Από το Α μέχρι το Ω – για τον κόσμο του Χ.Α, των αγορών και όχι μόνον (31/12)…

ΑN HMOYN EΛΛΗΝΑΣ: Πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να φέρει την ευημερία στην Ελλάδα, εφόσον αλλάξει το φορολογικό μοντέλο εμφανίζεται ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Αρθουρ Λάφερ.

 • Μιλώντας στο insider.gr τάσσεται κατά της υπερφορολόγισης, λέγοντας μάλιστα ότι «αν ήμουν Έλληνας, θα έκλεβα την εφορία κάθε μέρα», καθώς οι φόροι που επιβάλλονται στη χώρα είναι ανήθικοι.
 • Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της μη εξυπηρέτησης του χρέους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει Grexit, αντιπροτείνοντας τη μετατροπή της Ελλάδα σε έναν φορολογικό παράδεισο, στα πρότυπα του Χονγκ Κονγκ.

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Στο μέτωπο των σχέσεων με τους Ευρωπαίους Εταίρους, ο Δρ. Λάφερ προτείνει την μη εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει έξοδο από την Ευρωζώνη, ή και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 • Μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες τόσο στις ελληνικές κυβερνήσεις όσο και στους Ευρωπαίους για τη σημερινή, μη βιώσιμη κατάσταση.

Related image

 • «Είχατε διεφθαρμένες κυβερνήσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη δανειστήκατε υπερβολικά και τώρα σας έχει απομείνει ένα πολύ μεγάλο χρέος και σας πνίγει.
 • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μην πληρώσετε το χρέος. Αυτό συνάφθηκε από μια διεφθαρμένη διοίκηση και αν σημαίνει ότι θα φύγετε από την ΕΕ, ας φύγετε».

ΓΡΙΦΟΣ ΤΗΣ απόδοσης των μετοχών είναι η ανεξήγητα υψηλή απόδοση που προσφέρουν ορισμένες μετοχές σε σχέση με αυτή που προκύπτει εάν χρησιμοποιηθούν ορθολογικά υποδείγματα αποτίμησης.

 • Σύμφωνα με την θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς, όσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει μια επένδυση, τόσο υψηλότερη θα πρέπει να είναι και η απόδοση που προσφέρει.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΠΟΤΕ (ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ)

Ενσωματωμένη εικόνα 1

______

ΕΥΡΩ: Κίνηση προς τα ιστορικά χαμηλά για το ευρώ (ΜΑΚΗΣ ΒΕΛΛΙΑΝΙΤΗΣ)

 euro

Το τελευταίο τμήμα της μεγάλης διόρθωσης μετά το ιστορικό υψηλό του 1.6038 δολαρίου του Ιουλίου του 2008 βρίσκεται σε εξέλιξη.

 • Η διόρθωση είναι σύνθετη με πρώτο κύμα W στο 1.2330 δολάριο, δεύτερο κύμα X σε μορφή τριγώνου (a)-(b)-(c)-(d)-(e) στο 1.3993 δολάριο και τελευταίο κύμα Y σε εξέλιξη.
 • Το πρώτο μέρος του Y, το κύμα (a), ολοκληρώθηκε στο 1.0461 δολάριο του Μαρτίου του 2015. Το δεύτερο μέρος, το κύμα (b), πήρε την μορφή τριγώνου a-b-c-d-e ως το 1.1365 δολάριο του Αυγούστου.
 • Έκτοτε παρακολουθούμε την ανάπτυξη του πτωτικού (c) που έχει οδηγήσει το ευρώ σε χαμηλά 14 ετών.
 • Η πλήρης ισοτιμία ευρώ δολαρίου είναι αναπόφευκτη παρά τις πιθανότητες μιας περιορισμένης ανοδικής αντίδρασης στους επόμενους 1-2 μήνες.
 • Το χαμηλότερο επίπεδο του ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια είναι το 0.8225 δολάριο του Οκτωβρίου του 2000 και η αναλογία των κυμάτων (c) και (a) δείχνει, ότι δεν είναι ανέφικτος στόχος για τους πωλητές.

