Από και για τον κόσμο της ελληνικής αγοράς... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Από και για τον κόσμο της ελληνικής αγοράς…

23.06.2015 08:08

ΧΑΡΑΚΕΣ: Το θέμα είναι πως η Αγορά θα καταφέρει να αναιρέσει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση, μιας και κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο με επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 858 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη. O ταλαντωτής μας είναι σε πολύ καλή περιοχή για αντιστροφή.

FTSE25: Πλέον το επίπεδο των 223 μονάδων αποτελεί την κοντινή αντίσταση της οποίας η επιβεβαιωμένη διάσπαση μπορεί να μας φέρει στην περιοχή των 240 μονάδων…

ΟΠΑΠ: Tα 6,7400 ευρώ στην παρούσα φάση είναι η ισχυρή στήριξη, ενώ τα 7,6800 ευρώ είναι η κοντινή και τα 8,3500 η κύρια αντίσταση…

————————————-

ALPHA BANK: Την Παρασκευή ήταν στο επίκεντρο της κερδοσκοπικής προσοχής λόγω της [τότε] επικείμενης απόσυρσής της από τον δείκτη Euroxx600… 

Με πολλούς παίκτες να τοποθετούνται στη διαδικασία των δημοπρασιών και μάλιστα σε σχεδόν ιστορικά κατώτατες τιμές… 
Επαιρναν φυσικά και τον σχετικό ρίσκο – κάθε άλλο παρά μη υπολογίσιμο – εν όψει των διεργασιών και λοιπών εξελίξεων με τους θεσμούς, που άγγιζαν καταστάσεις “Deadline”…
Oμως χθες η μετοχή και οι εξελίξεις τους δικαίωσαν και τους επιβράβευσαν με το παραπάνω. Κάτι που το είχαν μεγάλη ανάγκη οι ίδιοι κι ακόμη μεγαλύτερη η ίδια η αγορά…
—————————————

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η κυβέρνηση προτείνει να προστεθούν ακόμη περισσότερος ΦΠΑ, ακόμη μεγαλύτερος συντελεστής φορολογίας στα νομικά πρόσωπα και ένα ακόμη σκληρότερο πλαίσιο φορολόγησης των στελεχών. 

 
Ειδικά η έκτακτη εισφορά που μελετάται θα ανεβάσει για το 2015 τον συντελεστή των επιχειρήσεων στην 6η θέση παγκοσμίως, στην ίδια θέση με τη Ζάμπια και το Σουδάν.

 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ[Ι]: Τα συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό σπρώχνουν την Ελλάδα στα… άκρα όχι μόνον της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου.

Το πακέτο μέτρων που προωθείται καθιστά ακόμη πιο δελεαστική την ιδέα της αλλαγής έδρας ή και της μετεγκατάστασης, καθώς όλοι οι συντελεστές «γραφειοκρατικού» κόστους μιας επιχείρησης ανεβαίνουν πλέον στα ύψη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ[ΙΙ]: Αν η Ελλάδα βέβαια αποφασίσει να αυξήσει τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, δεν θα κληθεί να συγκριθεί με τον αφρικανικό και ασιατικό μέσο όρο, αλλά με τον… περίγυρό της. Και εκεί οι συγκρίσεις θα είναι εις βάρος της. 
 
ΚΙ ΑΥΤΟ γιατί ο “ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ” περιλαμβάνει την Αλβανία του 15%, την Βουλγαρία του 10%, την Κύπρο [που παρά τα Μνημόνια κράτησε τον συντελεστή του 12,5%], την ΠΓΔΜ του 10%, την Ρουμανία του 16%, την Σερβία του 15% και την Τουρκία του 20%.
—————————————————
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ [Ηλ.Ζαχαράκης]: “Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν, μιας και το τέλος της παράτασης πλησιάζει, ενώ όσο πιο γρήγορα υπάρξει μία λύση τόσο το καλύτερο για την Οικονομία που μέρα με την μέρα βυθίζεται”.
Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Θεσμοί έχουν έρθει πολύ κοντά σε μία συμφωνία, μιας και τους χωρίζουν μικρές διαφορές.

Αν υπάρξει συμφωνία και ψηφιστεί από το σύνολο της Κυβέρνησης, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της και τις πολιτικές της. Σε περίπτωση ρήξης θα πάμε σε εκλογές, ή σε Οικουμενική Κυβέρνηση.

Αν τώρα γίνει συμφωνία και η Κυβέρνηση δεν καταφέρει να κρατήσει την δεδηλωμένη, τότε θα έχουμε και πάλι το ίδιο σενάριο με οικουμενική κυβέρνηση.

Μάλλον αρνητικό δείχνει το σενάριο να πάμε σε μία ολιγόμηνη παράταση, με σκληρά μέτρα που και πάλι θα προβληματίσουν την Οικονομία, ενώ η ανασφάλεια, η κακή ψυχολογία και η στασιμότητα θα συνεχιστούν.

Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν και options για νέα χρηματοδότηση, αν η Κυβέρνηση καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, πάμτως, πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα η κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, μία απλή παράταση του τρέχοντος προγράμματος με μοναδική κάλυψη των δανείων δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μεσοπρόθεσμη λύση…

ΜΙΑ λύση που θα μπορεί να αλλάξει πραγματικά την κατάσταση στην οποία έχει έρθει η Οικονομία και που αλλά απλά θα δώσει μία ανάσα χωρίς να αλλάξει δραστικά τα δεδομένα.

