Από το Α μέχρι το Ω – για τον κόσμο του Χ.Α, των αγορών και όχι μόνον (27/12)… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Από το Α μέχρι το Ω – για τον κόσμο του Χ.Α, των αγορών και όχι μόνον (27/12)…

27.12.2016 00:01
 • ΑΓΟΡΑ ΧΑ: Παρά την υψηλή μεταβλητότητα του 2016, η Ελληνική Αγορά, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, εκπέμπει τεχνικά σημάδια αισιοδοξίας, αναμένοντας την ολοκλήρωση σημαντικών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων (Κλείσιμο αξιολόγησης, είσοδο στο “QE”, πέρασμα σε ασθενή ανάπτυξη, δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές).

ΒΕΒΑΙΑ δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει ρευστή και οι δύσκολες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό σύστημα θα έχουν συνέπειες οι οποίες θα φανούν μετά το Α’ 4άμηνο του 2017.

 • Επιπλέον οι συνεχείς καθυστερήσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και η μη ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων στήριξης του Δημοσίου χρέους, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την επιτάχυνση της Οικονομίας, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την Κρατιστική αντίληψη της Κυβέρνησης (Από τον Λουκά Παπαιωάννου).

BΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ της αγοράς για τον ιδιώτη επενδυτή είναι κανείς να τα βάζει όλα κάτω προκειμένου να κάνει τους υπολογισμούς και τις κινήσεις του… Και τα ανεκτέλεστα και τα δάνεια και τις ροές και τους δείκτες μεγεθών (όλους τους βασικούς τουλάχιστον) και τα αποθέματα, υποχρεώσεις, απαιτήσεις… Κλπ κλπ… Αν πάλι δεν μπορεί να το κάνει, τότε οι πιθανότητες “σωτηρίας” του λιγοστές.

ΓΕΜΙΣΕ η Ελλάδα Ξερόλες: Είναι κωμικοτραγικό να διαβάζεις σχόλια κάτω από έγκυρα+εμπεριστατωμένα άρθρα-αναλύσεις οικονομικών δημοσιογράφων ή αναλυτών οικονομολόγων (καθόλα αξιόπιστων και με χρόνια πολλά στο… κουρμπέτι) που παραπέμπουν σε… αγένεια, “εξυπνακισμούς” και …ξερολισμούς! Σχόλια από άτομα που από τον τρόπο γραφής και έκφρασής τους δείχνουν ότι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν η μετοχή είναι μία μπάλα, ένα ζάρι ή μήπως κάτι άλλο;;;

DEUTSCHE BANK:

Deutsche Bank AG (DB :NYSE)
Real Time Quote | Source: NYSE
18.63 USD

  0.09 (+0.49%)
 7,764,545

  11.19    24.92
 • file

….

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Που επικεντρώνεται η δική της προσοχή για το β’ εξάμηνο του 2016

 • Τελική Γραμμή: Κερδοφορία 
 • Πιστωτικές ζημιές: Το κόστος για τις νέες πιστωτικές ζημιές για το σύνολο του 2016 θα είναι 150-170 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τις 170 μονάδες βάσης του α’ εξαμήνου.
 • Οργανικά Έξοδα: Η εθελούσια έξοδος θα ξεκινήσει σύντομα και έχει ήδη κοστολογηθεί 118 εκατ. ευρώ στο Q4:15.
Related image
 • Οργανικά αποτελέσματα: Αναμένεται αύξηση του επιτοκιακού εισοδήματος λόγω της εξάλειψης του Πυλώνα χρηματοδότησης ΙΙ, ΙΙΙ από την είσπραξη του αποτελέσματος της πώλησης της Finansbank με συνολικό όφελος περίπου 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση
 • Άλλα: Η καταγραφή της ζημιάς από την πώληση της Finansbank δεν θα προκαλέσει απομείωση των υφιστάμενων μετόχων καθώς έχει ήδη καταλογισθεί στα κεφάλαια από το τέταρτο τρίμηνο του 2015

