Από το Α μέχρι το Ω: Για τον κόσμο του Χ.Α, των αγορών και όχι μόνον… - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Από το Α μέχρι το Ω: Για τον κόσμο του Χ.Α, των αγορών και όχι μόνον…

13.11.2016 13:40

ΑΓΟΡΑ – ΣΧΟΛΙΟ: Τελείωσε μία εβδομάδα με σημαντικές συγκινήσεις όχι τόσο στην Ελληνική αγορά αλλά πολύ περισσότερο στις ξένες και στο forex.

 • Όσοι έσπευσαν να βγουν πωλητές στα αποτελέσματα ή να ποντάρουν σε πτώση των αγορών το μετάνιωσαν μέσα στην συνεδρίαση.
 • Ο ΓΔ έσωσε το 570 επίπεδο χωρίς να μπορέσει να απειλήσει τις 600 μονάδες επίπεδο που χρειάζεται παράλληλά και αύξηση όγκου συναλλαγών για να πείσει.
 • Η αγορά περιμένει ένα νέο που θα μπορούσε να της δώσει ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας.
 • Η επίσκεψη του Ομπάμα (μόνο τυχαία δεν είναι μιας και θέλει να υπάρξει ισορροπία στην περιοχή με το μεταναστευτικό) απαιτεί την μέγιστη προσοχή μας όταν παράλληλα θέλει να δοθεί και λύση ανάμεσα σε ΔΝΤ και Ευρώπη.

ΒΕΒΑΙΑ και η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά ότι αν θέλει να πετύχει κάτι σε σχέση με το χρέος έστω και μεσοβέζικο χρονικά θα πρέπει να κλείσει το θέμα αξιολόγηση. Ταυτόχρονα γνωρίζει πολύ καλά πως αν δεν τα καταφέρει, δεν θα μπορέσει να σταθεί στην εξουσία και θα αναγκαστεί και πάλι να οδηγήσει την χώρα στις κάλπες.

ΓΕΓΟΝΟΣ: Το Ελληνικό 10ετές spread τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει πάρει την κατιούσα, έχοντας χάσει πάνω από το 150 μονάδες… Και πλέον βρίσκεται κάτω από τις 700 μονάδες, θυμίζοντας ότι στις αγορές βγήκαμε το 2014 με τιμές λίγο κάτω από το 500. Το γεγονός από μόνο του δεν λέει κάτι, παρόλα αυτά συνήθως ένα γράφημα τιμών προεξοφλεί ένα γεγονός ή μία είδηση.

ΔΟΛΑΡΙΟ: Πλέον οι αγορές περιμένουν να δουν την πολιτική του Τραμπ αλλά και το νέο του οικονομικό επιτελείο. Το δολάριο παρόλα αυτά ενισχύθηκε σημαντικά, γεγονός που τράβηξε ανοδικά τα μέταλλα σε αντίθεση με τον χρυσό που δέχτηκε σημαντικές πιέσεις και κατέστρεψε τους long στα παράγωγα…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Φαίνεται πως ο εμφύλιος πόλεμος στις Η.Π.Α. έχει ήδη ξεκινήσει, αφού μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα περί τα 2,2 εκ. υποστηρικτές της κυρίας Clinton υπέγραψαν μία διαμαρτυρία, απαιτώντας από τους εκλέκτορες να ψηφίσουν διαφορετικά από τους εκλογείς.

