Απομένει να επιβεβαιωθεί η “στροφή προς το ρεαλισμό”… | Mikrometoxos.gr

Απομένει να επιβεβαιωθεί η “στροφή προς το ρεαλισμό”…

31.03.2015 21:11
“Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές της, σε αναζήτηση ενός ‘έντιμου συμβιβασμού’, χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνεται η ευόδωση μιας συμφωνίας που θα εγκριθεί άμεσα από το Eurogroup και αφήνοντας μια ‘στυφή επίγευση’ από τη Κοινοβουλευτικό θέαμα της χθεσινής βραδιάς” αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την ταμιακή ασφυξία στα Κρατικά διαθέσιμα αλλά και την εξάντληση των λύσεων για ενίσχυσή τους, η αναζήτηση των 2,15 δισ ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της επόμενης εβδομάδος (που είναι και Μεγαλοβδομάδα !), συνιστά ιδιαίτερα δυσχερή αλλά όχι ακατόρθωτο, ακόμη τουλάχιστον, στόχο χωρίς την εκταμίευση ποσών από τους δανειστές.
Το Χρηματιστήριο πάντως διατήρησε ψύχραιμη στάση κατά την τελευταία συνεδρίαση του 1ου τριμήνου, με τις παραδοσιακές κινήσεις “εξωραϊσμού” των θεσμικών χαρτοφυλακίων να δίνουν τον τόνο και καθώς οι εξελίξεις είναι πολύμορφες.
Τα εταιρικά αποτελέσματα για 2014, χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνα των Τραπεζών λόγω των σημαντικών ιδιαιτεροτήτων τους, αναδύουν κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία.
Την “κρυάδα” από την υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από τη Fitch, ακολούθησε η στοχοθέτηση ποσού ύψους 1,5 δισ ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων και παρεμβάσεων που πρότεινε η Κυβέρνηση στους “Θεσμούς”, με τον ΟΛΠ και τα Περιφερειακά Αεροδρόμια να δρομολογούνται άμεσα.
Απομένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί ότι η “στροφή προς το ρεαλισμό” στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων θα γίνει δεκτή από το σύνολο των Μελών της Κυβέρνησης, χωρίς δηλαδή διαταραχή της συνοχής της.
Παράλληλα, “ψήφο εμπιστοσύνης” για τελική επίτευξη συμφωνία της Ελλάδος με τους εταίρους της διατυπώνει ο Soros που μειώνει στο 33% την πιθανότητα ενός “grexit” αλλά και ο “γκουρού” των αναδυομένων Αγορών Marc Mobius που ενθαρρύνει την Ελλάδα να διευρύνει τη συνεργασία της με την Κίνα εγκαταλείποντας τις επιφυλάξεις της.
Τα δεδομένα αυτά και στο βαθμό που το Eurogroup επικυρώσει μια συμφωνία πριν το Πάσχα των Ορθοδόξων (επόμενη Κυριακή), είναι δυνατό να σηματοδοτήσουν μια διαφορετική πορεία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά το 2ο τρίμηνο του έτους, υποβοηθούμενο από την εκτιμώμενη επανάκαμψη επενδυτών για Ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω του ενδεχομένου επιτάχυνσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Στο σενάριο αυτό (πιθανότητας πάνω από 50% μέχρι τώρα), ο Γενικός Δείκτης κινείται άμεσα πάνω από τις 800 μονάδες, καθώς η “υπερπουλημένη” κατάστασή του, το καθιστούν πόλο έλξης για τα κερδοσκοπικά funds που παρακολουθούν τα συμβαίνοντα στη Χώρα μας.
Αντιθέτως και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, στο σενάριο της νέας αναβολής μιας συμφωνίας, ή της ματαίωσής της (σενάριο ρήξης), η βίαιη αποεπένδυση από τις Ελληνικές θέσεις θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλή επίδοση έτους…
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017