Αυξάνουν οι εταιρείες το εργατικό τους δυναμικό - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Αυξάνουν οι εταιρείες το εργατικό τους δυναμικό

04.08.2015 00:15
Κύρια πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας θα αποτελέσουν το 2015 οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με το 47% των επιχειρηματιών να προβλέπουν ότι θα αυξήσουν φέτος το συνολικό εργατικό δυναμικό τους, όπως προκύπτει από την νέα έρευνα της ΕΥ, «Global job creation and youth entrepreneurship 2015».
Ωστόσο, το ίδιο ποσοστό μειώνεται στο 29% μεταξύ των ανώτερων στελεχών των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα της ΕΥ, «Capital Confidence Barometer». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΥ, οι επιχειρηματίες στρέφονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό για να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό, με το 47% να σκοπεύει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο έτος.
Πρώτες σε προβλεπόμενες προσλήψεις εμφανίζονται οι αναδυόμενες αγορές, όπου αναμένονται προσλήψεις στη Μέση Ανατολή/Βόρειο Αφρική (74%), την Κίνα (68%) και την Ινδία (63%). Εν τω μεταξύ, πιο ανοιχτοί σε προσλήψεις στο εξωτερικό εμφανίζονται οι νέοι επιχειρηματίες, με το 69% των ατόμων κάτω των 35 ετών να προβλέπει ότι θα προσλάβει προσωπικό κατά το 2015.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, οι νέοι επιχειρηματίες προβληματίζονται για τις δυσκολίες που δημιουργούν η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση (43%) και οι αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες (43%).Οι κλάδοι όπου αναμένονται προσλήψεις διεθνώς κατά το επόμενο έτος είναι οι καθαρές τεχνολογίες (75%), η βιοτεχνολογία (74%), ενώ λιγότερο πιθανές εμφανίζονται οι προσλήψεις στις επαγγελματικές υπηρεσίες (26%) και τις μεταφορές, τα ταξίδια και τον τουρισμό (15%).
Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι το κέρδος δεν είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες, με το 38% των ερωτηθέντων να αναφέρει ως «κορυφαίο κίνητρο» κατά την έναρξη μιας επιχείρησης, πέρα από τους στόχους που συνδέονται με τις πωλήσεις και τα κέρδη, το να αφήσουν πίσω τους μια θετική «κληρονομιά». Άλλα βασικά κίνητρα περιλαμβάνουν τη θετική συμβολή στην ευρύτερη κοινότητα (36%) και το να εμπνεύσουν άλλους να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους (32%). Την ίδια ώρα, το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρέχουν πρακτική άσκηση και μαθητεία.
Από την έρευνα της ΕΥ προκύπτει επίσης ότι το 65% των νέων 18-25 ετών, που σπουδάζουν ή συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, σχεδιάζουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση σε κάποια φάση στην καριέρα τους, εκ των οποίων το 27% άμεσα και το 38% αφού πρώτα εργασθούν για κάποιον άλλο εργοδότη. Σύμφωνα με την ΕΥ, τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους νέους από την εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους, είναι η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση και οι αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες (43%). Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν τον ανταγωνισμό (25%) και την έλλειψη αυτοπεποίθησης (25%).
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017