Από και για τον κόσμο των αγορών... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Από και για τον κόσμο των αγορών…

03.08.2015 19:39
Στα ύψη η πολιτική αβεβαιότητα στην ΕλλάδαΘα απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά assets, επισημαίνει η LNG Capital, παρακολουθώντας και αυτή με τη σειρά της το ιστορικό κραχ που σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου.
“Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα είναι μεγάλη και θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου οι επενδυτές εμπιστευθούν ξανά τα ελληνικά assets”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Gary Jenkins, αναλυτής της LNG Capital.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγη ώρα μετά τις δραματικές απώλειες – 16,23% του ελληνικού χρηματιστηρίου, που έκλεισε στις 668 μονάδες, κατά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας του μετά από πέντε εβδομάδες απραξίας.
 
ΤΟ ΑΓΝΟΗΣΑΝ: Σημαντική άνοδο, παρά το κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο, κατέγραψαν σήμερα, Δευτέρα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες. Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε στο +0,7% και τις 399 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση στο -0,11% και τις 6.689 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο. Αντίθετα, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο στο +1,19% και τις 11.444 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 στο +0,76% και τις 5.121 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε στο +0,75% και τις 23.714 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στο +0,76% και τις 11.266 μονάδες.

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ: Σημειώνεται ότι το Λονδίνο επηρεάστηκε δυσμενώς από την καταδίκη του Tom Hayes, πρώην trader της UBS και της Citigroup, σε 14 χρόνια φυλάκισης για το σκάνδαλο χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση σχετικά με το σκάνδαλο Libor, στο οποίο εμπλέκονται μία σειρά αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών. Η απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου ήταν ομόφωνη. 

Η έρευνα των αρχών διήρκεσε τουλάχιστον επτά χρόνια, με το συνολικό ύψος των προστίμων που «μοιράστηκαν» να ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. UBS και Citigroup με ανακοίνωσή τους, διαχώρισαν τη θέση τους από την παράνομη δραστηριότητα του κ. Hayes.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ: Αφού απέρριψαν πολλά μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τους ολιγάρχες αναφέρει η Humanite.
Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση  προσπαθούν να υπερασπιστούν τον φόρο αλληλεγγύης που θέλουν να καταβάλουν οι πιο πλούσιοι. Η τρόικα, όμως, δεν δέχεται να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης από 6% σε 8% για τους πιο πλούσιους με τη δικαιολογία ότι αυτό θα οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.
Σε αντάλλαγμα για το νέο πακέτο βοήθειας των 86 δις. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τέτοιες που θα εγγυηθούν ότι δεν θα θιγούν τα συμφέροντα των συμμάχων τους. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η στάση του ΔΝΤ, που είναι μία κρύο και μία ζεστό. Για την ώρα το Ταμείο λέει ότι δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, αν δεν υιοθετηθούν από την Αθήνα νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και αν δεν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Από την άλλη, στο Βερολίνο δεν έχουν εγκαταλείψει το σχέδιο Schaeuble για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και σύμφωνα με τους ίδιους το ΔΝΤ περιμένει απλά την επιβεβαίωση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Την ίδια στιγμή, μετά την αποκάλυψη του Γιάνη Βαρουφάκη σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν τελεσφορήσουν, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό οικονομικών στη Βουλή. 

Eκτός από το παράλληλο σύστημα πληρωμών που εμπνεύστηκε η κυβέρνηση, η εφημερίδα των Συντακτών έγραψε κι άλλες λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως η κρατικοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων (τυχερών παιχνιδιών, αυτοκινητόδρομων), η καταπολέμηση της διαφθοράς με στόχο τις γερμανικές πολυεθνικές (Siemens, Lidl κ.λ.π.). 

Επρόκειτο για μία επιθετική άμυνα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Το σχέδιο ήταν στα σκαριά. Αλλά τελικά πόσο καιρό έμεινε εκεί;
 
Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Η Finansbank έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από τη μητρική της, την Εθνική Τράπεζα! Πόσο μεγάλο είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα; διερωτάται σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Τόσο μεγάλο που η Finansbank – η τουρκική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας – έχει μεγαλύτερη αξία από τη μητρική της!Το κλείδωμα της μετοχής της Εθνικής στο limit down μειώνει στα 2,97 δισ. ευρώ περίπου την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής τράπεζας!

Την ίδια στιγμή, η Finansbank, μόλις έβδομη μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εμφανίζει σήμερα κεφαλαιοποίηση 3 δισ. ευρώ! Η Finansbank έχει μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από τη μητρική της, την Εθνική Τράπεζα!
 
Η ΔΗΛΩΣΗ: Απόλυτα λογική χαρακτήρισε την πτώση στο ελληνικό Χρηματιστήριο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, δεδομένης της αργίας η οποία διήρκησε πάνω από ένα μήνα. 

Σύντομα θα βρεθεί ένα νέο αποδεκτό περιβάλλον για την ελληνική κεφαλαιαγορά, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης και σημείωσε ότι πλέον ζητούμενο είναι η εξισορρόπηση της αγοράς.

Η αγορά θα πρέπει να αφομοιώσει τις αλλαγές που συνέβησαν στο μεσοδιάστημα τόσο στο διεθνές όσο και στο εσωτερικό περιβάλλον, εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ. 

Το 65% περίπου όσων συμμετέχουν στην αγορά είναι ξένοι θεσμικοί, και είναι δύσκολο να πει κανείς εάν τελικώς οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί είναι δίκαιοι, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη.

Η θέση των Αρχών ήταν οι περιορισμοί αυτοί να ισχύσουν για ένα μικρό σχετικό διάστημα. Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως ο μήνας αυτός που έμεινε κλειστό το Χ.Α. ήταν μειονέκτημα για την αγορά, ωστόσο δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο αποχώρησης εισηγμένων εταιρειών. 

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα στην αυριανή συνεδρίαση να υπάρξει κάποιος κλάδος που θα κλείσει με άνοδο. 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πάνω από το 60% των εισηγμένων είδαν τις μετοχές τους να μην κάνουν πράξη στο ταμπλό!! Τρεις εξ αυτών πάντως είχαν αγοραστές, χωρίς να εμφανισθούν πωλητές…
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017