Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας όμως να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες | Mikrometoxos.gr

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας όμως να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες

18.03.2015 14:43

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας όμως να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες και να εστιάσει την αποκαθήλωση του θεσμού της τρόικας και την απονομιμοποίηση των εκπροσώπων της στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ότι θα εγείρει θέμα λειτουργίας και ορίων των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης που δρουν στα πλαίσια οικονομικών προγραμμάτων. Παράλληλα κατήγγειλε μεθοδεύσεις για αποδόμηση κυβερνητικών στελεχών ακόμη και ανατροπή της κυβέρνησης από ελληνικές και διεθνείς ομάδες πίεσης. 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας διαχώρισε τους τεχνοκράτες από τους επικεφαλής των θεσμών και τους εταίρους, προσπαθώντας να δημιουργήσει χώρο για πολιτικούς ελιγμούς και να δημιουργήσει εξιλαστήρια θύματα στα πρόσωπα των «τροϊκανών».

Με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να επαναβεβαιώσει την ευρωπαϊκή δέσμευση και προοπτική του κόμματος και την πλήρη αποδοχή των κανόνων, αμφισβητώντας ωστόσο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τον τρόπο άσκησης εξουσίας που απορρέει από πολιτικές συμφωνίες.

Κάνοντας ένα βήμα ακόμα και προσπαθώντας να επιδείξει αταλάντευτη πολιτική βούληση για την αλλαγή σελίδας και την απομάκρυνση από την τρόικα και το Μνημόνιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα εγείρει θέμα «τρόικας» στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ξεκινώντας από τη Σύνοδο Κορυφής και συνεχίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο και φτάνοντας μέχρι και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις για ανατροπή της κυβέρνησης, και αποδόμηση στελεχών της, ενώ ανακοίνωσε ότι θα θέσει θέμα λειτουργίας της τρόικας

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα μας γνωρίζουν πολύ καλά και οι εταίροι. Αν κάπου στο βάθος του μυαλού τους είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα είμασταν συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων έπεσαν έξω».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε τροχιά υλοποίησης των προεκλογικών της δεσμεύσεων ανακοινώνοντας πως τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση θα ψηφιστούν και θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Απαντώντας παράλληλα στις αιτιάσεις για μονομερείς ενέργειες αντέτεινε ότι αυτά περιλαμβάνονται στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και εντάσσονται και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η ΕΕ έχει αποδεχθεί την ύπαρξη της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα ως απόρροια των Μνημονιακών πολιτικών.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ειλικρινή την προσπάθεια του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να βρεθούν ικανά κονδύλια από τρέχοντα προγράμματα της ΕΕ για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017