Αποφασισμένη να βοηθήσει η Μέρκελ προκειμένου να αποφευχθεί… «Graccident»

  Η καγκελάριος φαίνεται ανήσυχη ότι μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας

Το θέμα της χρηματοδότησης, αναμένεται να θέσει σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί 19 και 20 Μαρτίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι προβληματισμένος για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας γεγονός που έθεσε και κατά τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

 

Το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδα επεσήμανε ο κ. Σουλτς. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση για την ανάκαμψη της οικονομίας με ρεαλιστικούς στόχους αλλά πρώτα απ όλα πρέπει να βρεθεί λύση για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας όπου ή κατάσταση είναι σοβαρή.

 

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να βοηθήσει τον εαυτό της και ότι ο ίδιος δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Καθώς (η Ελλάδα) έχει την ευθύνη, η δυνατότητα να αποφασίσει τι θα συμβεί εναπόκειται μόνο σε εκείνη και επειδή εμείς δε γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές στην Ελλάδα, δε μπορούμε να το αποκλείσουμε» επισήμανε ο κ. Σόιμπλε σε δηλώσεις του στο αυστριακό δίκτυο ORF.

 

Στο απόηχο των δηλώσεων Σόιμπλε και εν όψει της Συνόδου Κορυφής η γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ φέρεται αποφασισμένη να ανάψει «πράσινο φως» στην Αθήνα για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων ή ακόμη και να επιτρέψει μια πρόωρη εκταμίευση μέρους της δόσης που εκκρεμεί προκειμένου να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο Grexit λόγω ατυχήματος «Graccident».

 

Όπως υποστηρίζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του, το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Euro Insight, αξιωματούχος του Βερολίνου αποκάλυψε ότι η καγκελάριος φαίνεται ανήσυχη ότι μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προκαλέσει αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και σύσφιξη των σχέσεών της χώρας μας με τη Ρωσία και για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης σχεδιάζει τις εξής κινήσεις:

 

– Αύξηση του ορίου έκδοσης ελληνικών εντόκων γραμματίων.

 

– Περιορισμός αναλήψεων σε περίπτωση bank run.

 

– Καταβολή κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα πριν την αξιολόγηση.

 

– Καθυστέρηση πληρωμής δόσεων χρέους.

Σύμφωνα μάλιστα με το περιοδικό η κ. Μέρκελ φέρεται να έχει κάνει τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε να συγκλίνει με την άποψή της.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, θα ήταν επειδή δεν θα κατάφερνε να βρει κοινό έδαφος με τους εταίρους της σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωζώνης, και όχι επειδή θα έχανε τους μεταβαλλόμενους -όπως αναφέρεται- στόχους σχετικά με την αποπληρωμή των δόσεων και τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις.