Αυτό που δεν πρέπει να χαθεί από την Ελλάδα είναι η αξιοπιστία της | Mikrometoxos.gr

Αυτό που δεν πρέπει να χαθεί από την Ελλάδα είναι η αξιοπιστία της

20.12.2014 15:33

“Αντίθετη ήταν η κίνηση μετοχών και ομολόγων την εβδομάδα που διανύσαμε, από το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας…

Και η οποία έδειξε το Κυβερνητικό συνασπισμό να υπολείπεται 20 Βουλευτές για το ζητούμενο αριθμό των 180 στην τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου” αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η ανοδική κίνηση μπορεί να αποδοθεί στο triple witching, στη βελτίωση των αποτιμήσεων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο τέλος του 2014 και ίσως στις τοποθετήσεις εκείνων που προσδοκούν στην εξεύρεση λύσης και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η αβεβαιότητα θα αυξηθεί σημαντικά στην περίπτωση μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η γραμμή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα είναι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο εξωτερικό, η πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας ήλθε από τις ΗΠΑ και τη FED, η οποία δια στόματος Yellen μετέθεσε την εκτιμώμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ από το α΄3μηνο του 2015 στο β΄3μηνο του 2015, διατηρώντας το ενδιαφέρον για τις μετοχές σε υψηλό επίπεδο.

Πλησιάζοντας το τέλος του χρόνου και προσπαθώντας να εκτιμήσει κανείς τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη χρόνια, δύο στροφές σχεδόν πριν το τέλος του χρόνου, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι όλο το βάρος της ανάπτυξης της Παγκόσμιας Οικονομίας μεταφέρεται στις ΗΠΑ…

Αλλά και στο κατά πόσο μπορεί να παραμείνει το πετρέλαιο σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα τα οποία μπορούν να ενισχύουν την Παγκόσμια ανάπτυξη σε μια περίοδο που η ατμομηχανή της, δηλαδή η Κίνα, συνεχίζει να επιβραδύνει.

Βγαίνοντας κανείς λίγο από το στενό περιβάλλον της εγχώριας Αγοράς, της ψυχολογίας και των ειδικών συνθηκών των πολιτικών εξελίξεων πουκαθορίζουν την οικονομική πορεία της Χώρας…

Θα πρέπει να εστιάσει το ενδιαφέρον του στις προοπτικές και τις εξελίξεις στις διεθνείς Αγορές, οι οποίες δεν υπόκεινται ούτε σε μνημόνια ούτε σε χρηματοδότηση βάσει επίτευξης στόχων και εκθέσεων της Τρόικας.

Ο δεύτερος κύκλος αβεβαιότητας για την Ελλάδα, σε περίπτωση διενέργειας Εθνικών εκλογών μπορεί να δημιουργήσει σημαντική κρίση αξιοπιστίας για την ίδια τη Χώρα, όπως άλλωστε μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τη στάση αλλά και τις κινήσεις των ξένων επενδυτών.

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., οιεσδήποτε και αν είναι οι εξελίξεις στη συνέχεια, αυτό το οποίο δεν πρέπει να χαθεί από την Ελλάδα, πρέπει να είναι η αξιοπιστία της Χώρας.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017