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ-παντοτεινό: Η σταθεροποίηση των τραπεζικών τίτλων, ακόμη και στα τρέχοντα επίπεδα, αρκεί να μην έχουμε ακραία υποτιμητικά ξεσπάσματα. Να βρει μία ηρεμία δηλ. η αγορά και να κινηθούν οι σωστές μετοχές… Αν πάλι μπορούν οι συστημικές να τραβήξουν την ανηφόρα, ακόμα καλύτερα…

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ της NEWSPHONE

Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 0,220 0,244   -7,95
30 ημερών 0,210 0,251    5,26
3 μηνών 0,196 0,251    7,32
6 μηνών 0,177 0,268  -20,86
12 μηνών 0,135 0,291    3,77

ΘΑΥΜΑ (το) και το ερώτημα – για να μην ξεχνιόμαστε: ΟΤΑΝ ζούμε σε μια χώρα με τόσο πλούσιους ανθρώπους που οι περισσότεροι έχουν πλουτίσει δια της… επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος – βοήθειά μας – δεν είναι δυνατόν, μέχρι τώρα να έχει συλληφθεί ένας μόνο πολιτικός, ο Άκης…

 • ΚΑΙ οι άλλοι ΚΛΕΦΤΕΣ πολιτικοί ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ βρε παιδιά; Και γιατί κανένας δεν τους πιάνει ή γιατί κανένας δεν ασχολείται μαζί τους;
 • ΤΑ περισσότερα, για να μην πούμε ΟΛΑ, έγιναν με κομπίνες και απάτες και πάντοτε σε βάρος του Δημοσίου.
 • Γιατί εμείς δεν ξέρουμε ούτε ένα πλούσιο να… μοιράζει λεφτά, ή να αφήνει να τον κλέβουν για να πλουτίζουν τα διάφορα λαμόγια.
 • ΚΑΙ το ερώτημα που αυτομάτως έρχεται στη σκέψη μας, όταν βλέπουμε αυτό τον τεράστιο στρατό, που ξαφνικά και χωρίς να ιδρώσουν πλούτισαν…
 • … είναι δυνατόν όλα αυτά τα… Συντάγματα των κατεργαραίων και των τεμπελχανάδων να τα έχουν ‘κονομήσει, τόσο γρήγορα, και να έχουν μαζέψει τόσα πολλά πλούτη, χωρίς κάποιοι να τους έχουν «βοηθήσει»;

ΙΛΥΔΑ: Η εταιρία γύρισε σε κερδοφορία αλλά η επιστροφή έγινε με απομείωση δανειακών υποχρεώσεων ύψους 812 χιλ. ευρώ. Το μέγεθος μπορεί να φαίνεται μικρό αλλά για μια εταιρία που έχει τζίρο 1,3 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και 4 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση έχει κάνει διαφορά.

 • Η απομείωση αφορά δάνειο της Εθνικής Τράπεζας στο οποίο έχουν διαγραφεί τόκοι συμβατικοί και εξωλογιστικοί τόκοι ενώ έχουν ρυθμιστεί οι δόσεις για υπόλοιπο δανείου ύψους 2,8 εκατ. ευρώ έως το 2031.
 • H μετοχή της εφέτος έκανε πράξη οκτώ (8) φορές και έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές συνολικής αξίας… 8 χιλ.ευρώ (!) ούτε καν 32 ευρώ την ημέρα, κατά μέσο όρο… Στο -26%…

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εδώ το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο στην κερδοφορία η οποία είναι για μια ακόμα περίοδο εξαιρετική (30,6 εκατ. ευρώ +30% σε σχέση με πέρυσι) αλλά στις κινήσεις που καταγράφονται εντός του ισολογισμού.

