Ανησυχίες για υπερ-αισιοδοξία στην αγορά και αύξηση λόγω των ETFs της μεταβλητότητας πετρελαίου

Ανησυχίες για υπερ-αισιοδοξία στην αγορά και αύξηση της μεταβλητότητας, εγείρει το γεγονός ότι επενδυτές που «στοιχηματίζουν» σε μια αντιστροφή της μακράς ύφεσης του πετρελαίου έχουν «ρίξει» αυτόν τον μήνα δισεκατομμύρια σε συνδεόμενα με την ενέργεια οικονομικά προϊόντα, όπως ανέφερε δημοσίευμα του «CNBC».

«Αν κοιτάξετε τα ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) πετρελαίου, θα δείτε ότι υπάρχει τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Υπάρχουν πολλοί παίκτες μη κατανάλωσης εκεί έξω που παίζουν για οικονομικό κέρδος και αυτό θα δημιουργήσει περισσότερη αστάθεια, με κινήσεις προς τα κάτω και διορθώσεις προς τα επάνω», δήλωσε ο Ashok Shah, διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης assets London & Capital, στο «CNBC».

Τα ETFs είναι επενδυτικά ταμεία που παρακολουθούν δείκτες ή assets, όπως οι μετοχές, τα εμπορεύματα ή τα ομόλογα. Έχουν καταστεί όλο και πιο δημοφιλή μεταξύ των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως επειδή προσφέρουν έκθεση σε κατηγορίες ενεργητικού, όπως τα εμπορεύματα, που είναι διαφορετικά δύσκολο να εκμεταλλευτούν οι μη θεσμικοί επενδυτές.

Εισηγμένα στις ΗΠΑ ETFs εμπορευμάτων που συνδέονται με την ενέργεια «τράβηξαν» 1,2 δισ. δολ. σε assets μεταξύ της 1ης και της 20ής Μαρτίου, με εισροές να παρατηρούνται σε όλες, πλην πέντε ημερών διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με την TrimTabs Investment Research. Αυτό συνέβη παρά τη «βουτιά» 7,2% επί των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να συσσωρεύονται σε ETFs εμπορευμάτων ακόμη και αν η απόδοσή τους ήταν αποκρουστική. Πόσο απότομες θα πρέπει να γίνουν οι απώλειες πριν αρχίσουν να πωλούν οι επενδυτές;», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TrimTabs, David Santschi.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν χθες, χάρη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, παρά το γεγονός ότι αμερικανικά κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν μια αύξηση των αποθεμάτων σε αργό πετρέλαιο κατά την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 8,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα –η ενδέκατη συνεχόμενη που τα επίπεδα αποθήκευσης ανέρχονται σε υψηλά 80ετίας. Παρόλ’ αυτά, η τιμή του μπρεντ ενισχυόταν κατά 63 σεντς, στα 55,74 δολ. το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού κατέγραφε κέρδη 74 σεντς και διαμορφωνόταν στα 48,25 δολ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου μπρεντ μειώθηκε περίπου κατά 10% αυτόν τον μήνα, ενώ του ελαφρού αργού κατέγραψε απώλειες μόλις κάτω του 3%. Η διολίσθηση αυτή αποτελεί συνέχεια της απότομης πτώσης που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο. Ο Shah προέβλεψε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περίπου στα 40 δολ. και να σταθεροποιηθούν εκεί.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές εικάζουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε ήδη να έχει περάσει το χαμηλό σημείο του. «Φαίνεται ότι πολύ πιθανώς έχουμε “δει” τον πάτο», δήλωσε ο Dennis Goldman του Gartman Letter.

* ,