Από το Α μέχρι το Ω – για τον κόσμο του Χ.Α, των αγορών και όχι μόνον (2/1/2017)

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ: Ολοι όσοι ασχολούμεθα με τις αγορές και κυνηγάμε το εύκολο κέρδος γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι στο τέλος πάντα τον ξυρίζουν τον γαμπρό… Πάντα κάτι θα συμβεί ή θα δημιουργήσει η διοίκηση της ΛΕΣΧΗΣ για να μαζέψει όλο το μπαγιόκο… Παράλληλα όμως, όσοι ασχολούνται με την αγορά και κινούνται με υπομονή, εγκράτεια και με επιμονή στα θεμελιώδη ακόμη και στις πλέον ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ της πολύ δύσκολα θα βγουν χαμένοι…

(επι)ΒΕΒΑΙΩΣΗ: Ποιά καλύτερη από την δική μας αγορά του Χ.Α όπου όσοι κινήθηκαν με την δεύτερη μέθοδο όχι μόνον δεν ζημιώθηκαν, αλλά τουναντίον απεκόμισαν σημαντικά κέρδη αφού οι εταιρείες με τα ισχυρά θεμελιώδη τους χάρισαν από καλές έως ονειρικές αποδόσεις…

ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ: … Τότε, οι πατεράδες του και οι παππούδες του είχαν ένα σεβασμό για κάθε καιρό. Επειδή ήξεραν σε τι χρησιμεύει κάθε καιρός. Είτε στο χωριό είτε στην πόλη. Το σεβασμό τον γεννούσε η δυσκολία της ζωής. Η υστέρηση. Τότε άνθρωποι πεθαίναν από το κρύο. Δεν είχαν δομές φιλοξενίας. Τότε οι άνθρωποι, αγράμματοι ή μορφωμένοι, ήταν σοβαροί. Επειδή η ζωή δε συγχωρούσε τα νούμερα. Τους έστελνε για περίγελω των παιδιών στις πλατείες.

Τώρα, αντί για περίγελως, τα νούμερα γίνονται αντιπρόσωποι του λαού και καθοδηγητές της πληροφόρησής του. Και σπέρνουν την έλλειψη σοβαρότητας που έχουν, σε όλο τον υπόλοιπο λαό.

Η περιττολογία με το χειμωνιάτικο χιόνι, που είναι ό,τι πιο φυσιολογικό για την εποχή, μονοπωλεί εδώ και μέρες τη ζωή μιας χώρας που έχει 300 μέρες το χρόνο ήλιο! Κι αντί να ευχαριστούν για το δώρο αυτοί που ζουν εδώ κι αυτοί που κρατάνε στα χέρια τους την πληροφόρηση, ουρλιάζουν και ξοδεύονται σε αγράμματες μεταδόσεις (ο αυτοκινητόδρομο, η διαρκή!) του κάθε αμόρφωτου που πήρε ένα ματσούκι στο χέρι του και σπέρνει την ανεγκέφαλη κουλτούρα αυτού που του το ‘δωσε.

Και τίποτε δεν θ’ αλλάξει, αν δεν πάρει το ματσούκι στο χέρι της η μειοψηφία αυτού του λαού που έχει σοβαρότητα. Και που εξ αιτίας της σοβαρότητας τραβάει τα πάνδεινα σε μια ασόβαρη χώρα ( Γ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΕΤΡΑΔΗΣ).

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: … Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι η καλύτερα αμοιβόμενη ηγέτης της ευρωπαϊκής ένωσης με μικτό ετήσιο εισόδημα 325.955 ευρώ. Πρόκειται για οκτώ φορές το μέσο εθνικό εισόδημα ενός Γερμανού.

  • Η Γαλλία επίσης αμείβει καλά τον πρόεδρό της και έρχεται στην τέταρτη θέση. Ο μικρός ετήσιος μισθός είναι 178.920 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές πάνω από το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός γάλλου πολίτη που είναι 36.572 ευρώ.
  • Καλοπληρωμένος είναι και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, με έναν ετήσιο μικτό μισθό 178.920 ευρώ, δηλαδή πέντε φορές το μέσο ετήσιο εισόδημα ενός πολίτη που είναι 36.572 ευρώ.

ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ποτέ δυνατόν ένας αρχηγός κράτους να αμοίβεται με τέτοια αστεία νούμερα όταν ηγείται ολόκληρου κράτους και με τις κινήσεις του ορίζει τις τύχες ενός ολόκληρου λαού, την στιγμή που διάφοροι τυπίσκοι κλωτσώντας ένα τόπι ή παίζοντας με μία μπάλλα κερδίζουν αμύθητα ποσά χωρίς να προκαλούν την κοινωνική κατακραυγή…

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ: Δεν είναι το πόσα παίρνουν οι αρχηγοί και οι υπουργοί (επαναλαμβάνουμε, πρόκειται περί αστειοτάτων ποσών) ενός κράτους, αλλά το τι ακριβώς παράγουν με το έργο τους… Κι όταν θα χρυσοπληρώνονταν οι απαιτήσεις θα ήταν και ανάλογες… Χώρια, που δεν θα ήταν ευάλωτοι σε έξωθεν πιέσεις… Ενώ τώρα…

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ για τον S&P500: Spot Daily position long με stop 2193… Η διάσπαση του 2255 ανέκοψε την επιθετική τάση φέρνοντας μας στην πρώτη σημαντική στήριξη του 2215- 2223. Μία διάσπαση και του επιπέδου αυτού και μόνο μπορεί να επιδεινώσει άμεσα στη κατάσταση. Το 2260 έχει γίνει κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να το φέρει και πάλι στο κύριο 2270.

ΘEΩΡΙΑ THΣ αναμενόμενης χρησιμότητας είναι μια οικονομική θεωρία που περιγράφει την συμπεριφορά και τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές παίρνουν αποφάσεις κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας. Στα οικονομικά, ο όρος χρησιμότητα συνήθως εκλαμβάνεται ως μία μέτρηση σχετικής ευτυχίας ή ικανοποίησης από την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών. Ένας επενδυτής είναι ορθολογικός αν και μόνο αν επιλέγει την ενέργεια που παρέχει την υψηλότερη αναμενόμενη χρησιμότητα. Η θεωρία επίσης υποθέτει ότι οι άνθρωποι κινητοποιούνται πρωταρχικά από υλικά κίνητρα και λαμβάνουν αποφάσεις με ορθολογικό τρόπο.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΕΥΡΩ/ΔΟΛΑΡΙΟ: Η πιθανολογούμενη προσπάθεια ανακοπής της επιθετικής τάσης ήρθε με τα stop να μας δίνουν κίνηση στο 10650. Η τάση δεν αλλάζει και το stop μας παραμένει στο 1,0872. Το 1,0650 επίπεδο είναι κοντινή αντίσταση και μόνο διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει το 1,0760. Το 1,0434 στην παρούσα είναι στήριξη και μόνο διάσπαση θα μπορούσε να μας δώσει και πάλι κίνηση στο 1,0320…

ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ PIN: Ένας τετραψήφιος κωδικός ασφαλείας (PIN) έχει εύρος από 0000 έως 9999, με αποτέλεσμα να προκύπτουν 10.000 πιθανοί συνδυασμοί. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα ΑΤΜ και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα οικονομικών συναλλαγών επιτρέπουν μέχρι τρεις προσπάθειες εισαγωγής λανθασμένου κωδικού, αφήνει μία πιθανότητα 0,06% να μαντέψει κάποιος τον σωστό κωδικό τυχαία.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-απάντηση: Λίγο πριν την εκπνοή του 2016 ο όμιλος ανακοίνωσε την συγχώνευση σε μία εταιρική οντότητα όλων των θυγατρικών μεταξύ αυτών και της εισηγμένης ΜΕΤΚΑ. Η σχέση ανταλλαγής (1:1) θα χρειαστεί την έκκριση των Γενικών Συνελεύσεων όπου θα απαιτηθούν στην πρώτη συνέλευση πλειοψηφία από τα 2/3 των μετόχων και εφόσον δεν προκύψει αποτέλεσμα στην δεύτερη επαναληπτική από το 50%, με το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης ολοκληρώνεται στις 30 Αυγούστου του 2017. Η χρονική έκταση των διαδικασιών δικαιολογείται από τις εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών καθώς η συγχώνευση αφορά πέντε εταιρίες για τις οποίες απαιτείται ξεχωριστή εγκριτική διαδικασία από το υπουργείο ανάπτυξης ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσπευση κατά δύο μήνες της όλης διαδικασίας.

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ τις εκτιμήσεις της Ν.Χρυσοχοΐδης: ” Για το 2017 θα εστιάσουμε τις επιλογές μας στις μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, ενώ εταιρείες για τις οποίες έχουμε θετική άποψη είναι αυτές των Motor Oil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης και ΚΡΙ-ΚΡΙ»

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Brent: Μετά το ιστορικό υψηλό των 148.41 δολαρίων/βαρέλι τον Ιούλιο του 2008 ακολούθησε μεγάλη διόρθωση της μορφής A-B-C. Το κύμα Α ολοκληρώθηκε στα 36.20 δολάρια του 2008, το B στα 128.37 δολάρια του Μαρτίου του 2012 και το C στα 27.09 δολάρια/βαρέλι του Ιανουαρίου φτάνοντας την διόρθωση στο 82%! Το C αναλύεται σε πέντε επιμέρους κύματα όπως σημειώνονται στο διάγραμμα. Το κύμα 4 ολοκληρώθηκε στα 69.60 δολάρια, επίπεδο που αποτελεί τον πρώτο στόχο της τρέχουσας ανοδικής κίνησης.

