Από το “Α μέχρι το Ω” της σημερινής συνεδρίασης- με το Νι και με το Σίγμα…

 • H θετική και έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελεί την πρώτη μετά από έξι χρόνια που πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου επαναφέρει την αισιοδοξία (όση τέλος πάντων μπορεί να έχει απομείνει…) και οδηγεί το ΧΑ σε έντονα θετικό momentum με τον ΓΔ να ενισχύεται 2,44% στις 592,26 μονάδες. Ανοδικά έκλεισαν (69), καθοδικά (25) και σταθερές (18). Στα 51,89 εκατ. ευρώ ο τζίρος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Χρωστάνε πολλά σε πάρα πολλούς… Δυναμική εικόνα και +6,70% για τον ΔΤΡ με την Πειραιώς να ενισχύεται 12,86% στα 0,1580 ευρώ…με συναλλαγές αξίας 4 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν σε απόσταση οι υπόλοιπες, με την ΕΥΡΩΒ να ξεχωρίζει με το δικό της +8,74% στα 0,5600 ευρώ με τζίρο 3,74 εκατ. ευρώ… Ο δείκτης έκλεισε στις 685,85 μονάδες… Ούτε καν…5 μονάδες… Οπότε στατιστικά, αν μη τι άλλο, έχει περιθώρια… Ο τζίρος τους στα 23.13 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 44,6% του συνολικού…

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΧΕΠΕΥ: Ισχυρή κίνηση αναμένεται το επόμενο διάστημα στον Τραπεζικό Δείκτη…Οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους και η επικείμενη συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση ενισχύουν το ανοδικό σενάριο, κάτι που μένει να φανεί και διαγραμματικά με την διάσπαση των 693 μονάδων (Κλείσιμο… 685,85 μονάδες). Ενδιάμεσες αντιστάσεις μέχρι τον στόχο των 895 μονάδων εντοπίζονται στις 724, 774, 821 και 860 μονάδες…

ΤΑΜΠΛΟ: Χθες πίεζαν την ΠΕΙΡΑΙΩΣ υπερβολικά και με κλείσιμο στο χαμηλό της ημέρας στα 0,1400 ευρώ, αλλά μετά την ανακοίνωση του 9μηνου της σήμερα εντυπωσίασε με ενισχυμένες ιδιαίτερα συναλλαγές και άνοδο 12,86%. Η ΕΥΡΩΒ που ανακοινώνει σήμερα ενισχύθηκε 8,74% στα 0,5600 ευρώ με 3,73 εκατ. ευρώ , η ΑΛΦΑ αντέδρασε ξανά από κρίσιμα τεχνικά σημεία στο +4,55 % στα 1,6100 με 8,8 εκατ. ευρώ.. Ενώ η ΕΤΕ ακολουθεί κι αυτή -παρά την ύπαρξη των γνωστών προβλημάτων της- σε άνοδο στο +4,44% στα 0,1880 ευρώ με συναλλαγές 6,58 εκατ. ευρώ.

ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Φυσικά και περί ΠΕΙΡΑΙΩΣ ο λόγος η οποία θύμισε παλιές καλές μέρες με την σημερινή παράσταση που έδωσε σε συνέχεια των αποτελεσμάτων 9μήνου που ανακοίνωσε. Βέβαια, με την τιμή να μετριέται σε σεντς και με τόσα δισ. ευρώ εξαυλωμένα είναι ιεροσυλία απέναντι στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματά της… Αλλά όπως η ζωή, έτσι και οι αγορές κοιτάζουν πάντα μπροστά…

ΤΑΜΠΛΟ: Πρωταγωνιστικό ρόλο στα κέρδη για τον γενικό δείκτη, είχαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου οι οποίες έκλεισαν σχεδόν στα υψηλά ημέρας, με τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη FTSE 25 να ακολουθούν σε απόσταση πλην των ΜΠΕΛΑ, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΚ, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ… Βέβαια οι περισσότερες έχουν να επιδείξουν πολύ καλές αποδόσεις και οι Τράπεζες χρωστάνε ένα ξέσπασμα. Πάντα καλοδεχούμενο φυσικά, για το καλό όλης της αγοράς…

ΛΑΜΔΑ: Οι καθυστερήσεις δημιουργούν νευρικότητα και η μτχ υποχωρεί άτακτα αφού τα κεφάλαια πάντα αναζητούν άλλες διεξόδους… Στο -1,28 % στα 4,6400 ευρώ και μακρυά από τα 5,0000 που είχε “αράξει”…

ΕΛΠΕ: Το πακέτο των 400 χιλ. τμχ στα… 4,5000 ευρώ έφερε…αναστάτωση. Και +4,12 % στα 4,3000 ενώ οι οπαδοί τους κοιτάζουν προς τα υψηλά 12μήνου (σχεδόν ίδια ημερομηνία πέρυσι στα 5,1000 ευρώ)… Οι ευχές μαζί τους…

