Από και για τον κόσμο του Χ.Α. – Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα[;]

ΟΤΕ: Στη 2η θέση της σχετικής κατάταξης του Χ.Α. με το χθεσινό +10% [με ανεκτέλεστο εντολών αγορών μάλιστα…]. Αξίζει να επισημανθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση [ενδοσυνεδριακά] κατέγραψε και το χαμηλό του για το 2015 αλλά και για το 23μηνο…Θύμα της χρηματιστηριακής κρίσης και η μετοχή του, αφού κατέχει θέση σε όλα σχεδόν τα χαρτοφυλάκια, γεγονός που την υποχρεώνει σε… υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις παρασυρόμενη από τις… τερματικές παρενέργειες της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπολοίπων…

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Το ισχυρό δολάριο τον βοηθάει, επίσης και το γεγονός ότι οι καταθέσεις του είναι σε τράπεζες του εξωτερικού, τα δάνειά του σε ελληνικές τράπεζες και ο βωξίτης ελληνικός… Πολύ δυνατά ατού που τον καλύπτουν σε κάθε περίσταση και περίπτωση… To ίδιο συμβαίνει και με την ΜΕΤΚΑ…

ΟΠΑΠ: Οι αναλυτές της Euroxx πολύ πρόσφατα έδωσαν νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για την μετοχή του στα 10,5000 από 11,0000 ευρώ διατηρώντας την σύσταση “Απόδοσης Ανώτερης της Αγοράς”. Στα 7,1500 ευρώ τώρα και δυνητικά περιθώρια ανόδου 47%… ΕΠΙΣΗΣ σε αναβάθμιση της σύστασης για την μετοχή του σε ΑΓΟΡΑ από ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ προχώρησε η IBG σε έκθεσή της στην οποία αυξάνει και την τιμή-στόχου στα 11,1000 από 10,0000 ευρώ. Περιθώρια 55%.

ΤΙΤΚ: Σε ΑΓΟΡΑ από ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ αναβάθμισε την σύσταση για την μετοχή η Deutsche Bank σε προχθεσινή έκθεσή της. Οι αναλυτές της αύξησαν την τιμή-στόχου στα 25,50 ευρώ από 22,80 ευρώ. Η μτχ διαπραγματεύεται στα 19,60 ευρώ και απέχει 30% από την τιμή στόχου…

FF GROUP: Ταμείο 297,5 εκατ., δανεισμός μακροπρόθεσμος 315,8 εκατ.ευρώ και Βραχυπρόθεσμος 42,9 εκατ. ευρώ, με το σύνολον των ιδίων κεφαλαίων σε 1,5 δισ. ευρώ. Μία τριάδα μεγεθών που δίνουν εκπληκτικά εξαιρετικό δείκτη δανειακής μόχλευσης στο 0,04!! Δηλαδή ένας τέτοιος όμιλος, σε τέτοιους κλάδους δραστηριότητας και να μην έχει δανεισμό… Αποτιμάται σε 1,35 δισ. ευρώ με τον πολλαπλασιαστή κερδών του σαφέστατα μονοψήφιο, υπερπουλημένος τεχνικά [μόλις 3 θετικές παρουσίες στις τελευταίες δέκα τέσσερις και από τα 250 της 5ης Ιουνίου είδε χθες και τα 18,4500[!] πριν αντιδράσει και ολοκληρώσει στο -1,03% στα 20,19 ευρώ. Εκμεταλλευόμαστε κάθε ενδοσυνεδριακή αδυναμία του…  Στα 34,00 ευρώ η νέα τιμή στόχος των αναλυτών της Beta Sec.

LAMDA: Από το -10,42% στο +7,89% και κλείσιμο στο -1,69%… Πράγματα και θαύματα δηλαδή και εδώ, με την κφση του ομίλου στα… 278 εκατ. ευρώ.

