Απόφαση βόμβα της Ευρωβουλής – Διώχνει την ΕΚΤ από την τρόικα με εισήγηση του Μαριά

Μια απόφαση του ευρωκοινοβουλίου μπορεί να σημάνει και το τέλος της τρόικας με τη μορφή και τη σύνθεση που την ξέραμε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τιτίκα Ανουσάκητης Τιτίκας Ανουσάκη

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έκανε με μεγάλη πλειοψηφία δεκτή εισήγηση του ευρωβουλευτήΝότη Μαριά με την οποία διαπιστώνεται η ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη λειτουργία της ΕΚΤ ως Ανεξάρτητης Αρχής άσκησης νομισματικής πολιτικής και ως μέλος της τρόικας σε προγράμματα χρηματοδοτικής «βοήθειας» που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF όπως συμβαίνει με την Ελλάδα.

Έτσι κατά την ψήφιση από την ευρωβουλή της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΚΤ για το 2013 έγινε αποδεκτή η τροπολογία του Νότη Μαριά που περιελάμβανε τις Προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα  του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Pedro Cruz Villalon της 14ης Ιανουαρίου 2015 στην γνωστή υπόθεση C-62/14 σύμφωνα με τις οποίες πέραν των άλλων γίνεται δεκτό ότι όταν ένα πρόγραμμα λειτουργεί ως μέτρο εντασσόμενο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να απέχει «από κάθε είδους άμεση παρέμβαση στα προγράμματα χρηματοδοτικής «βοήθειας» που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF».

Ο Νότης Μαριάς δήλωσε πως «με την υπερψήφιση της τροπολογίας αυτής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να σταματήσει η σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει στο πλαίσιο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς θεωρεί πλέον ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι μέλος της τρόικας και ταυτόχρονα να ασκεί τα καθήκοντα της ως Ανεξάρτητη νομισματική Αρχή».

«Και αυτή η εξέλιξη είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας, την Ελλάδα δικαιώνοντας έτσι τη ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η πιστωτική ασφυξία που επιβάλει ο Ντράγκι στην Ελλάδαδεν πρόκειται να περάσει. Ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε.

http://newpost.gr/