ΖERO – SUM GAME: Παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος είναι η κατάσταση που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές και στα χρηματιστήρια όπου το κέρδος του ενός επενδυτή είναι ίσο με την ζημιά ενός άλλου.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ: «Αν ήμουν στη θέση σας, θα έφευγα σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δημιουργούσα μια πλούσια Ελλάδα.

 • Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα, αν την μετατρέπατε σε έναν φορολογικό παράδεισο όπως το Χονγκ Κονγκ; Όλος ο κόσμος θα ζήλευε την Ελλάδα. Και μπορείτε να το κάνετε τώρα».

ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, με την Τεχνική Ανάλυση αναζητούμε πιθανές συμπεριφορές στο παρελθόν που μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε να εφαρμόσουμε μια επενδυτική στρατηγική, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι οι συμπεριφορές τείνουν να επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο.

 • Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όποιον δραστηριοποιείται στην αγορά, με εργαλείο την Τεχνική Ανάλυση ότι οι αγορές δεν κινούνται από τα γεγονότα, αλλά από τις προσδοκίες των ανθρώπων.Οι δε τιμές των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου δεν απεικονίζουν το “σήμερα” αλλά το “αύριο” με ορίζοντα περίπου 3-6 μηνών ή και περισσότερο.
 • Κάθε αγορά μετοχών, παραγώγων, αξιών ή/και καταναλωτικών ειδών γεννά, με τη συμπεριφορά της, στους εμπλεκόμενους τα απολύτως απαραίτητα ανθρώπινα συναισθήματα της απληστίας, του φόβου, της ανάγκης μιμητισμού των άλλων και ένταξης σε μεγαλύτερα σύνολα, τα οποία αποτελούν τις αιτίες αποτυχημένης δραστηριοποίησης στην αγορά.
 • Η Τεχνική Ανάλυση, θεωρεί ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα απεικονίζονται στους σχηματισμούς των τιμών, και προσπαθεί να απομονώσει τις ψυχολογικές επιδράσεις της αγοράς, εστιάζοντας στα διαγράμματα και τους σχηματισμούς που δημιουργούνται σε αυτά.

ΙΛΑΡΟΤΗΤΑ:

unnamed-2

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Δίνει ξανά έξτρα μποναμά που ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ στους εργαζόμενους…

 

ΝΟΜΟΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ:  O νόμος της “6μηνης μέσης τιμής” είναι απαράδεκτος, κινείται εναντίον σε κάθε έννοια λογικής,ηθικής και αποτελεί σύμβολο “λαμογιάς”, εξαπάτησης των επενδυτών και όπως αλλιώς θέλει κανείς να τον αποκαλέσει. Και όσο παραμένει, μερικοί δεν θα έπρεπε να κοιμούνται με ήσυχη την συνείδησή τους.

__________

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ – Tου ειδικού συνεργάτη του μ/μ
 • ΤΟ…ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ: Iδού η προτεινόμενη …(τότε, στις 14 Ιανουαρίου) ”χρυσή” ενδεκάδα, με την σειρά παράθεσης να είναι τυχαία και να μην ”υπακούει” σε κάποια προτιμησιακά κριτήρια:

1) Ελληνικά Πετρέλαια, στην τιμή των 3,67 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση του 1,121 δισ. ευρώ… (Στα 4,4200 ευρώ τώρα)

2) ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, στην τιμή του 1,39 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 143,3 εκατ. ευρώ  (Στα 2,2800 ευρώ τώρα)

3) Μυτιληναίος, στην τιμή των 3,11 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 363,6 εκατ. ευρώ (στα 6,1500 τώρα)

4) ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στην τιμή των 2,30 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 251,4 εκατ. ευρώ (στα 2,8100 ευρώ τώρα +o,o7)

5) ΕΥΔΑΠ, στα 4,80 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 511,2 εκατ. ευρώ (Στα 5,5800 ευρώ τώρα+μέρισμα)

6) Aegean, στα 6,96 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 497 εκατ. ευρώ (στα 6,3100+ μέρισμα 0,70 ευρώ τώρα)

7) Φουρλής, στα 2,74 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 139,7 εκατ. ευρώ (στα 4,0800 ευρώ τώρα).

