Απειλή το πετρέλαιο για τα εταιρικά κέρδη – Αυξάνεται η απαισιοδοξία

Στην άνοδο της απαισιοδοξίας μεταξύ των εταιρειών του αμερικανικού δείκτη Standard & Poors 500 συμβάλλουν οι μειούμενες τιμές του πετρελαίου, όπως ανέφερε δημοσίευμα του «Bloomberg».

Οι προβλέψεις για τα κέρδη πρώτου τριμήνου στον S&P 500 έχουν μειωθεί κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες από ό,τι πριν από τρεις μήνες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009, όπως προκύπτει από περισσότερες από 6.000 εκτιμήσεις αναλυτών που συνέλεξε το «Bloomberg». Οι μειώσεις εκτείνονται σε εννέα από τους δέκα κλάδους του δείκτη, ενώ οι ενεργειακές εταιρείες σημειώνουν τις μεγαλύτερες περικοπές.

Η απαισιοδοξία των εταιρειών σχετικά με τα κέρδη τους αυξάνεται, ενώ το καλύτερο τριετές ράλι από την έκρηξη της τεχνολογίας ώθησε τις αποτιμήσεις των μετοχών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010. Την ίδια ώρα, η ενισχύεται η μεταβλητότητα στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η «βουτιά» 55% του πετρελαίου από τον Ιούνιο, σε κάτω από τα 49 δολ. το βαρέλι, δημιουργεί εικασίες ότι οι εταιρείες θα ακυρώσουν επενδύσεις, ενώ οι πιστωτικές αγορές και οι τράπεζες αναμένεται να «υποφέρουν» από αθετήσεις πληρωμών χρέους.

«Είτε δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχούμε και το αργό θα ανακάμψει γρήγορα στα 70 δολ., ή έχουμε εισέλθει σε έναν καθοδικό κύκλο κερδοφορίας για ένα αξιόλογο τμήμα της αγοράς», δήλωσε ο Michael Shaoul, διευθύνων σύμβουλος στη Marketfield Asset Management. «Δεν βλέπω πολλά περιθώρια για μια μέση λύση και δεν νομίζω ότι οι νικητές θα εξουδετερώσουν τους χαμένους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 2% κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2014, ενώ για το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Οκτωβρίου για 8,1% και 9,2% αντίστοιχα. Εξαιρουμένων των εταιρειών ενέργειας, οι αυξήσεις στα κέρδη θα διαμορφώνονταν σε 4,7% και 7,8%.

 Στο μεταξύ, η Goldman Sachs περιέκοψε τις προβλέψεις της για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς αναμένει ότι τα αποθέματα θα αυξηθούν κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, η τράπεζα αναμένει ότι σε διάστημα τριών μηνών η τιμή του αμερικανικού αργού WTI θα κινείται στα 41 δολ. το βαρέλι και του Μπρεντ στα 42 δολ., έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών της για 70 δολ. και 80 δολ. αντίστοιχα. Παράλληλα, η G.S. μείωσε τις εκτιμήσεις της για το WTI στους έξι και τους δώδεκα επόμενους μήνες, σε 39 δολ. και 65 δολ. αντίστοιχα, από 75 δολ. και 80 δολ. προηγουμένως, ενώ οι προβλέψεις της για το Μπρεντ την ίδια περίοδο μειώθηκαν σε 43 δολ. και 70 δολ., από 85 δολ. και 90 δολ. προηγουμένως.

* ,