 • Οφείλει να σημειωθεί εδώ πως οι εκλέκτορες είναι μεν δια νόμου σε 24 Πολιτείες υποχρεωμένοι να ψηφίσουν υπέρ του νικητή της περιοχής τους αλλά, εάν δεν το κάνουν, τότε απειλούνται με πρόστιμο μόλις 1.000 $…
 • Ενώ σε πολλές Πολιτείες δεν επιβάλλεται καν πρόστιμο όταν, κατά τους υποστηρικτές της υποψηφίας, το σύνταγμα δεν υποχρεώνει τους εκλέκτορες να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα.
 • Σε κάθε περίπτωση, πρόεδρος των Η.Π.Α. εκλέγεται αυτός που επιλέγει το εκλογικό σώμα των εκλεκτόρων, σε μία ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 19 Δεκεμβρίου – όπου μπορεί να ψηφιστεί ο οποιοσδήποτε, χωρίς να υπάρχουν νόμιμα μέσα στις περισσότερες Πολιτείες για να εμποδιστεί η διαδικασία.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟΝ: Σε περίπτωση που συνεχίσουμε να σερνόμαστε χωρίς μεταρρυθμίσεις και με κωλυσιεργίες, το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικονομία μπορεί να πάει και χειρότερα. Επομένως….

Η εμπιστοσύνη συνεχίζει να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με την κυβέρνηση να χρειάζεται πολύ δουλειά αν θέλει να αναστρέψει το κλίμα.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΒΕΒΑΙΟ ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, εκ των υστέρων πειθήνιο όργανο των κατ’ επίφαση δανειστών, θα ανατραπεί σύντομα εάν δεν αλλάξουν τακτική η ίδια και η Τρόικα – αφού ο αριθμός των εξαθλιωμένων Ελλήνων έχει υπερβεί το κρίσιμο μέγεθος, οπότε η έκρηξη τους δεν θα αργήσει για πολύ ακόμη, όσο και αν βασιλεύει μία εκκωφαντική σιωπή των αμνών. Η επόμενη, εάν βέβαια προλάβει, θα έχει την ίδια μοίρα όσο θεωρεί πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα μνημόνια, πιστεύοντας στο δόγμα της Thatcher: στο γνωστό μας ΤΙΝΑ (There Is No Alternative).

ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ επιλογές δεν υπάρχουν, μιας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων ή οι εκλογές είναι οι δύο δρόμοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά από την μία θα χαιρετήσει και από την άλλη δεν φοβάται.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ (EUR/USD_spot Daily position SHORT stop 11324): Το ημερήσιο make or break στην ζώνη του 1,13 δοκιμάστηκε δίνοντας παρόλα αυτά μόνο ευκαιρίες για αυτούς που ακολουθούν τουλάχιστον ημερήσια λογική. Η ζώνη του 1,0830- 1,0870 είναι σημαντική στήριξη στο ευρώ και επίπεδο προηγούμενου χαμηλού που κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση. Το 1,1020 είναι κοντινή αντίσταση μας που διάσπαση και μόνο μπορεί να μας δώσει την ζώνη του 1,1150 που είναι κύρια αντίσταση μας.

“ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ρολά” το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εν όψει της ομιλίας Ομπάμα… Προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φαίνεται πως οδεύει η προγραμματισμένη ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Πνύκα.

 • Και αυτό, καθώς σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενημερώνει τους επισκέπτες του ότι από τη Δευτέρα 14 μέχρι την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον χώρο του Φάρου, όπου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στους Γιάννη Μόραλη και Χρήστο Καπράλο.

ΛΟΓΙΚΑ η Ελλάδα θα ακολουθήσει σύντομα το παράδειγμα των Αμερικανών, πόσο μάλλον εάν το μιμηθούν οι Γάλλοι στις εκλογές, αφού κάποια στιγμή θα εμφανισθεί ένας ανάλογος ηγέτης – ο οποίος, επειδή η χώρα μας δεν έχει τις δυνατότητες των Η.Π.Α., θα έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον κ. Trump που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς. Σε κάθε περίπτωση, η Δημοκρατία και η εξαθλίωση των μαζών δεν ταιριάζουν μαζί – γεγονός που έχει αποδειχθεί άπειρες φορές στον πλανήτη.