 • Στις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις της ενδεκάδας, περιλαμβάνονται μετοχές – για πρώτη φορά – και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς οι τιμές τους βρίσκονται σε… επίπεδα δαπέδου και η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, έχει δικαιολογημένα καλλιεργήσει ελπίδες αισθητής ανάκαμψης κατά την τρέχουσα χρήση.

8) Eurobank, στα 0,9500 ευρώ (κάτω από την τιμή του 1 ευρώ, μετά το reverse split) και στην κεφαλαιοποίση των 2,076 δισ. ευρώ

9) Eθνική, στα 0,2880 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 2,634 δισ. ευρώ

10) Πειραιώς, στα 0,2470 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 2,157 δισ. ευρώ και

11) Alpha, στα 2,15 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 3,304 εκατ. ευρώ (σημειωτέον ότι παίζει πάνω από την τιμή της αύξησης, αρκετοί συνεπώς κερδίζουν και για τον λόγο αυτό προτιμότερη η αναμονή πέριξ των 2 ευρώ).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ: Σταδιακές τοποθετήσεις, χωρίς φόβο και με γνώμονα την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τιμής, καθώς ο στόχος είναι να χτιστούν θέσεις, ει δυνατόν κάτω από τις τρέχουσες τιμές, σε όλους τους προτεινόμενους τίτλους.

 • Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι πεποίθησή μας είναι ότι το ΧAΑ θα πάει καλύτερα εφέτος, ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά για τη χώρα, ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τον βραχνά του χρέους και ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα πέσουν, με την αντίστοιχη του 10ετούς να υποχωρεί στο 5,5%.
 • Συμπερασματικά, η επιδίωξη θα πρέπει να στοχεύει σε τοποθετήσεις εταιρειών Grecovery play, κατά το πλείστον, αλλά και σε εξωστρεφείς εισηγμένες επιχειρήσεις.

_____________________

ΠΑΡΑΓΩΓΑ: Αλλαγή σκηνικού, με συνεδρίαση ανοδικής διάθεσης και στην ΧΠΑ, η οποία συνδυάστηκε με αισθητή βελτίωση των συναλλαγών τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.770 συμβόλαια).

Στα 7.542 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον Ιανουάριο.

Το συμβόλαιο του FTSE (συνολικά 1.077) κινήθηκε μεταξύ 1.713,5 και 1.742 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε οριακή υποτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

____________________

ΡΕΤΡΟ (ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΑΧΕ για το 2016: Το προτεινόμενο (22 ΦΕΒΡ.2016) χαρτοφυλάκιο της Παντελάκης Χρηματιστηριακή περιλαμβάνει τις μετοχές των Εθνικής, Alpha, ΟΤΕ και Jumbo και χαρακτηρίζεται από μεγάλα περιθώρια ανόδου. Τονίζει ότι της αρέσουν οι μετοχές των Τιτάν και ΜΟΗ σαν φθηνές εγχώριες εναλλακτικές για να τοποθετηθεί κανείς σε παγκόσμιες κλαδικές τάσεις (τον κατασκευαστικό κλάδο στις ΗΠΑ και τα περιθώρια διύλισης). Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή-στόχο στα 3,2000 ευρώ για την Alpha, στο 0,4500 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, στα 12,5000 ευρώ για τη ΜΟΗ, στα 12,6000 ευρώ για την ΜΠΕΛΑ, στα 11,5000 ευρώ για τον ΟΤΕ και στα 24,7000 ευρώ για την Τιτάν.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ (Από τον Θανάση Σταυρόπουλο): 

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 2,12%, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 4,53%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 37% και διαμορφώθηκε στα 26,6 εκατ.

 • Τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, αποδείχθηκε ο Δεκέμβριος για τον Γενικό Δείκτη, με μηνιαία κέρδη 2,37%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,24%.
 • Με κέρδη 1,95% ολοκλήρωσε την χρηματιστηριακή χρονιά ο Γενικός Δείκτης (περισσότερα από τα μισά από την τελευταία συνεδρίαση του χρόνου), διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο ετών, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ολοκλήρωσε το έτος με απώλειες 28,89%.
 • Η πορεία του Γενικού Δείκτη το 2016

Πρόκειται για την έβδομη αρνητική χρονιά, όσον αφορά τον δείκτη των Τραπεζών, που αθροίζει απώλειες 99,84%. Προσαρμοσμένο κλείσιμο 31/12/2009 532338 μονάδες, κλείσιμο 30/12/2016 837,94 μονάδες).

 • Η πορεία του Τραπεζικού Δείκτη το 2016

__________

ΤΡΑΠΕΖΕΣ και με λίγα λόγια: Στο ερώτημα για το κατά πόσο θα πρέπει κάποιος να τοποθετηθεί μέσα στο 2017 σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο κ.Νικ.Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει: «Για πολλά χρόνια οι τραπεζικές μετοχές δεν θα είναι επενδύσιμες (investable).

 • Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα καθαρίσουν οι ισολογισμοί τους, ούτε θα μπορεί να καταλάβει πόσα και ποια δάνεια εξυπηρετούνται κάθε φορά. Άρα, θα μιλάμε για μετοχές που δεν θα δύναται κάποιος να αποτιμήσει.
 • Οι τίτλοι αυτοί θα είναι έρμαιο κερδοσκοπικών funds, αλλά και όσων διεθνών επενδυτών έβαλαν τα λεφτά τους και έχουν απόλυτη ανάγκη να μοχλεύσουν και να ταλαντώσουν αυτές τις μετοχές, προκειμένου να βγάλουν κέρδη, ή να περιορίσουν τις απώλειές τους».

ΦΟΒΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι μεγάλοι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης δεν είναι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, του Σαν Φραντσίσκο, της Σαγκάης, της Σιγκαπούρης, του Σαο Πάολο, του Λονδίνου ή του Βερολίνου – αλλά αυτοί που κατοικούν στις πιο παραμελημένες περιοχές των Η.Π.Α., της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και φυσικά της Ελλάδας.

 • Όλοι αυτοί δηλαδή που δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα από τα ανοιχτά σύνορα, από το ελεύθερο εμπόριο, από την ελεύθερη μετακίνηση, από τα χρηματιστήρια κοκ. – αλλά, αντίθετα, έχασαν τις θέσεις εργασίας τους, το κοινωνικό τους κράτος, τις συντάξεις τους, τους αξιοπρεπείς μισθούς τους κοκ. δανειζόμενοι υπερβολικά, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν τα σπίτια τους και η ίδια η ζωή τους.
 • Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισαν ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα, ψήφισαν BREXIT στη Βρετανία και υπέρ του Trump στις Η.Π.Α. – ενώ θα ενεργήσουν πιθανότατα ανάλογα στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, στη Γαλλία και στην Ολλανδία την άνοιξη, ενδεχομένως ακόμη και στη Γερμανία το Φθινόπωρο του 2017.
 • Επομένως ο κ. Trump δεν είναι ένα αμερικανικό φαινόμενο, αλλά αφορά ολόκληρη την δημοκρατική Δύση – η οποία, εάν δεν αλλάξει, θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα, με την παράλληλη άνοδο των αυταρχικών καθεστώτων (analyst.gr).

ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΑΧΕ: Οι επιλογές της για το 2017 εστιάζονται στις μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, ενώ εταιρείες για τις οποίες θεωρούμε θετική άποψη είναι οι ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης και Motor Oil». ΔΗΛΩΣΗ Ν.ΧΡΥΣΟΧ: «Δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το νέο έτος και πιστεύουμε πως θα αποτελέσει μάλλον μια χρονιά συγκεκριμένων μετοχών, παρά μια περίοδο γενικευμένων αποδόσεων».

.

ΩΡAIA EIKONA 

Image result for ΑΘΗΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

Related image

Image result for ΑΘΗΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

Image result for ΑΘΗΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

Image result for ΑΘΗΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ

Related image

Image result for ΑΘΗΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