Από το Α μέχρι το Ω – για τον κόσμο του Χ.Α και των αγορών…

AΤΖΕΝΤΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Σήμερα θα κατατεθεί στην Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η έκδοση του μετατρέψιμου ομολόγου της Forthnet (3 Οκτωβρίου λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων, 6 Οκτωβρίου λήξη περιόδου συμμετοχής) ενώ στις 6 Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου της Housemarket στην κύρια αγορά του Χ.Α. Στις 5 Οκτωβρίου (Τετάρτη) είναι προγραμματισμένη η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ η οποία θα αποφασίσει για το τιμολόγιο ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος ενώ την ίδια ημέρα ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων.

BΑΡΥ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ: Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κατάρρευση της μετοχής και να στηρίξουν την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας την Deutsche bank οι επικεφαλής των εταιριών όπως η BASF η Daimler η E.ON, η RWE και η Siemens σε κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung στηρίζουν ανοικτά την Deutsche bank. «Η Γερμανική βιομηχανία χρειάζεται την Deutsche Bank να μας συνοδεύσει έξω στον κόσμο» είπε ο  Πρόεδρος Juergen Hambrecht της BASF.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Ο ΓΔ σχεδόν τρεις μήνες συσσωρεύει στα επίπεδα ανάμεσα στο 545 και το 585 επίπεδο και πλέον ο Οκτώβριος φαίνεται να μας δώσει λύση. Το stop στο short στον ΓΔ είναι οι 573 μονάδες σε ημερήσιο επίπεδο που αν σπάσει θα μας φέρει στην ζώνη των 600 σε πρώτη φάση και στις 625 σε δεύτερη. Αντίστοιχα μία διάσπαση της ζώνης των 550 το πιο πιθανό είναι να πλησιάσουμε το 520 επίπεδο.

ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: S&P500– To 2147 έχει γίνει σημαντική στήριξη που διάσπαση και μόνο μπορεί να μας δώσει το κύριο 2120. Αντίστοιχα μία διάσπαση του 2172 θα μας φέρει αν μη τι άλλο στο υψηλό του 2188 που σε περίπτως που πληρωθεί θα πάρει stops έστω ενδοσυνεδριακά με το 2205 να είναι το επόμενο επίπεδο μας. Αντίστοιχα μία διάσπαση του 2121 θα επιδεινώσει το πτωτικό Momentum. DAX- Tη επιβεβαίωση στην ζώνη του 10190 την χρωστούσε πληρώνοντας την Παρασκευή κλείνοντας με ένα θεαματικό λευκό κερί. Το 10660 σε κάθε περίπτωση είναι αντίσταση που διάσπαση θα απειλήσει το 10705 που είναι το stop στο short και που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 10780 και σε δεύτερη το 10970. Μία διάσπαση του 10135 θα μας δώσει συνέχιση της κίνησης με την στήριξη μιας και το επίπεδο στήριξης είναι το 10135-10200. DOW JONES- Ο Dow κράτησε με αξιοσημείωτη αντοχή το ανοδικό μας trend. Πλέον το Make or break επίπεδο και stop στο short είναι το 18450. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 18710 σε πρώτη και το 18909 σε δεύτερη φάση. Προσέχουμε χρονολογικά το κλείσιμο της εβδομάδας (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ).

ΕΞΑΜΗΝΑ: Μετά από το 9μηνο του 2010 όπου υπήρξε ισορροπία, για πρώτη φορά σε καθολική βάση σημειώνεται ισχυρή βελτίωση στο ισοζύγιο κερδισμένων V χαμένων εταιριών στοιχείο που δείχνει την μεγάλη κόπωση που έχει επέλθει στην Ελληνική Οικονομία μετά από πολλά και συνεχή έτη ζημιών (Μ.Χ.)

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ: Με τόσο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν μπορούν να υποστηριχθούν έντονες κινήσεις, ούτε να αποκτήσει διάχυση η όποια θετική είδηση στο ταμπλό. Επομένως τεχνικά για άλλη μια εβδομάδα τα δεδομένα έμειναν ως έχουν, η αδράνεια του Δείκτη οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση των κινητών μέσων και η ουδετερότητα στους ταλαντωτές έγινε ακόμα πιο εμφανής. Το μόνο ίσως ενθαρρυντικό στοιχείο της εβδομάδας που πέρασε ήταν η άρνηση του Γενικού Δείκτη να ακολουθήσει την τάση των ξένων αγορών στην ροή των αρνητικών τραπεζικών νέων κρατώντας μια πιο μετριοπαθή στάση έναντι των βασικών διεθνών χρηματιστηρίων (Μ.Χ).

