Από το ρεβεγιόν του Κορυδαλλού στην στοχοποίηση Ξηρού | Mikrometoxos.gr

Από το ρεβεγιόν του Κορυδαλλού στην στοχοποίηση Ξηρού

25.01.2015 13:09
ΠΩΣ ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΝ… ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΤΟΥΣ

Ο Χριστόδουλος Ξηρός και οι Πυρήνες της Φωτιάς γνωρίστηκαν στα κελιά της Α’ Πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού. Με τα χρόνια ανέπτυξαν φιλικές σχέσεις και έγιναν αχώριστοι.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός με μέλη των Πυρήνων στο πάρτι της Πρωτοχρονιάς του 2014 στις Φυλακές Κορυδαλλού. Παρά τα χαμόγελα, η σχέση σεβασμού που υπήρχε είχε χαθεί…

Κείμενο με παραλήπτη την ιστοσελίδα «interarma», που αναρτά όλες τις ανακοινώσεις των Πυρήνων, στο οποίο αναφέρεται πως «έχει προκύψει μπέρδεμα στο εξωτερικό σχετικά με την πολιτική συγγένεια με τον Χριστόδουλο Ξηρό (η οποία προφανώς δεν υφίσταται σε κανένα επίπεδο)».

Ο «πυρήνας φυλακής» ενέταξε τον Ξηρό στις τάξεις του και σιγά σιγά δημιουργήθηκε μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Οπως αναφέρει συγκρατούμενός τους, «ήταν κολλητοί και ο Ξηρός ήταν ο μόνος που του επιτρεπόταν να κόβει βόλτες στις φυλακές. Ολη μέρα μαζί την περνάγανε», ενώ πιο κοντά φέρεται να ήταν στους Χρήστο και Γεράσιμο Τσάκαλο και Παναγιώτη Αργυρού.

Τα «μωρά της τρομοκρατίας» έβλεπαν τον Μανώλη της 17Ν ως ιδεολογικό καθοδηγητή, με τον οποίο αντάλλαζαν απόψεις. Την Πρωτοχρονιά του 2014, όταν είχαν ήδη συμφωνηθεί οι τελευταίες λεπτομέρειες της απόδρασης Ξηρού και του σχεδίου Γοργοπόταμος, οι Πυρήνες διοργάνωσαν ρεβεγιόν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Την επόμενη μέρα, ο Ξηρός θα έβγαινε με άδεια και θα πήγαινε να συναντήσει την 22χρονη Αγγελική και τα άλλα ασύλληπτα μέλη των Πυρήνων. Ολα πήγαν σύμφωνα με το μεγάλο σχέδιο, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε προέβλεπε τη «χρησιμοποίηση» του Ξηρού λόγω των αδειών που δικαιούνταν, με τελικό στόχο την επίθεση στις φυλακές και την απόδραση.

Η 22χρονη ανεχόταν με δυσκολία τη συνεργασία της με τον Χριστόδουλο Ξηρό, σύμφωνα με σημειώσεις της προς μέλη των Πυρήνων.

Η 22χρονη ανεχόταν με δυσκολία τη συνεργασία της με τον Χριστόδουλο Ξηρό, σύμφωνα με σημειώσεις της προς μέλη των Πυρήνων.

Από το πάρτι στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, φτάσαμε στην «απόλυση» του Ξηρού. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς συζητούσαν μεταξύ τους τη δολοφονία του «Μανώλη» της 17Ν.

Οι αστυνομικοί «έσπασαν» τις κρυπτογραφημένες ψηφιακές σημειώσεις που ήταν κρυμμένες σε ταμπακέρα που βρέθηκε στη γιάφκα του Λουτρακίου, την οποία είχε νοικιάσει η Αγγελική και στις συνομιλίες υπήρχαν εκτενείς αναφορές για «απόλυση» του Χρ. Ξηρού, λέξη που κατά την ΕΛ.ΑΣ σημαίνει δολοφονία.

