Eν ολίγοις (όχι πάντα) από τον κόσμο των αγορών- περί stress tests κ.ά…

STRESS TESTS- εν ολίγοις: Τα stress tests (δοκιμές αντοχής) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) απέδειξαν ότι η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί, σε σύγκριση με το 2014, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τονίζοντας πως οι τράπεζες ξεκίνησαν τα stress tests με ένα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 13% και υπό το δυσμενές σενάριο διατήρησαν έναν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9,1%. (ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι προκειμένου περί ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ και των εποπτικών αρχών τους μόνον η πραγματικότητα – έστω κατά μερική προσέγγιση της – δεν αποδίδεται. Κοινώς, πρόκειται περί ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΓΙ’ ΑΓΡΙΟΥΣ…)

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ μέχρι το επόμενο τους: ΕΚΤ: Τα stress tests κατέδειξαν την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών – Ισχυρά κεφάλαια και στο δυσμενές σενάριο

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο: Σε 14 από τις 51 ευρωπαϊκές τράπεζες που τέσταρε η EBA ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υποχωρεί κατά περισσότερο από 5% στο δυσμενές σενάριο… H Monte dei Paschi, η Raiffeisen, η Banco Popular και δύο από τις βασικές ιρλανδικές τράπεζες κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοση στα ευρωπαϊκά stress tests στα οποία συμμετείχαν 51 τράπεζες απ’ όλη την ευρωζώνη, πλην Ελλάδας και Πορτογαλίας. Την χειρότερη επίδοση είχε στα stress tests η Monte dei Paschi με CET1 -2,44%

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή που συντόνισε τα τεστ αντοχής σε 51 τράπεζες απ’ όλη την ευρωζώνη, πλην Ελλάδας και Πορτογαλίας, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να τεθούν οι τράπεζες σε μία πιο στέρεη βάση. “Παρότι αναγνωρίζουμε την εκτεταμένη άντληση κεφαλαίων που έχει γίνει μέχρι τώρα, αυτό δεν αποτελεί ένα ξεκάθαρο πιστοποιητικό υγείας” δήλωσε ο πρόεδρος της EBA Andrea Enria σε ανακοίνωσή του. “Εξακολουθεί να υπάρχει δουλειά να γίνει”.

DEUTSCHE BANK: Όπως προκύπτει από τα τεστ αντοχής που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Γερμανικής τράπεζας στο δυσμενές σενάριο ανέρχεται στο 7,8%.Επισημαίνεται ότι λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων της Deutsche Bank φέρεται να δήλωσε ότι η τράπεζα τα πήγε καλύτερα σε σχέση με το 2014. «Τα αποτελέσματα των stress tests αποδεικνύουν ότι η Deutsche Bank είναι καλά εξοπλισμένη για τους δύσκολους καιρούς» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανική τράπεζας.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ τα δικά της χάλια: H Ιρλανδική τράπεζα Allied Irish Bank με core tier 1 στο δυσμενές σενάριο 4,31% δεν πέρασε τα stress tests και θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση με βάση τα stress tests.
Η κεφαλαιακή επίδραση των stress tests στα κεφάλαια της τράπεζας έφθασε το 8,80% και από 13,11% μειώθηκε στο 4,31%.

________________

ΑΤΤΙΚΗΣ: Με το ιστορικό της χαμηλό στο 0,0660 ευρώ έκλεισε στο 0,0680 ευρώ με πτώση 4,23% και συνολικές ανταλλαγές 7,2 εκατ. μτχ αξίας 505 χιλ. ευρώ. Προηγουμένως είχε βρεθεί μέχρι και το +4,23% στα 0,0740 ευρώ πραγματοποιώντας στο (+) το 10% των συναλλαγών της… Σε μία συνεδρίαση όπου όλες οι τραπεζικές μτχ αντέδρασαν δυναμικά, η δική της έδειξε την έκταση του προβλήματος της με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο… Στο -19,05% την εβδομάδα που έκλεισε χθες…

ΚΥΠΡΟΥ: Με το +4,2% περιόρισε τις εβδομαδιαίες απώλειες της στο -1,97%. Ήταν και η μοναδική θετική συνεδρίαση του 5ημερου…

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ-αποδόσεις 5ΗΜ: ΑΛΦΑ -1,67%, ΕΤΕ +4,12%, ΠΕΙΡΑΙΩΣ -6,83% και ΕΥΡΩΒ -13,56%…

ΙΟΥΛΙΟΣ: Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 5,4% τον Ιούλιο, ο FTSE 25 στο +5,2% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 2,5%.