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ μετοχής της ΕΛΑΣΤΡΟΝ

  Τελευταίων 7 ημερών 0,450 0,488 -2,01 8.746 24 4.156
  Τελευταίων 30 ημερών 0,446 0,558 -12,54 16.072 52 7.703
  Τελευταίων 3 μηνών 0,446 0,630 -17,01 18.994 91 9.320
  Τελευταίων 6 μηνών 0,338 0,638 35,93 66.471 388 31.580
  Τελευταίων 12 μηνών 0,310 0,660 28,42 193.587 885 78.041

ΘEΩΡΙΑ ΤΗΣ αποτελεσματικής αγοράς είναι μια θεμελιώδης οικονομική θεωρία που ορίζει ότι οι χρηματαγορές είναι διαρκώς πλήρως ενημερωμένες, δηλαδή, οι παρούσες τιμές τωνχρεογράφων αντικατοπτρίζουν πλήρως κάθε σχετική και διαθέσιμη πληροφορία κατά τρόπο αποτελεσματικό και αλλάζουν συνεχώς προκειμένου να ενσωματώσουν οποιαδήποτε νέα πληροφορία προκύψει. Γι’ αυτό το λόγο είναι αδύνατο να νικήσει κάποιος την αγορά χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε πληροφορία αφού αυτή, σύμφωνα με τη θεωρία, έχει ήδη προεξοφληθεί και ενσωματωθεί στην τιμή του χρεογράφου.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ EUR/USD: H μάχη του 1,13 συνεχίζεται. Στην συνεδρίαση της Παρασκευής υπήρξε πίεση παρόλα αυτά το κλείσιμο βρήκε το ευρώ κοντά στο μεγάλο make or break. Το 1,1290 κοντινή και το 1,1320 κύρια αντίσταση που θέλει προσοχή και που διάσπαση θα δώσει συνέχιση. Το 1,1250 κοντινή και το 1,1220 κύρια στήριξη στην παρούσα. Τα δύο μεγάλα επίπεδα μας συνεχίζουν να είναι το 1,1170 και το 1,1320 (Ηλ.Ζαχ.)

ΚENO AΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ: Η Deutsche Bank έχει ένα κενό αξιοπιστίας  37 δισ. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της αξίας των ενσώματων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και της κεφαλαιοποίησης στο χρηματιστήριο στα 15,9 με 16 δισ αναφέρουν οι Financial Times.

ΛΥΠΗΡΗ Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Το να διαβάζεις ΕΠΙΛΟΓΕΣ βασιζόμενες στις επιλογές των ξένων αναλυτών… Αποτελεί νοσηρό φαινόμενο διαρκείας και υποδηλοί έλλειψη επίγνωσης για το τι κρύβουν όλες αυτές οι κατά…τηλεφωνική παραγγελία εκθέσεις των απανταχού ΡΙΧΤΑΔΙΚΩΝ…

Μ

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ την εξέλιξη στους δείκτες της μετοχής της ΕΛΑΣΤΡΟΝ με τον πολλαπλασιαστή κερδών περίπου στο 5 μόνον με τα κέρδη του 6μήνου, ενώ ο ΔΔΜ βρίσκεται κάτω του 0,2 και ο P/bv στο…ο,14. Τέλος ο Ev/ebitda βρίσκεται λίγο πάνω από εξαιρετικό 5…

Ξ

ΟΛA ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι συνεπής στην τακτοποίηση των 15 προαπαιτούμενων για την έγκριση της δόσης στο προσεχές Eurogroup έχοντας μόλις τρεις υποχρεώσεις να εκπληρώσει την τρέχουσα εβδομάδα. Η συνέπεια αυτή έρχεται μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις σε ότι αφορά προηγούμενες αξιολογήσεις φτιάχνοντας ένα μικρό momentumδράσεων εκπλήρωσης στόχων και μεταρρυθμίσεων για τον Οκτώβριο καθώς εικάζεται ότι πολύ σύντομα (18 Οκτωβρίου) θα ξεκινήσει η διαδικασία για την δεύτερη αξιολόγηση.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ: Το κλείσιμο της εβδομάδας μας βρήκε πάνω ακριβώς στο πτωτικό μας trend. Μία κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει σε πρώτη φάση στο 49 και σε δεύτερη στο 51,47 επίπεδο. Το 46,05- 46,50 έχει γίνει σημαντική στήριξη και επιθετική τάση και μόνο με διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι την ζώνη του 45

ΡΕΚΟΡ ΣΕ ΣΧΕΣΗ P/E με ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ: Με κέρδη εξαμήνου που ξεπέρασαν τα 21 εκατ. ευρώ ο όμιλος του JP Αβαξ, την στιγμή που αποτιμόταν λίγο παραπάνω από τα 23 εκατ. πριν το +10% της Παρασκευής!!! Βέβαια ο δείκτης δανειακής μόχλευσης παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά μπορεί να υποχωρήσει στη συνέχεια.

ΣHMANTIKEΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ στη σκακιέρα: Οι τράπεζες ρυθμίζουν και «κουρεύουν» δάνεια, για να μην τα χάσουν από τα funds! Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα ρύθμιση, που θα βάζει μαζί όλα τα χρέη μίας επιχείρησης, από δάνεια, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και θα περιλαμβάνει ευνοϊκούς όρους με σημαντική μείωση των απαιτήσεων, οι τράπεζες έχουν τον  εποπτικό μηχανισμό (SSM) της ΕΚΤ, που ασκεί πιέσεις για μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Η μεγάλη ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και αφορά την διαμόρφωση του πλαισίου διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, που θα ανοίξει τον δρόμο στις τράπεζες ώστε να ρυθμίσουν τα δάνεια χιλιάδων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Αν και οι δανειστές είναι αντίθετοι σε μεγάλες ρυθμίσεις και ειδικά το ΔΝΤ, η κατάσταση είναι τραγική και αν τα χρέη δεν ρυθμιστούν, τα «λουκέτα» στην αγορά εκτιμάται ότι θα πέσουν βροχή! Η ρύθμιση για τον εξωδικαστικό διακανονισμό βάζει  στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και με τον νέο σχέδιο νόμου που προωθείται, όσες επιχειρήσεις είναι μη βιώσιμες θα οδηγούνται σε εκκαθάριση. Για τις άλλες οι ρυθμίσεις αναμένεται να τους δώσουν «νέα ζωή», όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: Έρχεται ο Προϋπολογισμός του 2017, φορτωμένος με μέτρα 3 δις ευρώ για την επόμενη χρονιά! Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού φέρνει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές από το καλοκαίρι (Ιούνιο).Από τα σχεδόν 5,6 δις που είχαν συμφωνηθεί προς το παρόν, ο ελληνικός λαός έχει νιώσει στην «τσέπη» του μόνο τα 1,3 δις ευρώ.  Από την πρωτοχρονιά και μετά μπαίνουν στην ζωή του έλληνα φορολογούμενου, νέα μικτά και μεγάλα τέλη και φόροι, ενώ έρχονται αυξήσεις σε ένα σωρό απαραίτητα καταναλωτικά αγαθά. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… η έκρηξη της κοινωνίας πολύ δύσκολα θα αποτραπεί. Εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα αντοχής.

Υ

ΦOΡΟΕΛΕΓΧΟΙ: 7 στα 10 πρόστιμα ακυρώνονται στα δικαστήρια! Τι σημαίνει αυτό; Ότι από τις 604 αποφάσεις οι 440 ήταν υπέρ των φορολογούμενων που έκαναν την προσφυγή. Μία περίοδος από τον Αύγουστο του 2013 έως  τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε και εγείρει ερωτηματικά. Μήπως οι έλεγχοι δεν γίνονται πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς; Μήπως το κίνητρο για να βεβαιωθούν μεγάλες οφειλές βιάζει την διαδικασία με αποτέλεσμα να μην γίνονται όλα καθώς πρέπει; Από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, πολλές φορές έχουν ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων και ο σημαντικός περιορισμός της φοροδιαφυγής.  Την επιτυχία αυτού του μοντέλου, την βλέπουμε όχι μόνο στα ποσά των προστίμων που βεβαιώθηκαν αλλά κυρίως στο πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα στις περιοχές όπου έγινε αισθητή η παρουσία των ελεγκτών.

Χ

Ψ

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ 

Image result for gorgeous women

….

Με την υπογραφή του μικρομέτοχου