Από το ρεβεγιόν του Κορυδαλλού στην 'απόλυση' Ξηρού

Οι κατηγορίες
Στις επιστολές που αντάλλασσαν Πυρήνες και 22χρονη φοιτήτρια, αναφέρονται στον Ξηρό, τον οποίο βρίζουν, τον χαρακτηρίζουν προδότη και τον κατηγορούν ανοιχτά για μία σειρά θεμάτων.

Κυρίως του επιρρίπτουν την ευθύνη για δύο αποτυχημένες βομβιστικές επιθέσεις: για την «ορφανή» βόμβα που δεν εξερράγη στη ΔΟΥ Κορυδαλλού στις 24 Μαρτίου 2014 και για το παγιδευμένο βιβλίο-βόμβα στο Α.Τ. Ιτέας στις 29 Απριλίου 2014. Του «χρεώνουν» λάθος στο? ψήσιμο, δηλαδή τη λανθασμένη διαδικασία παρασκευής εκρηκτικής ύλης και συνδεσμολογίας.

«Δεν τον αντέχω άλλο. Είναι βλάκας, χαζός, μια τρύπα στο νερό έκανε πάλι. Θα τον σκίσω», φέρεται να έγραφε σε μήνυμά του μέλος της οργάνωσης. Στις επικοινωνίες υπήρχε και η αναφορά για «απόλυση», δηλαδή εκτέλεση του Ξηρού, μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού και την απελευθέρωση των Πυρήνων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, το σχέδιο «απόλυσης» Ξηρού δεν προχώρησε καθότι φοβόνταν μην τους «κάψει» και πάει στην Αντιτρομοκρατική και δώσει πληροφορίες.

Από τα μηνύματα προκύπτει με ανάγλυφο τρόπο η ανησυχία των Πυρήνων ότι ο Ξηρός ίσως και να συνεργάζεται με τις Αρχές, κατηγορία που έχουν υπονοήσει δημόσια και οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στις εφόδους στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, από άντρες του Τμήματος Εκβιαστών, στο πλαίσιο της δικογραφίας για την ελληνική Καμόρα, εντοπίστηκαν στα κελιά των Γ. Τσάκαλου, Χρ. Τσάκαλου, Παν. Αργυρού, Μιχ. Νικολόπουλου και Χ. Χατζημιχελάκη δεκάδες usb στικάκια, σκληροί δίσκοι, κάρτες κινητών τηλεφώνων, στα οποία είχαν αποθηκευθεί πολλές χειρόγραφες σημειώσεις και μηνύματα.

Στα χέρια των Αρχών βρίσκονται και τα τηλεφωνικά καρνέ των Πυρήνων, στα οποία υπάρχουν κωδικοποιημένα ονόματα και δίπλα αριθμοί τηλεφώνων. Επίσης, από τις κατασχεθείσες χειρόγραφες σημειώσεις, βρέθηκε και ένα κείμενο, που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», το οποίο έχει ως παραλήπτη την ιστοσελίδα «interarma» που αναρτά όλες τις ανακοινώσεις της «ΣΠΦ». Το κείμενο έχει γραφτεί μετά τη σύλληψη του Ξηρού στην Ανάβυσσο και ο συντάκτης κάνει μία σχεδόν δημοσιογραφική παράθεση των γεγονότων. Το μεγάλο ενδιαφέρον εντοπίζεται στο τέλος του κειμένου, όπου υπάρχει μία σημείωση προς τους διαχειριστές του interarma με την επισήμανση «όχι προς δημοσίευση».

«Πολεμικό ανακοινωθέν»
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «έχει προκύψει μπέρδεμα στο εξωτερικό σχετικά με την πολιτική συγγένεια με τον Χριστόδουλο Ξηρό (η οποία προφανώς δεν υφίσταται σε κανένα επίπεδο).

