Αυξάνουν οι επενδυτές θέσεις σε ρευστό – Σε επίπεδα εποχής Lehman Brothers – Ανησυχίες από Κίνα, Ελλάδα

Αυξάνουν οι επενδυτές θέσεις σε ρευστό
Σε επίπεδα εποχής Lehman Brothers – Ανησυχίες από Κίνα, Ελλάδα
 
Σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί από την κατάρρευση της Lehman Brothers έχουν αυξήσει τις θέσεις τους σε ρευστό οι διαχειριστές στοιχείων ενεργητικού, μετά από τέσσερις εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές και εν μέσω της απειλής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε η Bank of America Merrill Lynch για τον Ιούλιο, τα χαρτοφυλάκια των fund managers αποτελούνταν κατά 5,5% από ρευστό -το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers υπέβαλε αίτημα χρεοκοπίας.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, εκτός από το να αυξάνουν τα μετρητά τους, οι διαχειριστές assets που αποφεύγουν το ρίσκο θεωρούν υποτιμημένο τον χρυσό για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, «σε πλήρη αντίθεση με το 2008», οι επενδυτές παραμένουν «ταύροι» για τις μετοχές και ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές, αυξάνοντας σημαντικά τις τοποθετήσεις τους στις τράπεζες, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.
«Η αύξηση της αποστροφής κινδύνου και τα αυξημένα επίπεδα μετρητών παρέχουν ένα αντιθετικό σήμα αγοράς για ριψοκίνδυνα assets κατά το γ’ τρίμηνο», δήλωσε ο Michael Hartnett, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην BofA Merrill Lynch Global Research.
Οι fund managers τείνουν να κατέχουν μετρητά ως τακτική κατανομής περιουσιακών στοιχείων, καθώς τους επιτρέπει να κινούνται γρήγορα όταν αναζητούν ευκαιρίες αγοράς, ωστόσο τα υψηλά επίπεδα μετρητών μπορεί να σημαίνουν ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε απρόβλεπτες αγορές.
Ο Tom Elliott, διεθνής επενδυτικός στρατηγικής στη βρετανική deVere Group, δήλωσε ότι η πρόσφατη συμβουλή του προς τους πελάτες παραμένει «μείνετε ουδέτεροι και μην προσπαθήσετε να το παίξετε έξυπνοι. Είναι το ασφαλέστερο μέρος για έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή».
Όσον αφορά σε μια αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, οι προσδοκίες των διαχειριστών κεφαλαίων έχουν μετατοπιστεί από το τρίτο στο τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε η BofA Merrill Lynch, καθώς οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη έχουν κατέλθει σε χαμηλά εννέα μηνών.
Ωστόσο, η Κίνα αποτελεί την κύρια ανησυχία για τους 191 managers που ρωτήθηκαν από την τράπεζα. Οι κινεζικές μετοχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με εβδομάδες πανικόβλητων πωλήσεων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την αναστολή της διαπραγμάτευσης για τις περισσότερες από το ήμισυ των μετοχών στον δείκτη Shanghai Composite, σε μια προσπάθεια να ανακοπούν οι βαριές απώλειες.
Η απαισιοδοξία σχετικά με την Κίνα έχει οδηγήσει σε αποδυνάμωση των assets που συνδέονται με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τις τοποθετήσεις σε βασικά εμπορεύματα να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό έξι μηνών, ενώ οι παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές μετοχών παραμένουν μία από τις λιγότερο «αγαπητές» περιοχές, με τις τοποθετήσεις να βρίσκονται σε χαμηλά 16 μηνών.
 
* ,