Από και για τον κόσμο της ελληνικής αγοράς… [1]

ΤΕΤΑΡΤΗ ημέρα ανόδου για το Χ.Α. με τον γ.δ. να προσθέτει σε αυτό το ανοδικό κρεσέντο του 110,10 μονάδες στην αξία του και σε ποσοστό 16,76%. Μάλιστα οι 107,6 μονάδες κερδήθηκαν στο διήμερο Δευτέρας-Τρίτης. Οριακές οι άνοδοι και με σημαντικές ενδοσυνεδριακές διορθώσεις από τα υψηλά τους οι δύο προηγηθείσες συνεδριάσεις “κοίμισαν”, αν μη τι άλλο, πολλούς εξ ημών. Συν φυσικά την περιρρέουσα τρομολαγνεία… 

ΕΧΕΙ γίνει, βλέπετε, και πολύ δύσκολο, πανάκριβο σπορ η ενασχόληση με το ταμπλό του Χ.Α. [όπως και σε κάθε άλλο Καζίνο του κόσμου] που μόνο χρηματιστηριακή αγορά δεν θυμίζει…

ΤΟ ευχάριστο είναι ότι μέσα από την τελευταία εκρηκτική ανοδική διαδικασία δυναμώνουν τα χαρτοφυλάκια, ενώ ταυτόχρονα γλυκαίνεται και η τσέπη αρκετών ενεργά και με θάρρος κινούμενων επενδυτών…

)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

COCA COLA HBC: Στα 18,2000 ευρώ από 15,6000 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Coca Cola η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ.

Οι αναλυτές της αιτιολογούν την νέα τιμή-στόχο στις αναβαθμισμένες εκτιμήσεις των μεγεθών του ομίλου. Συγκεκριμένα προβλέπουν ότι τα κέρδη προς φόρων και τόκων θα διαμορφωθούν στα 449 εκατ. ευρώ εφέτος και στα 591 εκατ. το 2016.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη εκτιμά πως θα ανέλθουν στα 299 εκατ. το 2015 και στα 412 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Η μετοχή της Coca Cola ολοκλήρωσε την χθεσινή συνεδρίαση στα 20,15 ευρώ.

ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ο τίτλος της ΕΕΕ και σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της IBG θα διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών 24,8 το 2015 και 18 για το 2016…

))))))))))))))))))))))))))))))))))

ΤΕΤΑΡΤΗ ημέρα ανόδου, αλλά δεν έχουν καλυφθεί οι απώλειες των 4 πτωτικών συνεδριάσεων που προηγήθηκαν… Στις 823,16 μονάδες ξεκίνησε η 4ήμερη πτωτική πορεία [12 με 17 Ιουνίου] και στις 794,98 μονάδες έκλεισε χθες ο γ.δ. Υπάρχει δηλαδή μία απόσταση 28 μονάδων για να έρθει στα ίσα του ο γ.δ.

ΞΕ-πουλούσαν οι διανοούμενοι των Index Funds την Παρασκευή την ΑΛΦΑ στο 0,2060 ευρώ και χθες την έβλεπαν μέχρι και 50% υψηλότερα, μόλις δύο συνεδριάσεις μετά… Αντε μετά να βγάλεις συμπέρασμα με τον τρόπο που σκέπτονται και κινούνται… Αν και εδώ που τα λέμε μόνον βλάκες δεν μπορεί να είναι…
 
ΦΦΓΚΡΠ: Με δύο σερί Συν και κάλυψε όλες τις απώλειες των προηγηθέντων [6] σερί Μείον!!! Αυτά κι αν είναι αντανακλαστικά… που μπόρεσαν να υπερκαλύψουν σε χρόνο dt απόσταση 25,4%… 
 
ΜΠΕΛΑ: Κι αυτή είχε 6 σερί Μείον για περάσει στην αντεπίθεση προχθές και χθες… Δεν μπορεί να καλύψει όμως τόσο σύντομα τις απώλειες της αφού βρέθηκε από τα 8,500 στα… 5,8000 ευρώ. Και η διαδρομή για να εξαλειφθεί απαιτεί ένα +46,5%… Στα 7,0400 ευρώ τώρα… 
 
))))))))))))))))))))))))))))))))

ΣΧΟΛΙΑ:… “Τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κυβέρνησης, μπορεί να αποτελούν απόρροια των πιέσεων των Πιστωτών, ωστόσο θα βυθίσουν την Ελληνική Οικονομία σε τέλμα…

Επιφέροντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που όλοι μας προσδοκούσαμε”, αναφέρει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος…

ΠΟΥ επισημαίνει ότι η εξοντωτική φοροεπιδρομή έχει για ακόμη μία φορά στο επίκεντρό της τον Ιδιωτικό Τομέα, για τον οποίο η Κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί αξιομνημόνευτα.