))))))))))))))))))))))

ΣΧΟΛΙΟ: Καθώς τίποτα δεν ξεκαθαρίζει σε σχέση με την πολυπόθητη – για την αγορά – συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, εσχάτως στο Χ.Α. παρουσιάζεται ένα φαινόμενο που χρηματιστές επισημαίνουν ότι είχαν να το δουν πολλά χρόνια…

Πρόκειται για την εμφανή δραστηριοποίηση των λεγόμενων… scalpers, ήτοι των κωδικών που κάνουν εξαιρετικά ταχύρυθμες κινήσεις… 5λέπτου!

Αν το trading λοιπόν είναι οι κινήσεις μέσα στην ημέρα, το… scalping είναι οι κινήσεις 5λέπτου ή 10λέπτου, κάτι που «τρελαίνει» το volatility της αγοράς, οδηγώντας στα φαινόμενα που βλέπουμε τελευταία…
Μετοχές και δείκτες να αλλάζουν κατεύθυνση ταχύτατα, καθώς δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο επενδυτικό υπόβαθρο στις επενδυτικές πρωτοβουλίες, αλλά γίνονται καθαρά κινήσεις… καζίνο, από τυχοδιωκτικού τύπου – ακραία κερδοσκοπικών – χαρτοφυλακίων.

Αυτό φυσικά δεν είναι… κακό, ούτε το γράφουμε για να στηλιτεύσουμε τέτοιου είδους κινήσεις, που έτσι κι αλλιώς, σε μια… άνυδρη συγκυρία όπως η τωρινή, δίνουν παλμό στην αγορά, προσδίδουν ενδιαφέρον, ενώ δίνουν και ανάσες σε ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες.

)))))))))))))))))))))))

ΜΠΕΛΑ: Πέμπτη σερί ημέρα πτώσης και από τα 8,4500 της 11ης Ιουνίου στα… 6,00 ευρώ [-7,69% χθες, -10,34% προχθές, -6,57% την τρίτη κοκ]… Και -29,16% από την αρχή του έτους. Με νέα χαμηλά χθες στα 5,8400 ενδοσυνεδριακά στο -10,15% και με τα υψηλά της στα 10,9800 ευρώ από τα οποία πλέον απέχει κατά 83%. Αποτιμάται πλέον σε 816,4 εκατ. ευρώ με πολλαπλασιαστή κερδών κάτω του 8.

)))))))))))))))))))))))

ΤΑΚΤΙΚΗ: Τι πρέπει, λοιπόν, να κοιτάζει ο επενδυτής, για να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο του, ή, ακόμα και να επωφεληθεί από μία απίθανη έως ανεπιθύμητη επιστροφή στη δραχμή:

— Πρωτίστως, η εταιρεία στης οποίας τη μετοχή τοποθετείται, να είναι εξαγωγική κατά 50% τουλάχιστον

— Τα μετρητά της, να τα έχει εκτός Ελλάδας, κατά 85% τουλάχιστον

— Τα χρέη της, να είναι μόνο σε ελληνικές τράπεζες

— Να προσέξει τις εξαγωγικές εταιρείες, από που προμηθεύονται την πρώτη ύλη. Π.Χ., ο βωξίτης, από τον οποίο παράγεται το αλουμίνιο, είναι ελληνικό προϊόν, σε αντίθεση με το πετρέλαιο, που εισάγεται, για την παραγωγή καυσίμων και υποπροϊόντων.

—- Οι εξαγωγές, είναι προτιμότερο να τιμολογούνται σε δολάριο.

Αυτό που ισχυρίζονται, πάντως, οι ”γκουρού” των αγορών, είναι ότι μία επιλογή που συγκεντρώνει αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορεί τώρα να πέφτει, αλλά αν υπάρξει επιστροφή στη δραχμή, τότε θα υπεραποδώσει…

Συμπερασματικά, με προσοχή και σύνεση, μακριά από κάθε ειδήμονα – φυσικά και από εμάς, που δεν διεκδικούμε τέτοιες ιδιότητες, απλώς ενημερώνουμε – ψάξτε, ρωτήστε, επιλέξτε με γνώση και πράξτε αναλόγως, πάντα με ψυχραιμία.