—————————————–

ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση, μπήκε στο ΧΑ και συγκέντρωσε κεφάλαια εν μέσω κρίσης, ενώ και το βασικό επενδυτικό της πρόγραμμα το υλοποιεί εν μέσω της νέας κορύφωσης των δυσκολιών για την ελληνική οικονομία. 

Έτσι αυτή την περίοδο, όπου υπάρχει και άτυπο επενδυτικό στοπ για την ελληνική αγορά, η εταιρεία δίνει έμφαση σε ένα ευρύ πρόγραμμα βελτίωσης της λειτουργίας της.

Με αναπροσαρμογές συμβολαίων προμήθειας, περιορισμό κόστους, βελτίωση της απόδοσης, που θα οδηγήσει σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σημειώνεται ότι στην αιολική αγορά υλοποιούνται νέα έργα κυρίως από τους τρεις μεγάλους του χώρου, την Τέρνα Ενεργειακή, την EdF και τον Άνεμο, αναδεικνύοντας τον κλάδο του ανέμου σε μια από τις λίγες “ζωντανές” εν Ελλάδι επενδυτικές δραστηριότητες.

——————————————–

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ -ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ [από τον Σταύρο Χαρίτο – http://www.businessenergy.gr/]:  Όπως ήταν αναμενόμενο το μάρμαρο θα πληρώσουν οι Ελληνικές εισηγμένες και ειδικά οι μητρικές που έχουν δραστηριότητα στη χώρα.

Προφανώς, σύμφωνα με την αγορά, δεν θα φορολογηθούν σε επίπεδο ομίλων, αφού μεγάλο κομμάτι του τζίρου τους, άρα και της παραγωγής των κερδών τους προέρχεται από δραστηριότητες στο εξωτερικό

Δηλαδή από τις ανά τον κόσμο θυγατρικές τους. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση, μάλλον έχει λαμβάνειν λίγα.

Για παράδειγμα ο ΟΤΕ, που μετά από πέντε χρόνια δίνει μέρισμα 0,08 ευρώ (σ.σ. περί τα 0,07 ευρώ καθαρό), η μητρική του εταιρεία, η ΟΤΕ Α.Ε. εμφάνισε καθαρές ζημιές 136 εκατ. ευρώ!

Εκείνο που φοβάται η αγορά και κυρίως οι Έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων, που έχουν γνώση της Ελληνικής κεφαλαιαγοράς και την οποία μοιράζονται με ξένους συναδέρφους τους, είναι:-

ΜΗΠΩΣ προχωρήσει τελικά στην φορολογία των επιχειρήσεων με βάση τον τζίρο τους και όχι την κερδοφορία τους!

Κι αν στο roadshow του Χ.Α. στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί fund managers ασχολούνταν με την εικόνα των Ελληνικών εισηγμένων (σ.σ. και όχι με την πορεία της οικονομίας), μάλλον θα αποθαρρυνθούν για νέες τοποθετήσεις…

Οταν γνωρίζουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα ψαλιδιστούν από το φορολογικό συντελεστή ύψους 29%, το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς 12% και το φόρο στα μερίσματα ύψους 10%.

Και το σημαντικότερο όλων είναι ότι η φετινή χρονιά θα πρέπει να θεωρείται χαμένη έξι μήνες πριν τελειώσει, αφού η όποια ικμάδα στα αποτελέσματα καταγράφεται στα οικονομικά στοιχεία του 1ου εξαμήνου…

Θα μετατραπεί σε ζημιές ή στασιμότητα στα επόμενα τρίμηνα, με τα κέρδη να έχουν πάει στα ταμεία των ΦΑΒΕ και ΦΑΕ…

Έτσι λοιπόν, βλέποντας η κυρία Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, τα αποτελέσματα των μητρικών εταιρειών των εισηγμένων, μάλλον θα απογοητευτεί, αφού η εικόνα τους δεν ήταν η αναμενόμενη.

Εκτός από το παράδειγμα του ΟΤΕ, υπάρχει και το παράδειγμα της Jumbo, η οποία στην Ελλάδα καταγράφει ζημιές. Ζημιές, οι οποίες με βάση τα αποτελέσματα του 2014 ανέρχονται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ το 2013.

——————————————

ΠΑΡΑΓΩΓΑ: Με έντονα ανοδική συνεδρίαση ξεκίνησε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και πολύ περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (92.596 συμβόλαια). Στα 21.454 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα, (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15.409 ήτοι 15.303 για τον Ιούλιο, 106 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο – τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 228,5) κινήθηκε μεταξύ 213,5 και 229,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 1,05%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

ΧΠΑ: Αυξήθηκε, κάπως, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.521 Grivalia, 10.000 Εθνική, 7.000 ΟΠΑΠ, 7.750 ΟΤΕ, 682.223 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.680], ΑΛΦΑ (22.180), Εθνική (10.118), Πειραιώς (22.975)

Eurobank (26.921), ΟΤΕ (994), MIG (936), ΟΠΑΠ (1.227), Μυτιληναίο (543), ΕΛΠΕ (362), Ελλάκτωρα (235), Jumbo (1.215), Μέτκα (140), ΕΧΑΕ (648), Folli Follie Group (250), Viohalco (225), ΓΕΚ (266), Τιτάνα (263).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένη ήταν η ημερήσια δραστηριότητα και στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης όπου σημειώθηκαν συνολικά 996 τεμάχια (693 δικαιώματα αγοράς και 303 δικαιώματα πώλησης), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 80%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι των ΑΛΦΑ (66.830.739 τεμ.), Eurobank (46.348.986 τεμ.), Πειραιώς (17.324.394 τεμ.), Εθνική (3.794.301 τεμ.), ΟΤΕ (1.217.684 τεμ.)

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017