Απροσδόκητη πρωτιά Κάμερον στις Βρετανικές εκλογές – Πανωλεθρία των εργατικών

Προς απόλυτη νίκη οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές (SNP) που αφαίρεσαν δύναμη από τους Εργατικούς, πολύ πικρή η κάλπη για τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους Δημοκράτες – Τι γράφει ο βρετανικός Τύπος

Λονδίνο

Την πρωτιά των Συντηρητικών, πιθανώς όμως χωρίς αυτοδυναμία, και την παραμονή του Ντέιβιντ Κάμερον στη βρετανική πρωθυπουργία επιβεβαιώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα το πρωί της Παρασκευής, με τα τρία τέταρτα περίπου των ψήφων να έχουν καταμετρηθεί. Ο Εντ Μίλιμπαντ μιλά για «πολύ δύσκολη νύχτα» και λέει ότι «λυπάται για όσα έγιναν» -με τα προγνωστικά να δείχνουν πως οι Εργατικοί κινδυνεύουν να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους σε τρεις δεκαετίες.

Προς απόλυτη νίκη οι Σκωτσέζοι Εθνικιστές, που αφαίρεσαν δύναμη από τους Εργατικούς, πολύ πικρή η κάλπη για τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Oι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως και ο αρχηγός των συγκυβερνώντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, κράτησαν τις έδρες τους. Ο αρχηγός του εχθρικά ευρωσκεπτικιστικού UKIP παλεύει για την έδρα που διεκδικεί.

Πρόβλεψη του αποτελεσματος για το βρετανικό BBC το πρωί της Παρασκευής βλέπει τους Συντηρητικούς ακόμη και να αγγίζουν τις 325 έδρες, οριακά δηλαδή την αυτοδυναμία.

Το πρωί της Παρασκευής, τα αποτελέσματα για όσες έδρες έκλεισαν έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:

 • Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 312 έδρες
 • Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 226 έδρες
 • Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
 • Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
 • Το UKIP παίρνει 1 έδρα

Η πλειοψηφία στο Ουέστμινστερ αριθμητικά βρίσκεται στις 326 έδρες, αλλά πρακτικά (λόγω της απουσίας του ιρλανδικού Σιν Φέιν) χρειάζονται 323 έδρες. Τα exit poll, που δεν φαίνεται να διαψεύδονται από τα αποτελέσματα, προβλέπουν στο τέλος 316 έδρες για τους Συντηρητικούς.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:

 • Υποψηφίους των Συντηρητικών ψήφισε το 33,2%
 • Των Εργατικών το 32,4%
 • Του UKIP το 11,8% 
 • Των Φιλελεύθερων Δημοκρατών το 7,6%
 • Του SNP (υποψηφίοι μόνο στην Σκωτία) το 6,8%
 • Των Πρασίνων το 3,4%

«Λένε ότι από όλες τις δημοσκοπήσεις, εκείνη που μετράει περισσότερο από όλες είναι η πραγματική κάλπη και νομίζω ότι αυτό δεν ήταν ποτέ περισσότερο αλήθεια από ό,τι σήμερα» είπε το πρωί της Παρασκευής ο Ντέιβιντ Κάμερον, όταν αναδείχθηκε νικητής στην περιφέρεια που ήταν υποψήφιος. «Ήταν σαφώς μία πολύ ισχυρή νύχτα για τους Συντηρητικούς» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών εμφανίστηκε να αναγνωρίζει την ήττα των Εργατικών, παίρνοντας το λόγο επίσης κατά την ανάδειξή του ως νικητής στην περιφέρεια που ήταν υποψήφιος.

«Ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύχτα για τους Εργατικούς» είπε ο Μίλιμπαντ το πρωί της Παρασκευής. Δήλωσε με νόημα ότι «λυπάται πολύ για όσα συνέβησαν σε άλλα μέρη της Βρετανίας», ειδικά στην Σκωτία -όπου η συντριπτική νίκη του σκωτσέτζικου SNP φαίνεται ότι θα στοιχίσει κάθε σκωτσέζικη έδρα από τους Εργατικούς.

Τι γράφει ο βρετανικός τύπος  για τη νίκη Κάμερον

Ο βρετανικός Τύπος, στην πλειοψηφία του συντηρητικός, χαιρετίζει τη νίκη του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και των Τόρις στις βουλευτικές εκλογές.

«Τώρα δώσε μας μία ψήφο για την ΕΕ», είναι ο τίτλος της Daily Express, που αναφέρεται στη δέσμευση του Κάμερον, στην περίπτωση επανεκλογής του, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι το τέλος του 2016 για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο Κάμερον παραμένει στην εξουσία, σύμφωνα με τα exit polls»,  γράφει σεμνά στην πρώτη της σελίδα η Daily Telegraph κάτω από τη φωτογραφία ενός χαμογελαστού Κάμερον.

Αντίστοιχοι τόνοι στη Daily Mail  και τους Times, με την πρώτη να κάνει λόγο στην «Επιστροφή στον αριθμό 10» ενώ η δεύτερη αρκείται στον τίτλο «Επικεφαλής οι Τόρις».

Η The Sun συνοδεύει μία φωτογραφία του ζεύγους Κάμερον με τον τίτλο «Swinging the Blues» παίζοντας με το μπλε χρώμα των Τόρις. Σε μεγάλες φόρμες, το βρετανικό  ταμπλόιντ, που έδωσε μεγάλη μάχη για τους Τόρις τιτλοφορεί άρθρο της πρώτης σελίδας με το σύνθημα «Keep Cam (υποκοριστικό του Κάμερον) and carry on», παραφράζοντας το γνωστό βρετανικό σύνθημα “Keep calm and carry on».

Το σύνθημα υπήρχε σε αφίσα της βρετανικής κυβέρνησης του 1939, ανακαλύφθηκε το 2000 και έκτοτε  φιγουράρει σε μπλουζάκια, κούπες και συσκευασίες προϊόντων.

Η Daily Mirror, από τις σπάνιες αριστερές εφημερίδες, επέλεξε  πένθιμο χρώμα εκτός του τίτλου «Βουλευτικές εκλογές 2015. Καταδικασμένοι και πάλι…Αλλα πέντε χαμένα χρόνια».

Η Guardian αφιερώνει τον τίτλο της στην «καταστροφική για το Εργατικό Κόμμα πρόβλεψη», ενώ ο Independent αναφέρεται στο «χάος των συστημάτων πληροφορικής  που εμπόδισε ‘εκατοντάδες’ ψηφοφόρους  να ψηφίσουν».

Οι Financial Times επικεντρώνονται στην έντονη αστάθεια της αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη.