Απορρίπτουν μετάδοση από Ρωσία οι ευρωπαικές τράπεζες

Δεν ανησυχούν οι ηγέτες των μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης

 

Δεν ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης από τη Ρωσία οι ηγέτες των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, παρά την πρόσφατη κατακόρυφη πτώση του ρουβλίου.

 

Το ρωσικό νόμισμα κατέγραφε, χθες, έντονες διακυμάνσεις, καταφέρνοντας, ωστόσο, να ανακάμψει μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας για πωλήσεις συναλλαγματικών διαθεσίμων του.

 

Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, ο διευθύνων σύμβουλος της Societe Generale, μιας από τις μεγαλύτερες ξένες τράπεζες στη Ρωσία, δήλωσε στο «CNBC» ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί πάρα πολύ για τη Ρωσία, αν και η τράπεζα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη χώρα.

 

«Στη Ρωσία, κοιτάμε μακροπρόθεσμα και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι, ναι, λιγότερες ευκαιρίες για ορισμένες δραστηριότητες», δήλωσε ο Frederic Oudea στο «CNBC». «Όμως, από την άλλη πλευρά, ορισμένοι από τους πελάτες μας – ιδίως οι πολυεθνικές εταιρείες – ζητούν τοπική χρηματοδότηση από εμάς, ώστε το επιχειρηματικό τους σχέδιο να προσαρμόζεται με περισσότερη τοπική χρηματοδότηση της οικονομίας.

 

Φυσικά, εμείς παρακολουθούμε τους κινδύνους πολύ έντονα», πρόσθεσε. Η έκθεση της τράπεζας στη Ρωσία διαμορφώνεται μόνο στο 3% των συνολικών πωλήσεών της, σύμφωνα με τον Oudea, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας στη χώρα. Η Ρωσία δεν θα πρέπει «να μπει στο ίδιο καλάθι» με την Ανατολική Ευρώπη, όπου η τράπεζα δραστηριοποιείται επίσης στην Τσεχία, συνέχισε.

 

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Oudea, η ρωσική μονάδα της τράπεζας, Rosbank – «το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο εκτός Γαλλίας» του ομίλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Rosbank – έχει πλήξει τα συνολικά κέρδη του ομίλου κατά το τελευταίο έτος. Ο όμιλος κατέγραψε πτώση 13,3% επί των καθαρών του κερδών κατά το α’ τρίμηνο, λόγω μιας απομείωσης 525 εκατ. ευρώ στη Rosbank, καθώς η κρίση στην Ουκρανία έπληξε τα κέρδη.

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής Unicredit – της δεύτερης μεγαλύτερης ξένης τράπεζας στη Ρωσία μετά τη SocGen – εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος σχετικά με την οικονομική κρίση της Ρωσίας. «Η πτώση του ρουβλίου δεν έχει αντίκτυπο στη ρωσική μας μονάδα, δεδομένου ότι τα assets της εκφράζονται μόνο κατά το ήμισυ σε ρούβλια, με το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου να είναι εκφρασμένο σε δολάρια», δήλωσε ο Federico Ghizzoni.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρωσική μονάδα της τράπεζας δεν θα σχηματίσει προβλέψεις έναντι απομειώσεων κατά το δ’ τρίμηνο του 2014 ή το 2015 και ότι αναμένεται τα αποτελέσματα της μονάδας να είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες του ομίλου, «αν όχι και ελαφρώς καλύτερα».

 

Στο μεταξύ, να μετριάσει τις ανησυχίες προσπάθησε και η Ντανιέλ Νουί, η επικεφαλής της εποπτικής αρχής για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, η οποία τόνισε ότι η «βουτιά» του ρωσικού νομίσματος δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς αυτές έχουν περιορισμένη έκθεση σε ρωσικές εταιρείες.

 

* ,