brent

Από την τελευταία έχει περατωθεί το κύμα i στα 53.28 δολάρια του Ιουνίου και το διορθωτικό ii στα 41.92 δολάρια του Αυγούστου. Όσο τα 27.09 δολάρια/βαρέλι παραμένουν αλώβητα το Brent θα οδεύει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα, με την πιθανότητα επιστροφής σε πτωτική τροχιά να εξαλείφεται μόλις συμπληρωθεί η πρώτη πεντάδα κυμάτων i ως και v της ανόδου που διανύει (Από τον Μάκη Βελλιανίτη).

ΣΧΟΛΙΟ Χ.Α: Ο χρόνος είναι και το πιο σημαντικό δεδομένο στην ήδη εξαθλιωμένη οικονομία και δεν θα πρέπει να χάνεται ούτε λεπτό. Στα στατιστικά μας και σε μία τόσο δύσκολη χρονιά ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 1,95% με τον f25 να υποχωρεί 5,05% και με τον τραπεζικό στο -26,68%. Πρωταθλητής σε απόδοση από τις επιλογές μας ήταν ο Μυτιληναίος με κέρδη της τάξεως του 67,57% με την ΜΠΕΛΑ και τον ΣΑΡΑΝΤΗ να ακολουθούν με κέρδη 55% και 43% αντίστοιχα. Το 2016 ήταν μία χρονιά μετοχών και όχι δεικτών και αυτό είναι εύκολο να το δει κανένας στη σχετική κατάταξη (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ).

ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι θα συμβεί και το 2017 μιας και ήδη αρκετές εταιρίες έχουν ξεχωρίσει μέσα στην κρίση και σε τόσο δύσκολες συνθήκες, ενώ μπορούν να πάνε ακόμα καλύτερα σε περίπτωση που καλυτερεύσει αισθητά η οικονομία. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέγουμε πρωτίστως εταιρίες και να μπορούμε να επιβιώσουμε στις δύσκολες συνθήκες της χώρας μιας και ένα σωστά δομημένο χαρτοφυλάκιο δεν θα μας προδώσει στα δύσκολα.
.

ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ των μάνατζερς είναι η συμπεριφορική παρατήρηση όπου τα διευθυντικά στελέχη τείνουν να έχουν υπεραυτοπεποίθηση και να είναι πιο αισιόδοξα όταν πιστεύουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο μίας κατάστασης. Εάν τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων έχουν υπεραισιοδοξία και υπεραυτοπεποίθηση τότε και οι προβλέψεις τους σχετικά με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων τους θα είναι αισιόδοξες και θα προτιμήσουν να χρηματοδοτούν τις εξαγορές με δάνεια παρά με μετοχές. Αυτό γιατί όταν οι μάνατζερ έχουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τα μελλοντικά αποτελέσματα και υπερεμπιστοσύνη ότι οι επενδύσεις τους θα είναι κερδοφόρες δεν θέλουν να μοιραστούν τα αναμενόμενα κέρδη με καινούριους μετόχους επενδυτές.

ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ 2017: ΟΤΕ (με πτώση το 2016 αλλά και το 2015, μικρή μεν αλλά…), ΟΠΑΠ, FOLLI FOLLIE GROUP. Φυσικά, θα ακολουθήσουν οι εκτιμήσεις και τα σχετικά σχόλια του μ/μ… Αλλά ο αγώνας θα απαιτεί επαγρύπνηση, καθημερινή παρακολούθηση και πολύ…διάβασμα. Με τις προβλέψεις να δυσκολεύουν κατά πολύ, γιατί οι περισσότερες των ποιοτικών και δυναμικών εταιρειών έχουν ήδη να επιδείξουν σημαντικές αποδόσεις…

ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ: Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια της η μειοψηφία αυτού του λαού που διαθέτει σοβαρότητα. Και η οποία, εξ αιτίας της σοβαρότητας τραβάει τα πάνδεινα σε μια ασόβαρη χώρα.

ΨΑΧΝΟΥΝ όλοι οι ΕΙΔΙΚΟΙ τις επιλογές εκείνες που θα χαρίσουν κέρδη το 2017. Και ήδη διαβάζουμε, αλλά και θα διαβάσουμε ακόμα πιο πολλά. Αν κρίνουμε από το παρελθόν…σωθήκαμε… Κι όσο τα κριτήρια τους θα ρυθμίζονται από τις …εξυπηρετήσεις που κάνουν, τόσο πιο πολύ θα εκτίθενται…

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ – ΛΕΣΒΟΣ

Related image

Related image

Image result for ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Image result for ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Image result for ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Image result for ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Related image

Related image