)))))))))))))))))))))))

ΣΧΟΛΙΑ[Ι]: Άκρως υφεσιακά χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην Ελληνική πρόταση για επίτευξη συμφωνίας. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ θεωρεί πως τα μέτρα συνιστούν μια άγρια φοροεπιδρομή, κυρίως στις Επιχειρήσεις, αλλά και γενικότερα στην Κοινωνία.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το βασικό σενάριο της Standard & Poor’s προβλέπει πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι Μέλος τόσο της Ευρωζώνης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωση στο τέλος του 2015

Αν και ακόμα και μια καθυστερημένη συμφωνία για την αποτροπή της χρεοκοπίας δεν θα λύσει τα προβλήματα της Χώρας, όπως δήλωσε ο Moritz Kraemer, αναλυτής της S&P.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ[Ι]: Μικρή συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος και αύξηση 1,8% το 2016 “βλέπει” η Ernst & Young στην έκδοση του Ιουνίου της τριμηνιαίας έρευνας “ΕΥ Eurozone Forecast”.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ[ΙΙ]: Η πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους Πιστωτές για την αποτροπή της χρεοκοπίας της Χώρας θα έχει περιορισμένη επίπτωση στην αξιολόγηση της Χώρας, λέει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Moody’s, Dietmar Hornung…

ΠΟΥ τονίζει πως “οι ανησυχίες μας για την Ελλάδα πάνε πέραν του τρέχοντος αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και οι ανησυχίες αυτές θα παραμείνουν και με συμφωνία”.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ[ΙΙΙ]: Θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον Πρωθυπουργό να καταφέρει να περάσει την πιθανή συμφωνία από το Κοινοβούλιο υποστηρίζει η Deutsche Bank…

Η οποία τονίζει ότι το ποιες θα είναι οι πολιτικές διεργασίες εξαρτάται κατά πολύ από τον αριθμό των βουλευτών που θα χάσει η Κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία. 

Αν υπάρξει σημαντική διαρροή, τέτοια που να απαιτήσει στήριξη από την Νέα Δημοκρατία ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερες αλλαγές στην Κυβέρνηση, ή για δημοψήφισμα, εκτιμά. Υπολογίζει τις αποκλίσεις μεταξύ 10 έως 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενη ρεπορτάζ Ελληνικών μέσων.

)))))))))))))))))))))))))

EYΡΩΖΩΝΗ: Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών επεκτάθηκε η δραστηριότητα στον Επιχειρηματικό Τομέα της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011, καθώς αυξήθηκε στο 54,1 τον Ιούνιο, από 53,6 τον προηγούμενο μήνα.

ΗΠΑ: Πτώση για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων μηνών σημείωσε η ζήτηση για διαρκή αγαθά τον Μάιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου της Χώρας, οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 1,8% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Το μέγεθος του Απριλίου αναθεωρήθηκε καθοδικά σε πτώση 1,5% από 1% προηγουμένως. Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση της “Wall Street Journal” ανέμεναν πτώση 1% των παραγγελιών το Μάιο.

)))))))))))))))))))))))))))))

X.A. – AΓΟΡΑ: Με νέο ντεμαράζ στο φινάλε της συνεδρίασης “απάντησαν” και χθες οι long στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας σε ένα εξαιρετικό κλείσιμο για 2η ημέρα, καθώς η συμφωνία Ελλάδος και Ε.Ε. κλειδώνει – απότι δείχνει για την ώρα… – εντός των επόμενων 24 με 48 ωρών. 

Στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος και στην τακτική σύνοδο κορυφής θα κλειδώσει η συμφωνία 6μηνης διάρκειας. 

Επίσης η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική βουλή με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ και η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιβεβαιωθεί. Αν υπάρξουν διαρροές, θα είναι οριακές. 

Το πρόβλημα – όπως όλοι αντιλαμβάνεσθε -είναι το είδος των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση, που είναι απαράδεκτα για τις επιχειρήσεις και βεβαίως η εφαρμογή των μέτρων που προτείνει…

Εύλογα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα στην πραγματική οικονομία, που για άλλη μια φορά θα κληθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της νέας φορολογικής επιδρομής!

Αυτός είναι και ο λόγος που – παρά το διήμερο ισχυρής αντίδρασης – στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips ο ενθουσιασμός είναι σαφώς μικρότερος έναντι των τραπεζών… 

Όπως και να ‘χει πάντως, μια συμφωνία, όσο επώδυνη κι αν είναι είναι μια συμφωνία που κρατά ζωντανή την Ελλάδα και απομακρύνει από την άβυσσο την ελληνική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. 

)))))))))))))))))))))))))))))))

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον προσδοκίας το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τη προχθεσινή ιλιγγιώδη αντίδραση έκανε νέο ισχυρό ράλι με το Γενικό Δείκτης να κλείνει στις 794,98 μονάδες με άνοδο +6,11%.

Εχοντας υψηλό ημέρας στις 795,40 μονάδες (+6,17%) και χαμηλό στις 752,75 μονάδες (+0,48%) στο άνοιγμα. Οι 800 μονάδες συνεχίζουν να έχουν μεγάλη – όχι τόσο τεχνική αλλά ψυχολογική – σημασία για την αγορά. 

Ο τζίρος για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση σε αυξημένα – για τη συγκυρία – επίπεδα, διαμορφώθηκε στα 135 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος έφτασε στα 222 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 200 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες και τα 7,6 εκατ. στα warrants. 

Θυμίζουμε ότι και προχθές η αξία των συναλλαγών ήταν ενισχυμένη έναντι προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς έφτασε στα 136,8 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 33,35%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει να επιδείξει “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 16,32%.

Επίσης κατά τις δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 6,42 δισ ευρώ και αυτοί είναι λόγοι που θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους όσοι αποφασίσουν να προχωρήσουν, πρώτοι, σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ΑΓΟΡΑ – ΣΧΟΛΙΟ [Θαν. Σταυρόπουλος]: Θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως μόλις “κοπάσει ο ενθουσιασμός” από τις τελευταίες εξελίξεις και με την ανακοίνωση της τελικής συμφωνίας (αν αυτή υπάρξει) η Αγορά θα προχωρήσει σε “δεύτερη ανάγνωση”…

ΑΝΑΓΝΩΣΗ δηλ. των μέτρων 7,9 δισ ευρώ (εταιρικός φόρος, αντίκτυπος του ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά, τόσο στην εγχώρια Οικονομία, όσο και στις Επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη και αυτό θα “τιμολογηθεί” στις αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν “πάει ούτε ένα βήμα μπροστά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων”.

Ενώ αντίθετα η νέα φορολογική καταιγίδα θα καταστρέψει ότι έχει απομείνει από την εγχώρια Οικονομία, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα. 

Απόλυτα ενδεικτική η ατάκα ξένου αναλυτή, “πως μπορείς να έχεις προσδοκίες για μείωση της ανεργίας, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα σε μία τέτοια υφεσιακή φάση της Οικονομίας”;

Με αυτά τα δεδομένα, η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών εκτιμά ότι δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα δώσει “απνευστί” κίνηση υψηλότερα των 820 – 858 μονάδων…

Και μετά το αρχικό “relief rally” θα ακολουθήσουν αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, από τους ενεργούς παίκτες.

)))))))))))))))))))))))))))))))))

TΡΑΠΕΖΕΣ – IBG: Αποσύρει τις αξιολογήσεις των μετοχών των Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς η JP Morgan. 

Ο οίκος επικαλείται την επιβάρυνση της αβεβαιότητας όσον αφορά το μέλλον της χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος υπό το πρίσμα και της επιτάχυνσης στις εκροές καταθέσεων και την χαμηλή ορατότητα για μια αποτελεσματική λύση που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.

Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση στην ανάκαμψη και η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, που είναι και το πιο πιθανό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκ νέου αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,προσθέτοντας περαιτέρω πιέσεις στην κεφαλαιακή θέση του τραπεζικού συστήματος.

Η χαμηλή ορατότητα για την μελλοντική ρευστότητα, την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών και η αύξηση του κινδύνου για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με της άποψη των οικονομολόγων της JP Morgan, είναι ο λόγος που προχωρά στην άρση της αξιολόγησης.

* ,