Οπότε η ρήξη Πυρήνων-Ξηρού είχε ήδη επέλθει και φάνηκε και στο κείμενό τους με τίτλο «Πολεμικό ανακοινωθέν», στο οποίο γινόταν λόγος για την Αγγελική, ενώ για τον Ξηρό δεν είχε «ξοδευτεί» ούτε λέξη.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις DNA που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών σε πειστήρια που είχαν βρεθεί στη γιάφκα της Περαχώρας Λουτρακίου, ανιχνεύθηκε και ο τρόπος επικοινωνίας των «Πυρήνων», μέσω υπερσύγχρονων κινητών τηλεφώνων και μεθόδους κρυπτογράφησης.

Χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένα ονόματα, όπως Κώστας για την Αγγελική, Νίκος για τον Ξηρό και Στέλιος για τον Αλβανό.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ
Ετοίμαζε τα εκρηκτικά και έκανε τον ταχυδρόμο με… τάπερ

«Εψηνε» εκρηκτικά για κατασκευή βομβών, μετέφερε σημειώματα από και προς τον Κορυδαλλό, νοίκιαζε γιάφκες και έδινε εντολές για χτυπήματα.

Τον ρόλο της γυναίκας-αράχνης της νεοτρομοκρατίας αποδίδει η ΕΛ.ΑΣ στην Αγγελική Σπυροπούλου. Οπως φαίνεται από τα κωδικοποιημένα μηνύματα που βρέθηκαν στη γιάφκα της Περαχώρας Λουτρακίου, η 22χρονη κοπέλα από το Αίγιο είχε συμμετοχή στα αποτυχημένα χτυπήματα στο Α.Τ. Ιτέας και τη ΔΟΥ Κορυδαλλού και θα διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος» για την απελευθέρωση Πυρήνων και ποινικών.

«Από το περιεχόμενο των επιστολών που συντάχθηκαν από μέλη των φυλακισμένων Πυρήνων προκύπτει ότι η Σπυροπούλου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο ως προς την κατασκευή -“ψήσιμο” των εκρηκτικών μηχανισμών- όσο και στο σχέδιο τοποθέτησης του μεγάλου εκρηκτικού μηχανισμού, που υπολογίζεται πως ήταν περισσότερα από 150 κιλά με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πολλά θύματα μεταξύ φυλάκων και κατοίκων παρακείμενων πολυκατοικιών), του αντιπερισπασμού με τη χρήση καλάσνικοφ και ρουκετών RPG. Και γενικά ό,τι γινόταν, γινόταν μόνο κατόπιν εντολής της», είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, μιλώντας για το θέμα.

Η Αγγελική ήταν το μοναδικό «καθαρό» πρόσωπο στη διάθεση των Πυρήνων. Το ότι δεν είχε απασχολήσει τις Αρχές και δεν κινούσε υποψίες, είχε κάνει τα μέλη του πυρήνα της φυλακής να βασίζονται σε εκείνη για όλες τις ενέργειες που σχεδίαζαν. Η κοπέλα είχε επωμιστεί τον ρόλο του ταχυδρόμου μέσω των τάπερ που πήγαινε στον Κορυδαλλό. Εκεί, μέσα στο φαγητό, φρόντιζε να τοποθετεί κάρτες μνήμης κινητών τηλεφώνων, που έκρυβαν κείμενα-μηνύματα. Στα smart phones που είχαν οι Πυρήνες, μπορούσαν να διαβάσουν τις επιστολές και να απαντήσουν με τον ίδιο τρόπο, για να βάλουν πάλι τις μικροσκοπικές κάρτες στα… «βρώμικα» πλαστικά δοχεία που έπαιρνε η Αγγελική στο επόμενο επισκεπτήριο.

Δείγμα DNA της 22χρονης βρέθηκε και σε δύο τάπερ που εντοπίστηκαν στη γιάφκα της Περαχώρας, στα οποία ανιχνεύτηκε και γενετικό υλικό του Χρήστου Τσάκαλου και του Νταμιάνο Μπολάνο, δύο από τους φυλακισμένους Πυρήνες. Από τα σημειώματα, φάνηκε ότι οι Πυρήνες είχαν φροντίσει για την ασφαλή διαφυγή της Αγγελικής μετά το χτύπημα στις φυλακές του Κορυδαλλού.