 • Ο όμιλος έχει επενδύσει 93,3 εκατ. ευρώ σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματικών διαθεσίμων ωστόσο στο εξάμηνο παρατηρείται αύξηση του δανεισμού και μείωση των διαθεσίμων, εικόνα μάλλον ασυνήθιστη για τα ιστορικά δεδομένα της εταιρίας.
 • Η μείωση των διαθέσιμων αποδίδεται στην καταβολή του αυξημένου φόρου κατανάλωσης λόγω αποθεματοποίησης των προϊόντων.
 • Δηλαδή η εταιρία προκατέβαλε μέρος του φόρου με τον προηγούμενο συντελεστή φορολογίας προκειμένου να κρατήσει για κάποιο χρονικό διάστημα ανταγωνιστικές τις τιμές των προϊόντων της!
 • Για το σκοπό αυτό η εταιρία δανείστηκε 90 εκατ. ευρώ από την Alpha bank το οποίο εξόφλησε ολοσχερώς τον Αύγουστο του 2016.

ΛΑΜΔΑ: Η βασικότερη αιτία που η τιμή της παραμένει σε αυτά τα επίπεδα – εκτός της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για την έναρξη κατασκευής του όλου project- είναι ο… φόβος που απορρέει από την αναγκαστική αμκ που είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει. Και μόνον το άκουσμα… ΑΜΚ, απωθεί. Από την άλλη πλευρά, όσοι εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά της όχι μόνον δεν κατάλαβαν την ΚΡΙΣΗ, αλλά βγήκαν και οφελημένοι…

ΜΠΕΛΑ: Η πραγματική δύναμη πυρός που…πυροδοτεί την κφση στα 2 δισ. ευρώ είναι τα ΚΑΘΑΡΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ των 250 εκατ. ευρώ, που ουσιαστικά ρίχνουν την αποτίμηση…  Αναφορικά με την σχέση Ev/ebitda αυτή διαμορφώνεται στο 9,5. Με το p/e στο 16,9 και την p/bv sto 2,2…

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι πάντα θα υπάρχουν εταιρίες που θα κάνουν την διαφορά. Συνήθως τις εντοπίζουμε στο κλαμπ των μεγάλων εταιριών αφού εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα μερίδια αγοράς, μεγαλύτερες ικανότητες ανταπόκρισης σε περιβάλλον χαμηλής ρευστότητας και συνέργιες λόγω μεγεθών.
 • Όταν τα καλά νούμερα έρχονται από την μικρομεσαία κατηγορία και έχουν διάρκεια τότε εκτός από το ενδιαφέρον αποτελούν και αντικείμενο μελέτης.
 • Όχι για την χρηματιστηριακή ανάλυση, αλλά για το πώς σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις μια εταιρία μπορεί να πάει κόντρα στο κύμα και να εκπλήξει θετικά (ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ).
 • Να παίρνουν μαθήματα και οι “ασχετοάχρηστοι”, αν μη τι άλλο, να βελτιώσουν τα χάλια τους.

ΟΤΕ – ΒΑΝΚ OF AMERICA: Για να παίξει με το μέσο EV/EBITDA 5,7, η μετοχή του πρέπει να πάει στα 11,6500 ευρώ. Το πιο σημαντικό είναι ότι η BofA βλέπει ότι το 2016 ο ΟΤΕ θα έχει κέρδη 203 εκατομμύρια ευρώ και το 2017, κέρδη 318 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός του από 867 εκατ. ευρώ το 2015 θα μειωθεί στα 487 εκατ. ευρώ το 2016 και σε 59,9 μόλις εκατ. ευρώ το 2017!

 • Η BofA επισημαίνει ότι ο ΟΤΕ είναι μηχανή παραγωγής μετρητών και έχει την υψηλότερη απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών από όλα τα telcos  που παρακολουθεί..
 • Για την ακρίβεια, για το 2016 έχει απόδοση ελευθέριων ταμειακών ροών 10.9% με το μέσο όρο στο 5.1% δηλαδή πάνω από την διπλάσια.
 • Τα προαναφερόμενα έχουν ως αποτέλεσμα ο ξένος οίκος να βλέπει ότι ο ΟΤΕ, μπορεί εύκολα, λόγω υψηλών ελεύθερων ταμειακών ροών που έχει (500 εκατ. ευρώ), να επιστρέψει το 70%, ήτοι 350 εκατ. ευρώ, γεγονός που συνιστά μερισματική απόδοση της τάξης του 8% και άνω
 • [ΣΣ: Μία πολύ σωστή προσέγγιση από επαγγελματίες που σέβονται το λειτούργημα τους].