ΜΟΗ: Κάποιοι αγόραζαν ποντάροντας σε εξαιρετικό γ’τρίμηνο. Και αγόραζαν όσα ήθελαν σε χθεσινές τιμές, αφού ρευστοποιούσαν εκείνοι που κέρδιζαν αρκετά και είχαν δει άλλα όνειρα…Τζίρος 4,7 εκατ. ευρώ…

ΛΙΜΑΝΙΑ: Και ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ κινήθηκαν στα γνωστά πλαίσια μετριότητας τους, αδύναμοι να ακολουθήσουν το ρεύμα των ημερών… Γενικά, χαρτιά με τα οποία έχουν ανάμειξη κρατικά χέρια είναι εκτός μόδας αυτή την εποχή…

“ΨΟΦΙΜΙΑ”: ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, ΟΛΠ βάσει των αποτιμήσεών τους και των πραγματικών ή έστω των λογιστικών τους αξιών…

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Φαινόταν ότι θα περνούσαν σε διορθωτική φάση…

ΕΚΘΕΣΗ Credit Suisse/ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Μεικτά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τριμήνου της Πειραιώς η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 0,22 ευρώ και σύσταση “ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ”.

 • Επισημαίνει ότι η αδύναμη ακόμη μακροοικονομική εικόνα της χώρας, τα νέα επισφαλή δάνεια που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η συνεχιζόμενη διαδικασία διαχείρισης των NPLs και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένουν «οδηγοί» για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
 • Ειδικότερα για την Πειραιώς, η Credit Suisse επισημαίνει ότι το τρίτο τρίμηνο δημιουργήθηκαν νέα κόκκινα δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό τους ύψος κατά 5%.
 • Ωστόσο, οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και οι διαγραφές επέτρεψαν στο καθαρό ύψος των NPLs να καταγράψει πτώση 2%.
 • Ο οίκος σημειώνει επίσης ότι ο δείκτης κάλυψης των κόκκινων δανείων, στο 47% είναι χαμηλός ενώ όσον αφορά στους στόχους μείωσης, επισημαίνει ότι θα εξαρτηθούν από την μακροοικονομική εικόνα στην Ελλάδα.
 • __________

ΠΕΙΡΑΙΩΣ – 1η έκθεση μετά το 9μηνο: Δεν υπήρξαν εκπλήξεις στα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς, σύμφωνα με το σημερινό σημείωμα της Eurobank Equities, η οποία διατηρεί την σύσταση ΑΓΟΡΑ και την τιμή στόχο στα 0,24 ευρώ.
Η Eurobank Equities δεν άλλαξε τις εκτιμήσεις για την πορεία των μεγεθών της τράπεζας, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο 0,15x σε όρους P/TBV σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2017, ήτοι σε επίπεδα ιδιαιτέρως ελκυστικά.

ΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: Στα 8,20 ευρώ από 9,1ο πριν περικόπτει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Grivalia η Euroxx σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση overweight. H χρηματιστηριακή αναπροσαρμόζει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρίας λόγω της αυξημένης φορολογίας. Σύμφωνα με την Euroxx τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης το 2016 θα ανέλθουν στα 31,3 εκατ. και τα έσοδα στα 61 εκατ. ευρώ. Η Euroxx εκτιμά ότι οι νέες επενδύσεις της εταιρίας θα ενισχύσουν τα έσοδα της εισηγμένης. Eιδικότερα προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση 10% την περίοδο έως το 2018 {ΠΗΓΗ: ΕURO2DAY}.

PIRAEUS BANK: Στο 9μηνο του 2016 η Πειραιώς έδειξε:

 • 1) ΔΕΝ δαπανάει κεφάλαιο 2) ΜΕΙΩΝΕΙ τα NPLs και NPEs  και 3) Κάτι γίνεται και στο σκέλος της ρευστότητας.
 • Στο 9μηνο εμφάνισε κέρδη 14 εκατ ευρώ με 1,87 δισ. έσοδα, 941 εκατ. έξοδα και 797 εκατ. συνολικές προβλέψεις.
 • Εκεί που η Πειραιώς πηγαίνει καλά είναι τα προβληματικά δάνεια. Τα NPLs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαμορφώθηκαν στο 38,8% ή 25,3 δισ. ή μείωση 2,2 δισ. στο 9μηνο του 2016.
 • Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώθηκαν στο 52% του συνόλου των δανείων ή 34 δισ. ή μείωση -1,1 δισ. στο 9μηνο του 2016.
 • Οι επιδόσεις της Πειραιώς στην διαχείριση των προβληματικών δανείων ήταν ενθαρρυντική. Δεν είναι σαφές εάν ο στόχος -58% μείωση στα NPEs έως το 2019 είναι εφικτός αλλά οι επιδόσεις στο 9μηνο του 2016 είναι ενθαρρυντικές. Ως προς τα κεφάλαια τα tangible book ανήλθαν στα 7,8 δισ. ή 16,7% με φουλ εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
 • Η ρευστότητα οριακά βελτιώνεται με τις καταθέσεις 39,3 δισ. ενώ η εξάρτηση από το ευρωσύστημα μειώνεται στα 23,8 δισ. ή 23 δισ. εσχάτως με 12,7 δισ. ELA και 11 δισ. από την ΕΚΤ.
* ,