Ανοικτό το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Ανοικτό παραμένει το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία, οι οποίοι χθες προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Συγκεκριμένα, την έκδοση τους ζητά μετ’ επιτάσεως η Άγκυρα, ενώ η Αθήνα απαντά ότι θα εξετάσει το ζήτημα, υπό το πρίσμα του εάν οι ζωές των οκτώ συλληφθέντων τελούν υπό κίνδυνο.

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι οκτώ συλληφθέντες εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής.

Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή.

Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα, Κυριακή, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Στη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε στον τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, πάντως, μετά την επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Κοτζιά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Ελλάδα θα εκδώσει τους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ανέφερε στον έλληνα ομόλογό του το τουρκικό αίτημα περί έκδοσης και είπε πως «ο κ. Κοτζιάς μου ανέφερε ότι οι αξιωματικοί έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ότι δεν μπορεί να τους δοθεί πολιτικό άσυλο, αλλά ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Συνεπώς μόλις ολοκληρωθεί ο διαδικασία θα γίνει η έκδοση».

Μάλιστα σε ανάρτησή του στο twitter ο Τσαβούσογλου γράφει ότι «οι οκτώ προδότες θα επαναπατριστούν το συντομότερο».

Τη Δευτέρα η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που όπως δήλωσαν θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες.

Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Την Κυριακή αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ του Σαββάτου, στην Αλεξανδρούπολη προσγειώθηκε δεύτερο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το δεύτερο ελικόπτερο, που απογειώθηκε από την Κωνσταντινούπολη, μετέφερε δύο πληρώματα, το ένα εκ των οποίων θα παραλάβει το Black Hawk, με το οποίο κατέφυγαν στην Ελλάδα οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί.

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας το Black Hawk θα επιστρέψει στην Τουρκία πιθανότατα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αφού θα έχει προηγηθεί έλεγχός του από το τουρκικό πλήρωμα.