Ανησυχία Μίχαλου για τον «αφελληνισμό» των τραπεζών

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι στις δύσκολες καταστάσεις που βίωσε η χώρα και η ελληνική οικονομία στη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η Τράπεζα της Ελλάδος ανταποκρίθηκε με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και συνέπεια και ότι τώρα καλείται να συμβάλει στο μέτρο των αρμοδιοτήτων της στην αποκατάσταση της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, στην αναβάθμιση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε κεφάλαια, με ανταγωνιστικό κόστος.

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια ο κ. Μίχαλος χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη συγκράτηση της ανεργίας τη διάσωση του χαρτοφυλακίου δανείων περίπου 20 δισ., ευρώ των μικρών επιχειρήσεων οι οποίες παρέχουν το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα. Ζήτησε λύσεις σε κλαδικό επίπεδο και βελτιώσεις/ προσαρμογές στο νόμο Δένδια και το πτωχευτικό δίκαιο αλλά και κίνητρα επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών για λόγους διασφάλισης δίκαιων όρων ανταγωνισμού.

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε τέλος την ανησυχία του για τον αφελληνισμό των συστημικών τραπεζών τονίζοντας ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στη φύση των επενδυτικών σχημάτων που εμπλέκονται, που δεν είναι θεσμικοί επενδυτές, με μακροχρόνιο ορίζοντα και στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά distress funds που εξ ορισμού αποτελούν ευκαιριακά επενδυτικά σχήματα.

«Σε συνάρτηση με τη διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, είναι εμφανής ο κίνδυνος να περάσει σε αυτού του είδους τα επενδυτικά σχήματα ο έλεγχος ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.