Απόπειρα εισβολής στο «στρατηγείο» της NSA

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΜΕΡΙΛΑΝΤ ΤΩΝ ΗΠΑ

Απόπειρα εισβολής στο «στρατηγείο» της NSA

Eνας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός από την απόπειρα δύο ατόμων να εισβάλουν με αυτοκίνητο στην πύλη του κτιριακού συγκροτήματος όπου εδρεύει το αρχηγείο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από τις πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν, φαίνονται δύο οχήματα, ένα μαύρο τζιπ και ένα αστυνομικό τζιπ, που έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, καθώς και ένα λευκό σεντόνι στο οδόστρωμα, το οποίο καλύπτει ένα ανθρώπινο σώμα

Το περιστατικό, το οποίο, όπως εκτιμάει το FBI, δεν σχετίζεται με τρομοκρατική ενέργεια, σημειώθηκε χθες το πρωί (τοπική ώρα), όταν το όχημα επιχείρησε να εισβάλει στον χώρο περνώντας από την πύλη, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πυρά όταν ο οδηγός δεν σταμάτησε στις εντολές τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους της NSA, οι αστυνομικοί πυροβόλησαν όταν το όχημα άνοιξε ταχύτητα και κατευθύνθηκε προς ένα αστυνομικό αυτοκίνητο που επιχείρησε να του κόψει τον δρόμο. Ενας από τους δύο επιβάτες σκοτώθηκε επιτόπου, ο άλλος νοσηλεύεται, όπως κι ένας αστυνομικός της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, οι δράστες ήταν μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες και επέβαιναν σε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, ένα Ford Escape, στο οποίο βρέθηκαν αργότερα ναρκωτικές ουσίες και ένα όπλο.

Από τις πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν φαίνονται δύο οχήματα, ένα μαύρο τζιπ και ένα αστυνομικό τζιπ, που έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές, καθώς και ένα λευκό σεντόνι στο οδόστρωμα, το οποίο εικάζεται πως καλύπτει κάποιο ανθρώπινο σώμα.

Ο λόγος για τον οποίο ο οδηγός προσπάθησε να μπει στον προαύλιο χώρο των κεντρικών γραφείων της αμερικανικής υπηρεσίας δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστός. Ερευνώνται η πιθανότητα του λάθους και η ενέργεια ψυχικά διαταραγμένου ατόμου. Δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο το περιστατικό να είναι «θέμα εγκληματικότητας τοπικού χαρακτήρα». Την υπόθεση διερευνούν η NSA και το FBI.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα το FBI είχε συλλάβει έναν άνδρα που είχε πυροβολήσει προς το κτίριο προκαλώντας υλικές στιγμές, από έναν κοντινό αυτοκινητόδρομο.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτς, είπε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πληροφορήθηκε το επεισόδιο στην έδρα της NSA και θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

Το κτίριο στο Μέριλαντ, όπου στεγάζεται η κρατική κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, που αφορά την ασφάλεια των επικοινωνιών, φυλάσσεται από πλήθος ανδρών ασφαλείας, ενώ είναι πραγματικό φρούριο χάρη στα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει. Στο κτιριακό συγκρότημα εργάζονται περίπου 11.000 άτομα ως στρατιωτικό προσωπικό και 29.000 ως πολιτικό προσωπικό.