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την πορεία της τιμής του πετρελαίου προχώρησε η Goldman Sachs για το β΄τρίμηνο του 2017, στον απόηχο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

 • Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βελτίωσε το outlook για την τιμή του αργού το δεύτερο τρίμηνο του 2017 σε 57,50 δολ. ανά βαρέλι από 55 δολ., ενώ για το brent στα 59 δολ. από 56,50 δολ.
 • Ωστόσο, το outlook για το αργό τον Δεκέμβριο παραμένει στα 50 δολ, καθώς η πιθανότητα αύξηση της παραγωγής από τη Λιβύη και το ισχυρότερο δολάριο περιορίζουν τη βραχυπρόθεσμη άνοδο.
 • Σύμφωνα με την Goldman, δεν αναμένονται σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου έως τα τέλη Ιανουαρίου.

ΡEKOΡ λύπης, θλίψης, αγανάκτησης…

Ενσωματωμένη εικόνα 1

ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΑΦΗΣ ΜΙΑΣ ΜΕΤΟΧΗΣ: Και ενώ οι απόψεις για το σημείο G των γυναικών διίστανται, όσον αφορά τις μετοχές του Χ.Α. είναι ξεκάθαρες. Εκεί, που τα βρίσκουν μεταξύ τους ο μεγαλομέτοχος και ο θεσμικός διαχειριστής ή το Hedge Fund ανάλογα με την περίσταση… ‘Ολα τα άλλα είναι απλά… “Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε…”

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ: Στο -22,22% την περασμένη εβδομάδα και -87,46% (η χειρότερη μτχ του ΧΑ εφέτος) από την αρχή της χρονιάς… ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ εφέτος στα 0,0310 και υψηλό 2016 στα 0,2800 με μέσο όρο τα 0,1000 ευρώ. Ο συνολικός όγκος στα 450 εκατ. ευρώ και 176.500 ημερησίως…

ΥΓΕΙΑ: Οι γιατροί που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους οποίους έχουμε όλοι ανάγκη είναι μόλις 7.271! Ακόμα και μαζί με τους 800 των Κέντρων Υγείας, ο αριθμός των γιατρών υπολείπεται πολύ των παπάδων. Να μια ανάγλυφη αποτύπωση της αντιδραστικής σχέσης κράτους-εκκλησίας στην Ελλάδα, που είναι πολύ ευρύτερη από το ζήτημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, όπου κι εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε ήθελε, ούτε θα κάνει τελικά τίποτα. Ενώ η δημόσια υγεία γκρεμίζεται, ενώ η δημόσια παιδεία συρρικνώνεται, το παπαδαριό απολαμβάνει πλήθος προνομίων. Είναι πολύ χρήσιμο στο σύστημα άλλωστε.

ΦΛΩΡΙΝΑ: Τα νεοκλασικά κτήρια, αρχοντικά της Φλώρινας, δίπλα στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, φωτογράφους και σκηνοθέτες, καθώς το μαγευτικό τοπίο της πόλης αποτέλεσε το σκηνικό σε 3 ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου («Τοπίο στην ομίχλη», «Ο Μελισσοκόμος» και «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»).

Κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα υπάρχουν επίσης εργαστήρια τοπικών καλλιτεχνών. Πολλοί είναι οι Φλωρινιώτες καλλιτέχνες, των οποίων τα έργα έχουν γίνει γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Και αυτό δε μας εκπλήσσει καθώς η πόλη τους και η ευρύτερη περιοχή, παίρνουν διαφορετική όψη κάθε εποχή, με μια εντυπωσιακή παλέτα χρωμάτων

 • Με προορισμό το Νυμφαίο

Με έδρα την Φλώρινα ο ταξιδιώτης μπορεί να γνωρίσει την ακαταμάχητη μακεδονική φύση.