))))))))))))))))))))))))))))

OI EIΔIKOI ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ: “Τελικά η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διακρατήσει τα κεκτημένα της μεγάλης ανόδου άνω των 800 μονάδων της περασμένης Πέμπτης, όχι μόνο προκάλεσε την ‘πυρπόληση’ της ζώνης στήριξης των 775 με 760 μονάδων…

Αλλά στην πορεία, λόγω της έντονης γωνίας πτώσης, παρέσυρε και το τελευταίο οχυρό των ‘Buyers’ στις 705 μονάδες” αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Διαγραμματικό γεγονός, όπου τους οδήγησε σε άτακτη οπισθοχώρηση προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 660 με 645 μονάδων.

Τώρα ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η άμεση επαναφορά του Δείκτη άνω των 720 μονάδων για να μπορέσουμε να χαρακτηρίσουμε την περαιτέρω πτώση των 50 μονάδων έως τις 650 μονάδες…

Ως εκδήλωση ενός “exhaust καθοδικού candlestick” με την ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων εκτόνωσης και αποφόρτισης χαρτοφυλακίων.

Ανοδικό σενάριο το οποίο εάν πραγματοποιηθεί θα γυρίσει το Δείκτη προς τη ζώνη επανεκτίμησης βραχυχρόνιας τάσης στις 750 μονάδες.

“Στην αντίθετη περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης πραγματοποιήσει συνεχόμενα ημερήσια κλεισίματα κάτω από τα όρια των προηγούμενων σχηματισμών πυθμένων μεταξύ των 720 με 705 μονάδων θα ανοίξει την όρεξη των ‘Bears’

Για μια περαιτέρω επώδυνη βύθιση προς τις 620 με 580 μονάδες, κίνηση η οποία θα ‘σέρνει μαζί της’ άσχημες μακροοικονομικές εξελίξεις για τη Χώρα” αναφέρει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

)))))))))))))))))))))))))

ΑΒΑΞ: Προχθές στο +10% με την αγορά στα… τάρταρα και χθες στο -16%!!! Πάνω που οι μικροεπενδυτές του είχαν κάπως αναθαρρήσει μετά και το πακέτο των 800 χιλ. τμχ… Ομως τα πακέτα πολλές φορές κρύβουν και μυστικά…

ΕΚΤΑΚΤΑ Αποτελέσματα – ΤΡΙΜΗΝΟΥ: Δεν ήταν πολλά σε σχέση με άλλες περιόδους δημοσίευσης, είχαν ωστόσο την σημασία τους. Οι κυριότερες ανόργανες εγγραφές του α’ τριμήνου ήταν οι εξής:

ΤΙΤΑΝ:+27 εκατ. ευρώ [Συναλλαγματικές διαφορές]

ΟΤΕ:-9,5 εκατ. ευρώ [Κόστος Αναδιάρθρωσης],

MΟΗ:-9 εκατ.ευρώ [Αποτίμηση αποθεμάτων]

MΟΗ[Ι]: -28 εκατ. ευρώ [Συναλλαγματικές Διαφορές]…

Ελληνικά Πετρέλαια: -50 εκατ. ευρώ [Αποτίμηση αποθεμάτων]

ΕΛΠΕ: -39 εκατ. ευρώ [Συναλλαγματικές Διαφορές]…

ΜΕΤΚΑ: +13 εκατ. ευρώ [Ασφαλιστική απαίτηση] –

Ελλάκτωρ: -12,4 εκατ. ευρώ [Απομείωση κλάδου λατομείων] –

FFGROUP: -7,9 εκατ. ευρώ [Αποτίμηση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου].

Στο δείκτη MSCI Standard παραμένουν οι μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Εθνικής, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Folli Follie, Jumbo, Τιτάν.

Στον MSCI Small Cap Greece παραμένουν οι μετοχές των ΟΛΠ, Aegean Airlines και Lamda Development.

* ,