εσόδων από προμήθειες στην Αμερική μειώθηκε μόνο κατά 1% σε ετήσια βάση, σε 25,7 δισ. δολ., ενώ στην Ευρώπη μειώθηκε σχεδόν κατά το ένα τέταρτο, στα 11 δισ. δολ. Συνολικά, τα παγκόσμια έσοδα από προμήθειες συρρικνώθηκαν κατά 7,6%, σε 45,2 δισ. δολ.
Η Deutsche Bank ήταν ευρωπαϊκή τράπεζα με τα υψηλότερα κέρδη από προμήθειες κατά την εν λόγω περίοδο, κερδίζοντας 1,9 δισ. δολ., αλλά υπέστη μείωση 13,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα της Barclays από προμήθειες μειώθηκαν κατά 16,4%, ενώ της Credit Suisse μειώθηκαν κατά 21%, της HSBC κατά 8,8%, της UBS κατά 23,9% και της BNP Paribas κατά 23,1%.
Στον αντίποδα, η Wells Fargo -η οποία είναι περισσότερο γνωστή για την κυρίαρχη αμερικανική επιχείρηση λιανικής τραπεζικής της- συνέχισε να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της στην επενδυτική τραπεζική, καθώς οι προμήθειες από την εν λόγω μονάδα αυξήθηκαν κατά 3,3%, σε 1,2 δισ. δολ.
Η μεγαλύτερη χαμένη ήταν η Royal Bank of Scotland, η οποία πουλά ή κλείνει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της επενδυτικής τραπεζικής εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς υπέστη μια μείωση 36,3% επί των εσόδων της από προμήθειες. Τα έσοδα της Societe Generale υποχώρησαν κατά 20% και της Credit Agricole μειώθηκαν κατά 27%.
Συνολικά, τα έσοδα από την παροχή συμβουλών για εξαγορές και συγχωνεύσεις αυξήθηκαν κατά 6%.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017