Κι αν η 22χρονη φοιτήτρια ήταν τόσο «κοντά» στα μέλη της Συνωμοσίας, οι κρυπτογραφημένες ηλεκτρονικές σημειώσεις μεταξύ Πυρήνων και Αγγελικής δείχνουν πως με τον Χριστόδουλο Ξηρό δεν τα πήγαινε και πολύ καλά. «Εύχομαι αυτό που κάνω να το ξέρετε ότι είναι δύσκολο να ανέχομαι αυτόν (Χριστόδουλο Ξηρό). Οταν τελειώσει η ιστορία θα του σπάσω το κεφάλι. Κάνω υπομονή να γίνει το σχέδιο. Τα υπομένω όλα για εσάς», έγραφε σε μια δική της «επιστολή».

«Αυτό που κάνεις εσύ μέσα σε λίγους μήνες, άλλοι, άλλες φορές ήθελαν περισσότερο χρόνο και δεν τα κατάφερναν. Μπορείς μόνη σου να κάνεις τα πάντα. Θα μπορούσαμε να βρούμε δύο παιδιά και να τον κανονίσουν τον σκατόψυχο και να τον πέταγαν μέσα σε ένα ρέμα», απαντούσαν οι Πυρήνες, για να ξαναγράψει η Αγγελική: «Κάνω υπομονή για να είμαι δίπλα του και να συνεργάζομαι. Πόσο θα αντέξω;». «Πρέπει να κάνουμε γρήγορα το σχέδιο γιατί αλλιώς μπορεί να τον πιάσουν τον βλάκα και όταν τον πάνε στην Αντιτρομοκρατική να μας δώσει όλους όπως έκανε ο μαλ…ς και με τη 17Ν. Είχε δίκιο ο Κουφοντίνας», ανταπαντούν τα φυλακισμένα μέλη της Συνωμοσίας.

Η σύλληψη του «Στέλιου»
Την άμεση σύνδεση ποινικών κρατουμένων και νεοτρομοκρατών επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής.

Την περασμένη Πέμπτη συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ένας 29χρονος Αλβανός υπήκοος, που κατηγορείται -μεταξύ άλλων- για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο ίδιος είχε απασχολήσει ξανά την αστυνομία για λαθροδιακίνηση τον Αύγουστο του 2010.

Στο… ποινικό παρελθόν του 29χρονου Αλβανού οι αστυνομικοί εντοπίζουν τη σχέση του με γνωστό βαρυποινίτη, που έχει καταδικαστεί σε δις ισόβια για δύο δολοφονίες. Πρόκειται για έναν Αλβανό υπήκοο, που έχει καταδικαστεί για φόνο περιπτερά στην Αττική αλλά και για εκτέλεση ατόμου έξω από οίκο ανοχής της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος έχει κατηγορηθεί και για συμβόλαιο θανάτου ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στην Αθήνα.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν ότι ο φυλακισμένος κακοποιός στρατολόγησε τον νεαρό που συμμετείχε στις προετοιμασίες του σχεδίου «Γοργοπόταμος». Κι αυτό γιατί στην απόδραση που θα ακολουθούσε το χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα συμμετείχαν και ποινικοί κρατούμενοι.

Ο «Στέλιος», όπως αποκαλούν κωδικοποιημένα τον 29χρονο οι Πυρήνες, είχε παρουσία και στη γιάφκα της Περαχώρας. «Να ξέρεις ότι στο Κ2 (γιάφκα Λουτρακίου) θα πάει να μείνει ο Κώστας (Αγγελική) και ο Στέλιος (29χρονος Αλβανός) για να μαγειρέψουν στα τάπερ. Μετά θα μεταφέρουμε το βαρέλι (βόμβα 150 κιλών), μόλις έρθουν τα υγρά (νιτρομεθανόλη)», αναφέρει ένα από τα κωδικοποιημένα μηνύματα που βρέθηκαν στην ταμπακέρα της Αγγελικής.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017