 • Στα 53 χιλιόμετρα από την πόλη θα συναντήσει το Νυμφαίο, έναν υπέροχο ορεινό παραδοσιακό οικισμό που πυργώνεται στα 1346 μέτρα, στο όρος Βίτσι.
 • Τα εκπληκτικά αρχοντικά των μεγάλων οικογενειών του χωριού, όπως του Μπουτάρη, του Μίσσιου, του Μέρτζου, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που δεσπόζει με την αρχιτεκτονική της ομορφιά κάνουν το Νυμφαίο έναν από τους πιο μοναδικούς ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.
 • Πολύ κοντά στο Νυμφαίο είναι η Χειμαρίτιδα και η Ζάζαρη, ενώ το περιβαλλοντολογικό πάρκο Αρκτούρος με τα καταφύγια άγριας ζωής είναι ιδανικός τόπος για να γνωρίσει κάποιος την αυθεντική φύση.

Δυνατές συγκινήσεις
 • Αν κάποιος θέλει να χαρεί με όλες του τις αισθήσεις την δύναμη του τόπου μπορεί να κάνει κωπηλασία στις Πρέσπες, να ψαρέψει, να κάνει παρατήρηση πουλιών στα 4 παρατηρητήρια που υπάρχουν, να κάνει ιππασία, ή να περιηγηθεί με 4Χ4 στις ομορφιές του Νομού Φλώρινας.
 • Εκπληκτικές διαδρομές προς την πύλη, την Δασερή, τον Πυξό, την Σπηλιά Κόκκαλη αλλά και όμορφα πεζοπορικά μονοπάτια προσφέρονται για υψηλού επιπέδου φυσιολατρικές συγκινήσεις.

 


Ανόθευτες γεύσεις

 • Η Φλώρινα είναι βέβαια η επικράτεια του καλού κρασιού αλλά και μερικών από τα πιο εμβληματικά προϊόντα. Όπως οι πιπεριές Φλωρίνης και τα γευστικότατα φασόλια.
 • Στον πεζόδρομο της Σπύρου Μελά, στο κέντρο της πόλης, αλλά και αλλού, μπορείτε να απολαύσετε όλες αυτές τις γεύσεις σε ευφάνταστους συνδυασμούς.
 • Αναζητήστε την εκπληκτική «Τέρψη», έναν χώρο υψηλής γαστρονομίας, αλλά και το αρχοντικό «Kontosoros» για εξαιρετική ελληνική κουζίνα! Στο δε «Διεθνές», ένα από τα πιο παραδοσιακά ουζερί – καφενεία της Φλώρινας, θα απολαύσετε μοναδικούς μεζέδες και θα μυηθείτε στην βαθιά ιστορία της πόλης…

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: Ο ΑΒΑΞ θέλει ξανά προσοχή γιατί απέχει από την book value των 2,6000 ευρώ μερικά έτη φωτός…Πόσο πιο πολύ χάλια να πάει; Και όσο χαμηλότερα τον βρίσκουμε, τόσο το καλύτερο… Η σχέση ΡΙΣΚΟΥ/ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ από τις ΤΟΠ στα τερματικά του ΧΑ…

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ –  ΦΛΩΡΙΝΑ (αφιερωμένες εξαιρετικά στη φίλτατη Ελένη Ζ.).

 

st3.jpg

Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα είναι η μητρόπολη της Φλώρινας.Βρίσκετε δίπλα στο ποτάμι και μέσα στην εκκλησία έχει πολύ όμορφες τοιχογραφίες και είναι μια μεγάλη και όμορφη μητρόπολη.

Image result for φλωρινα αξιοθεατα

Related image

Related image

Related image

Related image

Image result for φλωρινα αξιοθεατα

Image result for φλωρινα αξιοθεατα

Image result for φλωρινα αξιοθεατα

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017