Από και για τον κόσμο του Χ.Α. – Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα[;]

TI MAΣ ΛΕΝΕ για… ελληνικό πρόβλημα, μας παριστάνουν και τους… μάγκες κριτές οι πολιτικοί τους…

 

ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΥΜΕ, μιας και το…ξαναθυμηθούν… Η Deutsche Bank έχει έκθεση σε 54,7 τρισ. ευρώ σε παράγωγα που είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη από το γερμανικό ΑΕΠ. 
 
Το πρόβλημα για την Deutsche Bank είναι ότι οι συμβατικές λιανικές τραπεζικές εργασίες δεν αποτελούν σημαντική πηγή  κέρδους. 
 

Για να διατηρήσει υψηλά περιθώρια κέρδους, η Deutsche Bank στράφηκε σε ριψοκίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων… Και τάχει κάνει… καλύτερα να μη γράψουμε τι…

)))))))))
Παρά το αρνητικό κλίμα, η αγορά έδειξε να τηρεί στάση αναμονής μετά τις τρεις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με τις συναλλαγές να γίνονται με φειδώ, καθώς τα μηνύματα από όλες τις πλευρές δείχνουν την πρόθεση και των δύο πλευρών να υπάρξει κάποια συμφωνία. 
 
Μάλιστα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι τόνισε χαρακτηριστικά ό,τι «χρειάζεται μία πολιτική απόφαση για την Ελλάδα» 
 
Σημειώνοντας πως «η συμφωνία για την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης». Ο ίδιος επισήμανε πως μόλις υπάρξει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων…
 
Το οποίο αυτή την στιγμή βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ, εξέλιξη που κρίνεται ιδιαιτέρως θετική για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. 
)))))))))
 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,68% στις 738,25 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -7,41%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 774,40 μονάδες και η χαμηλότερη στις 717,10. 
 
Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 16,50% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 99,27 εκ. ευρώ, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 0,45 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.


Στις 221,28 μονάδες με πτώση 4,49% έκλεισε ο FTSE 25, ενώ έφτασε να χάνει έως και 7,63%.

Στις 552,97 μονάδες με πτώση 7,98% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, μακριά από το χαμηλό ημέρας που ήταν στις 501,23 μονάδες (-16,59%)

Με απώλειες 5,71% έκλεισε η Εθνική στα 0,99 ευρώ και όγκο 35,7 εκατ. τεμάχια, ενώ έφτασε έως τα 0,86 ευρώ (-18,10%)!

Με πτώση 9,03% στα 0,2620 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank με όγκο 23,7 εκατ. τεμάχια, ενώ έφτασε να χάνει έως 13,89%.

Απώλειες 6,87% για τη Eurοbank στα 0,1220 ευρώ με όγκο 59,4 εκατ. τεμάχια, ενώ έφτασε να χάνει έως 16,03%

Με πτώση 12,17% έκλεισε η Πειραιώς στα 0,3610 ευρώ και όγκο 43,9 εκατ. τεμάχια, ενώ έφτασε να χάνει 20,68%

FTSE 25: Πτώση – συντριβή για ΕΥΔΑΠ -9,47%, EXAE -7,14%, OTE -5,84%, Τιτάνας -5,53%, ΓΕΚ Τέρνα -5,49%, ΔΕΗ -5,27%, Ελλάκτωρ -5,17%

FTSE 25: Η Viohalco έχασε 5%, Folli Follie -4,66%, Grivalia Properties -4,47%, Τέρνα Ενεργειακή -4,66%, Jumbo -4,20%, Μυτιληναίος -4,10%

 
FTSE25[II]: Πολύ καλά στάθηκαν, εξαιρετικά θα λέγαμε, οι μετοχές των ΕΕΕ, ΜΟΗ και ΛΑΜΔΑ. 
 