ΜΗΝΙΑΙΟ γράφημα του ΓΔ: Βλέπουμε πως η αγορά χρειάζεται να κατοχυρώσει την ζώνη του 600, αν θέλει να δώσει μία μεσοπρόθεσμη ανοδική κίνηση. Το 2017 είναι ικανό να μας βάλει σε μία ανοδική πορεία σαν οικονομία και πλέον μένει να δούμε με τι ρυθμούς θα μπορούσαμε να κινηθούμε.

Ενσωματωμένη εικόνα 1

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι ο DAX έχει μοναδική αντίσταση το 10827 επίπεδο που είναι και στοπ σε κλείσιμο με επόμενο επίπεδο το 11020. Το 10420-10450 είναι κοντινή μας στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση στο 10190 ή το 10100. Η συσσώρευση του τελευταίου 5μήνου ανάμεσα σε 10200 και 10800 δεν έχει δώσει ακόμα λύση {DAX_spot Daily position short stop 10827}

Ξmikros

Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ 44ος πρόεδρος των Η.Π.Α. αύξησε το δημόσιο χρέος στη διάρκεια της οκταετούς θητείας του κατά 10 τρις $ – όσο δηλαδή όλοι μαζί οι 43 προηγούμενοι, σε 220 περίπου χρόνια, ενώ πενταπλασίασε σχεδόν τον ισολογισμό της Fed!

 • Εάν δε πράγματι ο κ. Trump αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, όπως έχει ανακοινώσει, μειώνοντας ταυτόχρονα τη φορολογία και στηρίζοντας την πραγματική οικονομία, τότε οι Η.Π.Α. δεν πρόκειται να αποφύγουν τον υψηλό πληθωρισμό – οπότε λογικά το δολάριο θα καταρρεύσει.

ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες (εκτός από το ότι, η ανοδική πορεία της Wall Street δεν θα διακοπεί, λόγω του πληθωρισμού και της υποτίμησης του δολαρίου που προβλέπεται, εκτός εάν η Fed αυξήσει απότομα τα βασικά επιτόκια.) Κι αυτό κυρίως γιατί:

 • Ο Trump δεν εξελέγη με ένα κλασσικό πολιτικό πρόγραμμα, αφού δεν έχει δημοσιοποιήσει λεπτομερή σχέδια για τον τρόπο, με τον οποίο θα επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει
 • Για το πώς δηλαδή θα κάνει τη χώρα του ξανά μεγάλη
 • Για το τι θα διαπραγματευθεί όσον αφορά τη NAFTA, την TTIP κοκ. – 

“ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΟΣ”: Για ακόμα μία φορά ο s&p δείχνει πως είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει και μάλιστα με πολύ δυνατό δολάριο. Το 2179 δοκιμάστηκε δίνοντας μικρή διόρθωση θυμίζοντας ότι είναι και το στοπ στο short. Μία διάσπαση του 2179 μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 2204 αν μη τι άλλο. Το 2150 είναι κοντινή σημαντική στήριξη που πρέπει να κρατήσει αν θέλει να πείσει για την τελευταία κίνηση ενώ μία διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 2130 { S&P 500_spot Daily position short stop 2179}…

Ρmikros

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Ο ΓΔ έχει απώλειες από τις αρχές έτους με -7,72% πτώση, ενώ ο Ftse25 βρίσκεται στο -16,2% και ο τραπεζικός… μόλις στο -42,83%.  Πρωταθλητής σε απόδοση είναι ο ΜΥΤΙΛ με κέρδη κοντά στο 40% ενώ ακολουθεί ο τίτλος του ΣΑΡΑΝΤΗ. Φαίνεται, πως το κλείσιμο του χρόνου είναι ικανό να δώσει ένα νέο στην αγορά που θα μπορούσε να την ξεκολλήσει από την λάσπη του τελευταίου διαστήματος.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Ο ΓΔ δοκίμασε για ακόμα μία φορά την πολύ σημαντική αντίσταση της περιοχής του 590-600. Χρειάζεται τζίρος για να κατοχυρωθεί το επίπεδο μιας και μέχρι σήμερα κινούμαστε σε πολύ χαμηλές πτήσεις από πλευράς τζίρου. Το 584 είναι κοντινή στήριξη που διάσπαση θα μπορούσε και πάλι να δοκιμάσει το 570. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 600 θα μπορούσε να κάνει την διαφορά μεσοπρόθεσμα. Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο στενό εύρος τιμών για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δείχνει πως έρχεται πλέον λύση στην πεντάμηνη συσσώρευση ανάμεσα στις 550-600 μονάδες.

ΥΨΗΛΑ: Nέα ιστορικά υψηλά για τον 30αρη. Η Παρασκευή τον βρήκε πάνω στην αντίσταση του 18873. Μία κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 19175. Το 18650 σαν προηγούμενο υψηλό προσφέρει στήριξη βραχυπρόθεσμα ενώ μία διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 18400.{Dow Jones spot Daily position long stop 17783}

ΦΟΒΕΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι μεγάλοι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης δεν είναι οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, του Σαν Φραντσίσκο, της Σαγκάης, της Σιγκαπούρης, του Σαο Πάολο, του Λονδίνου ή του Βερολίνου – αλλά αυτοί που κατοικούν στις πιο παραμελημένες περιοχές των Η.Π.Α., της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και φυσικά της Ελλάδας.

 • Όλοι αυτοί δηλαδή που δεν κέρδισαν απολύτως τίποτα από τα ανοιχτά σύνορα, από το ελεύθερο εμπόριο, από την ελεύθερη μετακίνηση, από τα χρηματιστήρια κοκ. – αλλά, αντίθετα, έχασαν τις θέσεις εργασίας τους, το κοινωνικό τους κράτος, τις συντάξεις τους, τους αξιοπρεπείς μισθούς τους κοκ. δανειζόμενοι υπερβολικά, με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύουν τα σπίτια τους και η ίδια η ζωή τους.
 • Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισαν ΟΧΙ στο ελληνικό δημοψήφισμα, ψήφισαν BREXIT στη Βρετανία και υπέρ του Trump στις Η.Π.Α. – ενώ θα ενεργήσουν πιθανότατα ανάλογα στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, στη Γαλλία και στην Ολλανδία την άνοιξη, ενδεχομένως ακόμη και στη Γερμανία το Φθινόπωρο του 2017.
 • Επομένως ο κ. Trump δεν είναι ένα αμερικανικό φαινόμενο, αλλά αφορά ολόκληρη την δημοκρατική Δύση – η οποία, εάν δεν αλλάξει, θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα, με την παράλληλη άνοδο των αυταρχικών καθεστώτων.

ΧΑΡΑΚΙΕΣ, βρετανικός FTSE: Το stop στο short κατεβαίνει στο 6697. Κύρια στήριξη έχουμε στο 6690 όπου διάσπαση θα βγάλει κίνηση τουλάχιστον στο 6550-6600. Αντίστοιχα τυχόν διάσπαση του 6700 μπορεί να μας δώσει κίνηση στις 7100 μονάδες. Θυμίζουμε πως ο ftse το προηγούμενο διάστημα είχε πολύ καλύτερη συμπεριφορά λόγω και της πτώσης της λίρας. Πλέον βλέπουμε όσο η λίρα αντιδράει τόσο πιο δύσκολα κάνει ανοδική κίνηση.

“ΨAXNONTAI” ΠΛΕΟΝ:  Το βασικότερο χαρακτηριστικό της εκλογής του Trump είναι το ότι, οι Πολίτες έχουν πάψει πια να χειραγωγούνται από τα ΜΜΕ των ελίτ –  διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως την νίκη του ΝΑΙ στην Ελλάδα και του BREMAIN στη Βρετανία.

ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΑΣ προς τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance και την ομάδα του Analyst.gr

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ

Guardian – Αίγινα και Σαμοθράκη στις άγνωστες ομορφιές της Ευρώπης

……..

Μmikrosε την υπογραφή του μικρομέτοχου

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017