ΙΟΥΛΙΟΣ(Ι): Η Alpha Bank σημείωσε μηνιαία άνοδο 9,3% και η Εθνική ενισχύθηκε 5,2%, ενώ με απώλειες έκλεισαν Eurobank και Πειραιώς, στο -6,8% και το -7,3% αντίστοιχα.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Το σύνολο των συναλλαγών της και στις 5 συνεδριάσεις ανήλθε σε 68.435 τμχ με τον τζίρο της στα 20 χιλ. ευρώ περίπου… Δεν είδε θετικό πρόσημο σε καμμία ημέρα και υποχώρησε 4%…

________________

Το “λάθος” του ΔΝΤ**

Πολλά διαβάζουμε για “λάθη” του ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας και δημιουργείται η εντύπωση ότι το Ταμείο ξαφνικά ξέχασε την αλφάβητο των οικονομικών.

Δεν είναι έτσι. Το πρόβλημα με τον πολλαπλασιαστή το αντιλαμβανόταν και πρωτοετής φοιτητής. Το ίδιο ισχύει για τις προφανώς ουτοπικές προβλέψεις για την ανάπτυξη ή, αργότερα, για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Όλα αυτά ήταν γνωστά και προφανή και είχαν συζητηθεί εκτενέστατα στο συμβούλιο των διευθυντών του Ταμείου.

Γιατί το Ταμείο ξέχασε τα βασικά οικονομικά; Γιατί επέτρεψε, παρότι το καταστατικό του ορίζει το αντίθετο, να πρυτανεύσουν πολιτικές σκοπιμότητες.

Χωρίς αυτά τα “λάθη” (στον πολλαπλασιαστή, στις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά μεγέθη), πολύ απλά δεν “έβγαιναν τα κουκιά” του ελληνικού προγράμματος, που είχε τρεις βασικούς περιορισμούς: Η χρηματοδότηση ήταν μικρή (μόνο 110 δισ.), ο χρονικός ορίζοντας το ίδιο (μόνο 3 χρόνια) και έπρεπε να στηθεί ένα πρόγραμμα που να δείχνει (στα χαρτιά) ότι εντός τριετίας και με λίγα λεφτά θα λυνόταν το ελληνικό πρόβλημα (με τεράστια μείωση ελλείμματος και επιστροφή στην ανάπτυξη), κατά τρόπο ώστε να μην απαιτείται “κούρεμα” χρέους, το οποίο -ας μην ξεχνάμε- τότε είχαν στην κατοχή τους γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Με απλά λόγια, το πρόγραμμα του 2010 ήταν ένα πρόχειρο καπάκι, για να μην φθάσει η ελληνική χρεοκοπία στο γαλλογερμανικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο Παρίσι και Βερολίνο είχαν μεν τα οικονομικά μέσα να διασώσουν, αλλά στο πολιτικό κλίμα της εποχής τέτοιες διασώσεις ήταν πολιτικά απαγορευτικές -συνολικά, βέβαια, η Γερμανία έδωσε πολλαπλάσια ποσό για τη στήριξη των τραπεζών από τις πενταροδεκάρες, συγκριτικά, που έχει δώσει για την Ελλάδα.

Επιπλέον, υπήρχε ο φόβος ότι η κρίση που θα ξεσπούσε στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, αν έφθαναν οι ζημιές στις γαλλογερμανικές τράπεζες, θα ήταν αρκετή για να θέσει σε αμφισβήτηση την επιβίωση του ευρώ (οι αγορές μπορεί να εξαπέλυαν πολύ βίαιη επίθεση στις τράπεζες, έχοντας κατά νου το πρόσφατο προηγούμενο της Lehman).

Εν ολίγοις, ισχύει αυτό που λένε όλοι οι σοβαροί οικονομολόγοι από το 2010: η Ελλάδα θυσιάσθηκε για τις γαλλογερμανικές τράπεζες, δηλαδή για να διασωθεί το ίδιο το ευρώ.

**Γράφτηκε από φίλο του μ/μ.

____________________