Από τους εκτός βασικών δεικτών τίτλους πολύ καλές οι μετοχές των ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΕΛΒΑΛ, ΜΙΝΟΑ, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΦΛΕΞΟ.Mid Cap: Μεγάλη πτώση για ΕΛΚΑ (-20,00%), Attica Bank (-11,11%), MIG (-10,08%), Κυριακίδης (-7,20%), YGEIA 6,90%, ΙΝΤΡΑΚΟΜ (-5,58%)…ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ για τις ΠΛΑΘ [3,52%], ΙΚΤΙΝ [2,86%], ΚΛΕΜ [0,57%] και ΠΛΑΙΣΙΟ 0,20%. Καλά στάθηκαν και οι ΙΝΛΟΤ, ΜΛΣ και ΟΤΟΕΛ…

))))))))))))

ΣΧΟΛΙΟ [του Θαν. Σταυρ.]: ΟΣΟΙ παρακολούθησαν την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής, αλλά και το αποτέλεσμα των νεώτερων συζητήσεων μεταξύ της Ελληνικής αποστολής και των Δανειστών, στις Βρυξέλλες…

ΟΧΙ μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν από το νέο mini “sell off”, στο ταμπλό, αλλά δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι πολλοί επαγγελματίες του χώρου ήταν προετοιμασμένοι και για τα χειρότερα.

Σε ελάχιστα πράγματα η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε να διαφοροποιείται από προηγούμενες καθαρά πτωτικές συνεδριάσεις.

Το πρώτο είναι ότι άρχισε, εμφανώς, να αδειάζει η “δεξαμενή” των συγκρατημένα αισιόδοξων, δηλαδή αυτών που υποστήριζαν πως έστω και “στο παρά ένα” θα υπάρξει μία συμφωνία.

Τώρα το σύνολο των ενεργών παικτών υποστηρίζει ότι κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής 

Και επειδή το συνεχόμενο trading έχει μειώσει αισθητά τις “καθαρές θέσεις” των ενεργών χαρτοφυλακίων, καλό θα είναι να υπάρξει αποστασιοποίηση από τα δρώμενα στο ταμπλό μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα, ως προς τα που βαδίζει η Χώρα.

Σε αυτή την σχολή σκέψης φαίνεται να προσχώρησαν και οι τελευταίες χρηματιστηριακές που είχαν αφήσει ενεργό το “Τ+2” και με χθεσινή τους ανακοίνωση…

ΠΡΙΝ το ξεκίνημα της συνεδρίασης, γνωστοποίησαν στους πελάτες τους πως “λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης, δεν επιτρέπονται αγορές αν δεν καλύπτονται με μετρητά”.

Άρα οι ενεργοί παίκτες που δραστηριοποιούνται στην λογική της βραχυπρόθεσμης πίστωσης και με βάση το υπάρχον χαρτοφυλάκιο, από χθες και μέχρι νεοτέρας παραμένουν εκτός Αγοράς, τουλάχιστον όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Η δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι χθες έγινε λιγότερο “αισθητή” η παρουσία των δολαριακών funds, τα οποία, παραδοσιακά, μπαίνουν στο σύστημα συναλλαγών κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης

Και με την πλευρά των πωλητών, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. προς τα χαμηλά ημέρας.

)))))))))))

ΣΧΟΛΙ-άκι: Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε θα είναι “έντονων συγκινήσεων”, καθώς το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας θα συνδυαστεί με το triple witching Ιουνίου (ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων)

Αλλά και με την αναμενόμενη έξοδο της μετοχής της ΑΛΦΑ από τον δείκτη Eurostoxx 600 και η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την έναρξη των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις 22 Ιουνίου.

Ασχέτως αν οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ανέκαμψαν, σχετικά, από τα χαμηλά ημέρας, όπως και οι περισσότεροι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους…

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η “ταλαιπωρία” για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τελειώνει κάπου εδώ.

))))))))))))

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Ελλάδος με τους δανειστές η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. Σίγουρα ο χρόνος είναι περιορισμένος αλλά υπάρχει περιθώριο για συμφωνία. 

Η ΔΗΛΩΣΗ – Ρουμελιώτης (πρώην εκπρόσωπος στο ΔΝΤ) : Κάποιοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν το λάθος τους, για να μην ζητήσει η Ελλάδα αποζημίωση……
 
ΑΓΟΡΑ: Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά… Έκτακτη εισφορά 12% σε εταιρείες που έχουν κέρδη πάνω από 1 εκατ. το 2014. Η εισφορά θα καταβληθεί σε δύο ετήσιες δόσεις, το 2015 και το 2016. 
 
Υπολογίζονται έσοδα 600 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο. Η αρχική πρόταση της Αθήνας ήταν για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εταιρείες με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ. 
 
Αύξηση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 26% στο 29%, γεγονός το οποίο θα φέρει έσοδα το 2016 της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

* ,