Αυτή θα είναι μια πραγματικά νέα σελίδα... να σκίσουμε το μνημόνιο στην πράξη - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αυτή θα είναι μια πραγματικά νέα σελίδα… να σκίσουμε το μνημόνιο στην πράξη

23.02.2015 12:54

Δεν γνωρίζουμε τι θα περιλαμβάνει και πώς θα καταλήξει η τελική συμφωνία. Είναι, όμως, φανερό ότι μέχρι στιγμής τα κέρδη της Ελλάδας από τη διαπραγμάτευση είναι δύο: ο χρόνος και η στροφή της κυβέρνησης προς τον ρεαλισμό. Είναι κρίσιμο τώρα για να μην μετατρέψουμε την τετράμηνη παράταση σε περιπέτεια, να εντοπίσουμε τα λάθη στις κινήσεις του τελευταίου μήνα και η Ελλάδα να υιοθετήσει τη στρατηγική που ακολουθούν τα «μικρά, αλλά έξυπνα» κράτη που κερδίζουν στις διαπραγματεύσεις.

 

Αποδείχτηκε ότι η επιλογή να δοθεί η μάχη στο πολιτικό πεδίο δεν ήταν η κατάλληλη. Αν σημείο εκκίνησης ήταν εξ αρχής αυτό του τελευταίου Eurogroup, πιθανόν να καταλήγαμε νωρίτερα σε συμφωνία, χωρίς να σπαταληθεί πολύτιμος χρόνος, κύρος και εμπιστοσύνη, χωρίς να επιβαρυνθούν οι σχέσεις μας με τους εταίρους και η ελληνική οικονομία. Στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι για να πετύχουν τον σκοπό τους, οι μικρές δυνάμεις επιλέγουν προσεκτικά τις μάχες που δίνουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους, τους συσχετισμούς και το timing.

 

Επιπλέον, τα έξυπνα κράτη στις διαπραγματεύσεις προετοιμάζουν πολύ καλά τα επιχειρήματά τους. Συχνά συνδυάζουν την τεχνοκρατική με την ηθική διάσταση και φροντίζουν να βρουν έγκαιρα υποστηρικτές. Η μη παρουσίαση αριθμών και συγκεκριμένου πλάνου από την ελληνική πλευρά φαίνεται να προκάλεσε το λιγότερο αμηχανία στο Eurogroup. Ίσως η πιο κακή στιγμή για όλους μας, την τελευταία περίοδο, ήταν όταν ακούσαμε τον πιο παραδοσιακό μας σύμμαχο, τον Κύπριο Υπουργό Οικονομικών, να δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιος τι πρέπει να υποστηρίξει, ότι δεν του είναι ξεκάθαρο ποιο είναι το αίτημα της Ελλάδας.

 

Η ιδέα να εμφανιστούμε ως «μαύρη χήρα», που τυφλωμένη από την πίστη για την ανωτερότητα της ιδεολογίας της, ήταν έτοιμη να συμπαρασύρει τους πάντες στην αυτοκτονία της, προφανώς δεν ήταν πετυχημένη. Μία μικρή δύναμη μπορεί να απειλεί τους ισχυρότερους συμμάχους με την κατάρρευσή της, όχι, όμως, για πάντα. Αντίθετα, ένα κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία των λιγότερο ισχυρών κρατών είναι η εποικοδομητική στάση και οι συμμαχίες που χτίζονται πάνω σε κοινά συμφέροντα.

 

Ωστόσο, ήταν πολύ σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί η επένδυση μας στην Επιτροπή, που συχνά είναι η πιο φιλική στα μικρά κράτη-μέλη. Η επιλογή της κυβέρνησης να αποδώσει στη Γερμανία μια λογική bullying είναι επίσης θεμιτή σε μια ασύμμετρη διαπραγμάτευση. Η επιτυχία μιας τέτοιας στρατηγικής, όμως, εξαρτάται από τη φήμη και το κύρος τόσο της μικρής δύναμης που εμφανίζεται ως θύμα, όσο και της μεγάλης που φαίνεται να λειτουργεί ως θύτης. Τα στερεότυπα των φοροφυγάδων, φυγόπονων, σπάταλων, διεφθαρμένων και αποτυχημένων, που δεν έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε, δυσχεραίνουν τη θέση μας.

 

Είναι σημαντικό η Ελλάδα να αποκτήσει ηθική υπεροχή. Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο επαναστατισμό και περισσότερο ορθολογισμό, διάθεση για συνεργασία και κυρίως σταθερά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.

 

Η επικοινωνία και η διαχείριση της διεθνούς κοινής γνώμης παίζει καθοριστικό ρόλο για τα μικρά κράτη. Είναι ανάγκη η ελληνική πλευρά να παράγει γεγονότα και δημοσιότητα στα διεθνή μέσα επενδύοντας σε θετικές ιστορίες, και αναδεικνύοντας παράλληλα τις αποτυχίες της λιτότητας. Εμφανίσεις που παραπέμπουν στη λογική της showbiz και ιδεολογικοί παροξυσμοί εναντίον της Ένωσης και των εταίρων μας προκαλούν και δεν βοηθούν. Στην ελληνική κοινή γνώμη θα είναι εύκολο να στοχοποιηθούν οι θεσμοί και οι εταίροι μας, Γερμανοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, να αποτελέσουν τους αποδιοπομπαίους τράγους για την μη εφαρμογή των υποσχέσεων της κυβέρνησης ή για τις δύσκολες αποφάσεις που θα κληθεί να πάρει. Θα είναι, όμως, και ανώφελο και επικίνδυνο.

Τέλος, οποιαδήποτε επιτυχία των μικρών κρατών απαιτεί ενότητα. Τα σημάδια ρεαλισμού θα πρέπει να γίνουν αισθητά και στο εσωτερικό. Η πόλωση δεν βοήθησε ούτε την κυβέρνηση, ούτε τη χώρα. Με διαφορετικό κλίμα ενδεχομένως η Ελλάδα να είχε ελιχθεί νωρίτερα προς μια πιο συμφέρουσα τακτική. Με αυτή την παράταση είναι ευκαιρία να τελειώσει ο διχασμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς ή σε μνημονιακούς, νεομνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Εξυπηρέτησε μόνο τον λαϊκισμό και τον φασισμό. Ίσως η μόνη καλή ιδέα είναι να αποδεχθούμε όλοι ότι το μόνο που θα μας κάνει περήφανους και κυρίαρχους είναι να σκίσουμε το μνημόνιο στην πράξη, να μην εξαρτόμαστε σε βαθμό ζωής και θανάτου από τα χρήματα και τα συμφέροντα των άλλων. Αυτή θα είναι μια πραγματικά νέα σελίδα.

 

Η Ρεβέκκα Παιδή σπούδασε Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτης στο Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

P

ένα άρθρο των πρωταγωνιστών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017