Απ. Μάνθος: Η υπάρχουσα ανοδική κίνηση”τρεμοπαίζει”

Απόστολος Μάνθος

Για τέταρτη, κατά σειρά, συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να σταθεί πάνω από τη ζώνη ασταθούς στήριξης των 590 με 585 μονάδων

Η συνέχιση της υπάρχουσας νωχελικής ανοδικής πορείας θα φέρει το Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τη ισχυρή γραμμή τάσης, που έχει δημιουργηθεί από τις δύο προηγούμενες τοπικές κορυφές που έχουν περιέργως αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα την πρώτη μέρα του Αυγούστου και την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου.

Γραμμή η οποία διέρχεται από την περιοχή των 600 με 604 μονάδων. Εδώ για άλλη μια φορά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ανοδική τμήση της εν λόγω σημαντικής βραχυχρόνιας γραμμής θα πρέπει να γίνει με εσωτερική δύναμη, δίχως κάποιου είδους πισωγύρισμα. Έτσι μόνο θα μπορούσαμε με “ασφάλεια” να πούμε ότι θα ανοίξει το “βιβλίο προσφορών” για το επόμενο ανοδικό στάδιο διαπραγμάτευσης των 610 με 640 μονάδων.

manthos

Από την άλλη όμως πλευρά του διαγραμματικού νομίσματος, η πιθανή επιστροφή του Δείκτη μέσα, ή ακόμα και κάτω από την ζώνη των 590 με 585 μονάδων, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα χαρακτήριζε την “απόδραση” του Γενικού Δείκτη από την προηγούμενη μεσοπρόθεσμη συσσώρευση (69 συνεδριάσεις μεταξύ των 545 με 585 μονάδων) ως “κίβδηλη” οδηγώντας τον με ρευστοποιήσεις πάνω στη γραμμή στήριξης, που ενώνει τους δύο πυθμένες του Σεπτεμβρίου στις 578 μονάδες περίπου.

Εμφανής είναι, πάντως, η αίσθηση από αρκετούς ενεργούς επενδυτές ότι η υπάρχουσα ανοδική κίνηση”τρεμοπαίζει” με τα Δεικτοβαρή blue chips (ΕΕΕ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ) να τα “έχουν δώσει σχεδόν όλα” σπρώχνοντας τους ταλαντωτές ορμής με προεξέχον το γνωστό Relative Strength Index (RSI) να λαμβάνουν τιμές μέσα σε “overbought” επίπεδα.

Το αγκάθια για ακόμα μια φορά σε όλη αυτή τη προσπάθεια διαφυγής προς τις 610 μονάδες, παραμένουν (πραγματοποιώντας, δυστυχώς ακόμα, το 60 με το 80% του συνολικού τζίρου) οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες με το δείκτη τους να παρουσιάζει “εμπλοκή” όποτε μπαίνει μέσα στη περιοχή των 695 με 705 μονάδων.

Ως σημείο με ιδιαίτερη προσοχή θα χαρακτηρίζαμε στο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη την κάτω πλευρά της “Andrews’ Pitchfork” στις 674 μονάδες. Πάντως με αυτές τις διαγραμματικές και τεχνικές ενδείξεις τα “πατήματα” των αγοραστών είναι πολύ ριψοκίνδυνα, καθώς το έδαφος είναι… σαθρό και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει…

* ,